keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Häränhäntähöystö

Tunnustan: en ollut eläessäni edes syönyt häränhäntiä, saati laittanut niitä. Sään viiletessä tarjoutui kuitenkin oivallinen tilaisuus kokeilla niiden valmistusta Kesäkodin leivinuunissa. Avuksi valmistukseen löytyi tämä Hesarin Ruokatorstain ohje vuodelta 1992. (Kirjoitin muuten samana vuonna ylioppilaaksi.)

Leivinuunissa muhineesta häränhäntähöystöstä tuli paljon parempaa kuin osasin odottaa, nimittäin todella hyvää. Pyry arvosti puolestaan kovasti häntäluita ja piilotteli niitä pitkin mökkitonttia.

Häränhäntähöystö (neljälle)

1 kg häränhäntiä paloiteltuna
1-2 tl paprikajauhetta
3 rkl voita
noin 5 dl lihalientä
2 rkl tomaattisosetta
suolaa
6 maustepippuria
1 laakerinlehti
3 porkkanaa
2 sipulia
pala selleriä (korvasin varsisellerillä)
2 rkl vehnäjauhoja
persiljasilppua 

Ruskista häränhännät ja paprikajauhe voissa. Mausta suolalla. Lisää lihaliemi, tomaattisose ja mausteet ja anna lihan hautua hiljaa kannen alla 2-3 tuntia. - Tämän vaiheen toteutin tyrkkäämällä hännät mainituksi ajaksi padassa vajaata 200-asteiseen leivinuuniin.

Lisää kuoritut, paloitellut kasvikset, kun noin puoli tuntia kypsennysaikaa on jäljellä, ja tarkista maku.



Kun häränhännät ovat täysin kypsiä ja liha irtoaa niistä helposti, nosta ne liemestä ja anna jäähtyä sen verran, että pystyt irrottamaan lihat. 

Suurusta liemi kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Palauta luista irrotetut lihat takaisin liemeen ja keitä vielä muutama minuutti. Tarkista maku. Ripottele kypsän ruuan pinnalle persiljasilppua. 




2 kommenttia:

Aikku kirjoitti...

Onpas hieno! :)

Aikku kirjoitti...

Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails