lauantai 20. helmikuuta 2016

Lammaspaimenen piiras

Peribrittiläinen shepherd's pie eli lammaspaimenen piiras ei oikeastaan ole piirakkaa nähnytkään, vaan se on pikemminkin maukkaammansorttinen jauheliha-perunasoselaatikko. Ainakin Jamie Oliverin ohjeella tehtynä.

Lämpimästi suosittelen käyttämään lampaan jauhelihaa, vaikka naudanjauhelihakin on optio.

Sivumennen, mikä tekeekään keski-ikäisen naisen onnelliseksi? Täyskorkeat kylmäkaapit! Vihdoinkin minulla on lähes riittävän suuri pakastin, joka mahdollistaa esimerkiksi puolikkaan karitsan ostamisen suoraan lammastilalta, josta se ystävällisesti toimitettiin kotiovelle saakka. 


Lammaspaimenen piiras (kuudelle)


Jauhelihakastike:
1 punasipuli
2 porkkanaa
2 sellerinvartta (/pieni palsternakka)
2 valkosipulin kynttä
tuoretta rosmariinia (kuivattukin käy)
oliiviöljyä
500 g hyvää lampaanjauhelihaa
400 g purkki tomaattimurskaa (käytin kokonaisia säilyketomaatteja, jotka musersin)
2,5 dl lammas- tai kasvislientä
merisuolaa
vastajauhettua mustapippuria

Kuori sipuli, valkosipuli ja porkkanat (ja palsternakka, jos käytät). Silppua sipuli, hienonna valkosipuli ja kuutioi porkkana ja selleri/palsternakka. 

Lorauta korkealaitaiseen pannuun oliiviöljyä ja paistele sipulia, porkkanaa, selleriä ja valkosipulia sekä rosmariinia keskilämmöllä kunnes vihannekset alkavat pehmetä. Lisää lämpöä ja jauheliha pannuun, ja ruskista liha. Kippaa sekaan tomaatit. Lisää vielä liha-/kasvisliemi, suolaa ja pippuroi, ja keittele miedolla lämmöllä kasaan tunnin verran.

Perunamuusi:
1,5 kg sopivan jauhoisia perunoita
1 dl kevytmaitoa
kunnon klöntti voita (sulatettuna)

Kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsiksi ja valuta vesi pois. Lisää maito ja sulatettu voi, ja survo kuohkeaksi, melko notkeaksi muusiksi. 

Levitä isoon uunivuokaan pohjalle jauhelihakastike ja sen päälle perunamuusi. Ripottele pinnalle vielä vähän oliiviöljyä ja halutessasi tuoreita rosmariinin lehtiä. Uunita 200 asteessa 25 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut väriä. 

Minun piiraani pinta sai väriä myös siitä että kastike pyrki pulppuamaan pintaan. Kovin esteettisiä kuvia tästä herkusta ei sitten syntynyt, varsinkaan kun nälkäisimmät söivät sitä ennen kuin ehdin ottaa kuvia, mutta vakuutan että se maistui hyvältä! 



Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails