perjantai 4. marraskuuta 2011

Kikhernekeitto

Tämän kikhernekeiton tie reseptistä polkkaukseksi on ollut tavallista pidempi.

Iskin nimittäin silmäni Tessa Kirosin Twelve-kirjasta peräisin olevaan ohjeeseen jo viime talvena ja kikherneetkin tuli hankittua. Ongelmaksi muodostui ohjeessa mainittu mangoldi, jota ei niin vain kaupasta löydäkään. Täytyi siis ensin kasvattaa mangoldit itse. Näin jälkiviisaana voisin todeta, että mangoldin voi vallan hyvin korvata tuoreella pinaatilla.

Kuten tavallista Tessan resepteille, ohjeesta tulee soppaa koko suvulle, joten aloita joko ottamalla käyttöön viiden litran kattila tai puolittamalla ainekset.

Kihernekeitto (6-8:lle)
Zuppa di ceci

500 g kuivattuja kikherneitä
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
2 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
1 sellerin varsi pilkottuna
1 valkosipulin kynsi silputtuna
2 rosmariinin oksaa
1 kokonainen pieni punainen kuivattu chili
100 g vihreää mangoldia suikaloituna
2 kypsää tomaattia tai 150 g säilöttyjä tomaatteja soseutettuna
neitsytoliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Liota kikherneet yön yli (6-7 tuntia) kylmässä vedessä.

Laita valutetut herneet, porkkana, sipuli ja sellerinvarsi isoon kattilaan ja lisää 3,5l vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Poista vaahto. Vähennä lämpöä ja keitä ilman kantta n. tunti ja vartti. Mausta suolalla ja pippurilla, kun keittoaikaa on jäljellä puoli tuntia.

Erota kolmannes kikherneistä, ja soseuta kaksi kolmannesta keittoliemensä kanssa. Palauta kaikki kikherneet kattilaan. Lisää hieman kuumaa vettä, jos keitto vaikuttaa liian paksulta.

Silppua valkosipulin kynsi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa. Lisää valkosipuli, rosmariininoksat ja kokonainen chili. Kun valkosipuli alkaa tuoksua, lisää suikaloitu mangoldi ja hauduta pari minuuttia keskilämmöllä ennen kuin lisäät tomaattisoseen. Mausta suolalla ja pippurilla ja jatka hauduttamista kunnestomaatti pehmenee (jos käytät tuoretta tomaattia). Poista rosmariininoksat ja chili - ellet halua soppaan todella vinkeää sattumaa - ja lisää tomaatti-mangoldiseos kikhernekattilaan. Hauduta vielä muutama minuutti että maut sekoittuvat, ja tarkista suola ja pippuri.


Ihan kelpoisa talvinen soppa tästä syntyi, mutta jäin kaipailemaan hiukan enemmän chilin puraisua. Ainakin osan vedestä voisi myös harkita korvaavansa kasvisliemellä. 

Liotuksineen ja pitkine keittoaikoineen - pidempäänkin olisi mielestäni voinut keittää - tämä ei tosiaankaan ole mitään pikaruokaa. Valmistusaikaa voisi tietysti lyhentää käyttämällä säilöttyjä kikherneitä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tänään kyllä ostin Prismasta mangolia eli kyllä löytyy ihan ruokakaupasta :)

Ketturouva kirjoitti...

Höh, ei ole meidän lähi-Prismassa näkynyt...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails