tiistai 30. lokakuuta 2012

Vaihteeksi borssia

Laskeskelin, että blogissamme on peräti kolme borssiohjetta. Tässä tulee siis neljäs.

Tämä(kin) ohje on Lehmusoksien Mannerheimin pöydässä -kirjasta. Kuten tavallista kyseisen kirjan kanssa, tuotti ohje viitteellisyydessään hieman päänvaivaa. Lisäksi meillä ei ollut kaikkia reseptissä mainittuja raaka-aineita, ja koska oli sunnuntai-ilta, emme niitä saaneet hankituksikaan, ja raaka-ainesuhteetkin ovat erilaiset - alkuperäisessä ohjeessa oli peräti 1,5 kg lihaa! Toisaalta reseptin johdannossa todetaan, että borssi valmistetaan usein aineksista, joita kotona sattuu olemaan. Niinpä emme antaneet ruokakaapin pienten puutteiden haitata. Ohessa on suluissa mainittu ne ainekset, joita meiltä ei löytynyt, mutta kehotamme lukijaa kaikin mokomin lisäämään nekin.

Borssi on melko isotöistä, mutta palkitsee syöjänsä vain paranemalla pari seuraavaa päivää, joten keitä saman tien iso annos.
 
Borssi (kuudelle)


0,5 kg hyvälaatuista naudan keittolihaa (esim. rintaa - meillä sattui olemaan lapaa) 
3 l vettä
(150 g savukylkeä)
2 isoa porkkanaa
pieni selleri
(2 palaa lanttua)
1 palsternakka
2 sipulia
8 keskikokoista punajuurta
1 pieni tlk tomaattipyrettä
100 g voita
suolaa, kokonaisia mustapippureita
2 rkl vehnäjauhoja
5 (lihaisaa) nakkimakkaraa tms. - käytimme minibratwursteja, joita oli 10 kpl
3 laakerinlehteä 

tarjoiluun: smetanaa

Laita lihapala kokonaisena kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää karkeasti paloiteltuna 1 porkkana, puolikas selleri, puoli palsternakkaa, puolikas sipuli (sekä savukylki ja lanttu), laakerinlehti ja suolaa. Keitä miedolla lämmöllä kunnes liha on mureaa - me keitimme lihapalaamme pari tuntia.

Pese punajuuret huolellisesti ja laita ne kuorineen toiseen kattilaan, lisää niin paljon kylmää vettä että juuret peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä reippaasti kunnes punahiiret ovat melkein kypsiä mutta eivät vielä täysin pehmeitä. Nosta punajuuret kattilasta (pidä punainen keittoliemi vielä tallessa) ja kuori ne sekä leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa loput liemijuurekset samalla tavalla. Leikkaa loput 1,5 sipulia ohuiksi viipaleiksi.

Kun liha on valmista, ota se syrjään ja siivilöi liemi talteen. 

Sulata isossa kattilassa 50 g voita ja kuullota sipulit ja kaikki muut juurekset paitsi punajuuret. Kun liemijuurekset alkavat notkistua, lisää suikaloidut punajuuret.

Sulata pienemmässä kattilassa toiset 50 g voita, lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi (=voi-jauhosuurus). Sen jälkeen lisää vähitellen n. 2,5 dl lihalientä suurukseen koko ajan sekoittaen. Seoksen pitäisi pysyä koko ajan kiehuvana. Lopputuloksena pitäisi oleman sakeahko kastike. Lisää  purkillinen tomaattipyrettä ja sekoita hyvin.

Kun punajuurisuikaleet ovat pehmenneet, lisää suuruste punajuurikattilaan. Lisää myös kokonaiset mustapippurit ja pari laakerinlehteä. Lisää kattilaan loput lihaliemestä ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. Tarvittaessa lisää punajuurten keitinlientä, jos lientä tuntuu olevan liian vähän.

Paloittele makkarat, savukylki ja keitetty liha ja lisää ne borssiin. Tarkista suola ja anna kiehahtaa. Vaihtoehtoisesti voit laittaa keiton odottamaan seuraavaa päivää, ja kiehauttaa sen ennen tarjoamista.

Tarjoa smetanan kanssa.

Kylmä borssi kuvattuna hät'hätää lautasella ennen töihinlähtöä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails