perjantai 12. lokakuuta 2012

Flaamilainen pata

Ilmojen kylmetessä on mukavaa laittaa uuniin pata, ottaa se sieltä pari-kolme tuntia myöhemmin, ja nauttia sisällöstä. Tämä ohje on siitä keittokirjasta, jonka alkuperäisteoksesta oli vastuussa se Julia Child (apunaan vähemmän kuuluisuutta saaneet Louisette Bertholle ja Simone Beck kansilehden tekstin mukaan) eli Ranskalaisen keittiön salaisuuksista. Teimme 2/3 annoksen, jonka arvelisimme olevan riittävä neljälle hengelle, koska alkuperäisen mainitaan olevan kuudelle.

Padan seuraksi suosittelemme aivan ehdottomasti perunamuusia. 

Carbonnades à la flamande
(Oluessa haudutettua häränlihaa ja sipulia)

1 kg rasvatonta häränlihaa (lapaa tai ulkopaistia)
oliiviöljyä (tai tuoretta sulatettua ihraa!)
400 g viipaloitua sipulia
3 murskattua valkosipulin kynttä
suolaa ja mustapippuria

2-3 dl vahvaa lihalientä
4,5-6 dl vaaleaa olutta (pilsnerityyppistä)
1,5 rkl fariinisokeria
maustekimppu: 4 persiljanoksaa, laakerinlehti ja 6 timjaminoksaa / 0,5 tl kuivattua timjamia

Kuumenna uuni etukäteen 160-asteiseksi. Leikkaa liha n. 5-10 cm leveiksi ja 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Kaada paksupohjaisen paistinpannun pohjalle 3 mm kerros oliiviöljyä (tai sulaa ihraa) ja kuumenna se melkein savuavaksi. Ruskista lihaviipaleet nopeasti muutama kerrallaan ja pane ne syrjään. 

Vähennä lämpöä. Sekoita sipuliviipaleet pannussa olevaan rasvaan (lisää rasvaa jos tarpeen), ja ruskista sipuleita kevyesti n. 10 min, välillä sekoitellen. Ota sipulit pois lämmöntä, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon murskatut valkosipulin kynnet. 

Lado tulenkestävään pataan puolet ruskistetusta lihasta, mausta suolalla ja pippurilla, ja levitä päälle puolet sipulista. Toista tämä lopulla lihalla ja sipulilla. Hautaa maustekimppu lihaviipaleiden väliin.

Kuumenna lihaliemi paistinpannussa ja kaavi siihen kaikki pannuun hyytynyt paistoliemi. Kaada pataan lihan päälle. Lisää olutta niin paljon, että liha juuri ja juuri peittyy, ja sirota pataan fariinisokeri. Kuumenna pata kiehumispisteeseen liedellä. Pane sitten kansi pandan päälle ja siirrä pata lämmitetyn uunin alaosaan. Lämmön tulisi olla sellainen, että neste kiehuu koko ajan aivan hiljaa. 

Hauduta 2,5 tuntia. Kun ruoka on valmista, lihan pitäisi tuntua murealta haarukalla kokeiltaessa. 

2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Suu vettyi jo lukiessa, ihanan kuuloinen pata! Tätä tulee varmasti tehtyä, nyt kun ilmat viilenevät inhottavasti.

Ketturouva kirjoitti...

Riitta, muista sitten tehdä kaveriksi perunamuusia - kokeilimme myös täysjyväriisiä, mutta meistä se ei toiminut alkuunkaan yhtä hyvin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails