maanantai 1. toukokuuta 2006

Vappupäivällinen

Vappupäivän iltana nautittavaksi - ainakin tällaisessa keski-ikäistyvässä ja lisäksi lapsellisessa perheessä - sopii mainiosti seuraava meillä jo perinteeksi muodostunut ateria, joka kertoo kevään todella alkaneen.

Parsaa, ahvenfileitä ja hollandaisekastiketta

Parsan keittäminen:

1-2 nippua vihreää parsaa
iso kattilallinen kiehuvaa vettä
sokeria
suolaa

Kuori parsat niiden latvaosaa lukuunottamatta (katkaise tyvestä kuiva osa, n. 1-2 cm yleensä riittää, mutta tämä riippuu parsan paksuudesta ja iästä, ja kuori tyviosa paksummalti).

Meillä on tapana sitoa parsat yhtä moneksi nipuksi kuin on syöjiä, ja keittää ne lappeellaan isossa kattilassa. Vihreälle parsalle riittää paksuudesta riippuen 5-7 minuutin keittoaika. Veteen lisätään suolaa ja hieman sokeria taittamaan parsan kitkeryyttä.

Pannussa paistetut ahvenfileet:

3 keskikokoista ahvenfileetä per syöjä (meillä oli noin puoli kiloa kolmelle hengelle)
voita
sitruunalla maustettua oliiviöljyä
suolaa

Kuumenna voi-öljyseos paistinpannussa. Paista kalafileet molemmin puolin niin että ne hieman ruskistuvat ja kala kypsyy, mutta pysyy vielä kiinteänä (ahvenfileillä paistaminen on muutaman hassun minuutin juttu). Rouhaise suolaa myllystä kalojen päälle.

Hollandaisekastike:

3 kananmunankeltuaista
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
150 g voita
(ripaus suolaa)

Vispaa sekaisin keltuaiset, vesi ja sitruunamehu/etikka (kalan kanssa sopii hyvin sitruuna) haudekattilan haudutusosassa tai teräskulhossa jonka voi laittaa vesihauteeseen. Kuutioi voi. Laita kastikeastia vesihauteeseen ja vispaa voikuutiot joukkoon. Mausta ripauksella suolaa, ainakin jos käytät suolatonta voita. Kastikkeesta kuuluisi tulla kiiltävää ja melko sakeaa. Tarjoa kastike välittömästi. Älä anna kastikkeen alkaa kiehua äläkä jätä sitä seisomaan, koska silloin se juoksettuu ja kaikki on menetetty... sanon tämän kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Tämän aterian valmistuksessa eniten aikaa menee parsan kuorimiseen. Valmistus onkin melkoista minuuttipeliä. Vedet kannattaa kuumentaa kiehuviksi etukäteen. Parsa kiehuu suunnilleen saman aikaa kuin menee ahvenfileiden paistamiseen. Kastikkeen voi tehdä voita vaille valmiiksi etukäteen ja nostaa sen haudeastian päälle kun parsa ja ahvenet ovat valmiita, jolloin kastikkeen valmistuminen ei ota enää kuin pienen hetken. Lautaset kannattaa, jos mahdollista, lämmittää.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails