sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Sata ja yksi tapaa käyttää tuorekelmua

Kävimme taannoin vaihteeksi bloggaajatilaisuudessa, tällä kertaa Lauttasaaressa BSH:n näyttelytiloissa. Tilaisuuden teemana olivat kevään juhlat.

Kokki Aki Wahlman näytti kuinka kelmun ja leivinpaperin avulla voi höyryttää kalaa jos ei satu omistamaan höyrytyskoria (vinkki pantu korvan taa mökkioloja varten) sekä keittää uppomunia jotka onnistuvat takuuvarmasti.


Wahlman esitteli myös höyrytystoiminnolla varustettua uunia (tuolla uuneja ja liesiä katseltuani tiedän millaiset haluan keittiööni sitten joskus kun on varaa siihen Unelmien Keittiöremonttiin - sitä odotellessa jatkamme lottoamista ;)


Maistiaisannos höyrytettyä lohta ja vihanneksia sekä mainiota Grüner Veltliner Meinklang -valkoviiniä.


Maistiaisten lisäksi Wahlman oli onneksi laittanut meille myös seisovan pöydän salaatteineen ja lihavartaineen, mitä ainakin tämä suoraan töistä paikalle sännännyt kotikokkaaja arvosti.

Lisäksi pääsimme tutustumaan hurmaavaan Kinuskikissaan ja hänen herkullisiin leipomuksiinsa sekä kotijäätelön valmistukseen ilman jäätelökonetta ja veivaamista. Ihan totta. Mutta tästä lisää myöhemmin.


Uppomunia piti heti seuraavana viikonloppuna kokeilla kotona:

 
Kahvikuppi siis vuorataan reilun kokoisella kelmun palalla ja muna sijoitetaan kuppiin. Sekaan voi lisätä etikkaa, sitruunaa tai mitä nyt mielii - me lisäsimme tabascoa.

Sitten kiepautetaan kelmu pussiksi ja varmemmaksi vakuudeksi pyöräytetään toisesta kelmunpalasta naru, jolla pussi sidotaan kiinni. Ja sen jälkeen pussi upotetaan hiljalleen kiehuvaan veteen tarvittavan muutaman minuutin ajaksi.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitäiskö toi kelmu ensin voidella öljyllä tai jollain? Mä nimittäin yritin tehdä uppomunia jost tolla tavalla viime syksynä ja ne munat jäi kiinni siihen kelmuun eikä suostunu irtoomaan kuin palasina.

Merituuli kirjoitti...

Ankerias Vipunen on tehnyt näitä omassa blogissaan ja kutsuu arzac-muniksi. Millä nimellä näitä tilaisuudessa kutsuttiin?
Ankerias ainakin voiteli kelmun Linkki, jos sallitte: http://ankeriasvipunen.com/2011/10/15/arzak-uppomunat/

Aila kirjoitti...

Haaveilisin kelmurullasta, jota käytetään ravintolakeittiössä; meinaan että kotikelmu menee aina kasaan eikä tartu kulhoihin..

Karhuherra kirjoitti...

Aila, kyseisessä tilaisuudessa kysyttiin asiasta ja tiemmä ainakin Prismoissa sellaista heavy duty rullsysteemiä jo myydään. Mahdollisesti muissakin isommissa kaupoissa.

Valmistajan sivuilla on kuva ja lisätietoa:
http://shop.euracon.com/index.php/eskimo-elmukelmu-500-m-x-30-cm.html

Aila kirjoitti...

Ahaa, kiitos tiedosta! Tosin kotona kelmua tulee käytettyä säästeliäämmin; ravintolakeittiössä on ihan pitänyt opetella moninkertainen kelmutus, joka on tietysti ihan perusteltua siellä :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails