maanantai 25. huhtikuuta 2011

Marsalaa parsalle

Työkiireiden ja - matkojen takia Ketun keittiössä on vietetty monta viikkoa hiljaiseloa. Kun Poika oli mummolassa ja itse kävin kotona vain nukkumassa, ruuanlaitto on ollut linjalla "nopeaa, helppoa ja lämmittämistä kestävää". Mahtuu kuluneisiin viikkoihin sentään muutamia kulinaarisiakin hetkiä - kirkkaimpana niistä päivällinen joensuulaisessa Ravintola Kielossa, jonka tarjoomukset hivelivät makuhermojamme jälleen kerran.

Pääsiäisenpyhät tarjosivat kuitenkin tilaisuuden ottaa vahinkoa takaisin kotikeittiössä. Lankalauantain vietimme sentään Karhuherran vanhempien luona hyvissä ruuissa, mutta muuten nautimme pyhistä kokkaillen vaihteleville kokoonpanoille sukulaisia ja ystäviä. Reseptejä ja ruokakokemuksia seuraa sitä mukaa kuin ehdin niitä kirjata. Aloitetaanpa aikajärjestyksessä, eli kiirastorstaista.

Sikäli kuin ei ole vielä käynyt ilmi, olen hulluna paitsi kalaan ja sieniin - joista lisää hiukan myöhemmin - myös parsaan. Niinpä en tietenkään malttanut olla ostamatta kirja-alessa hyppysiini sattunutta Parsa-keittokirjaa, jonka ääressä olen sen jälkeen unelmoinut keväästä. Kiirastorstain iltana aloittelimme pääsiäisenviettoa ja avasimme samalla parsakauden grillaamalla parsoja - tällä kertaa pihvien seuraksi. Parsa-kirjasta pihvien ja parsan kaveriksi löytyi tämä marsalakastike, joka kirjassa tarjottiin kokonaisena paistetun fileen seurana, mutta mielestämme sopi hyvin myös pihveille. Ainoana miinuksena mainittakoon että kastike on kovin ohutta ja sitä voisi harkita suurustavansa. Viinissä hautunut punasipuli sopi hyvin grillatun parsan kanssa, keitetylle se olisi ehkä ollut turhan hallitseva?

Marsalakastike parsalle ja naudanlihalle

1 salottisipuli silputtuna
oliiviöljyä
0,5 dl punaviiniä
0,75 dl marsalaviiniä
2 rkl voita

Kuullota sipuli tilkassa öljyä. Lisää punaviini ja hauduta sipuli siinä pehmeäksi. Lisää myös marsala ja keitä kokoon. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja lopuksi sekoita joukkoon voi pieninä nokareina.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails