maanantai 7. joulukuuta 2009

Hyvää syntymäpäivää, Suomi!

Itsenäisyyspäivän kunniaksi ajattelimme tehdä ruokaa mahdollisimman pitkälti kotimaisista aineksista. (No, totta puhuen suosimme niitä muutenkin mahdollisuuksien mukaan.) Tasavallan juhlapäivän itseoikeutettu pääruokalaji oli tietysti metsiemme kruunupää eli hirvi.

Hirven pyöröpaistin marinoin Harrin possumarinadista varioidulla marinadilla, jossa paisti sai kylpeä pari vuorokautta, välillä kylkeä kääntäen.

Hirven paisti

n. 800 g hirven paistia

marinadi:
n 1 dl oliiviöljyä
1 dl punaviiniä

4 tl balsamicoa
1 tl sokeria

muutama rosmariinin oksa
kymmenkunta murskattua katajanmarjaa
pari murskattua valkosipulin kynttä

suolaa
mustapippuria myllystä
pari ruokalusikallista pihlajanmarjahyytelöä


Ruskistin paistin pannussa ennen uunittamista. Uunista sen poistimme kun sisälämpötila oli rapiat 65 astetta, jonka jälkeen paisti sai vielä hetken tasaantua sillä välin kun keitin kokoon mustatorvisienikastikkeen. Lopullinen sisälämpötila oli 70 astetta, joka vielä jätti paistin punertavaksi ja meheväksi. 

Harrin sinänsä mainio marinadi ei hirven kanssa maistunut kovin selkeästi, varmaankin johtuen siitä, että lihassa itsessään on voimakkaampi maku kuin possussa.



Lisäkkeenä toimivat uunitetut juurekset, joihin sain vinkin ties mistä lehdestä aikanaan talteen ottamastani reseptistä, jossa niitä tarjottiin hirvipullien seurana. Tässä ohje sellaisena kuin sen toteutin:

Uunijuurekset

4 porkkanaa 
puolikas lanttu
iso palsternakka
2 isoa punasipulia
oliiviöljyä
reilu 1 rkl siirappia
timjamia ja rosmariinia
pippuriseosta
(suolaa)
Kuori ja pilko juurekset haarukkapaloiksi ja lohko sipulit. Levitä uunipellille. Sekoita öljyyn siirappi ja mausteet ja valuta seos kasvisten päälle. Kääntele hyvin että kaikki kasvikset maustuvat. Paista n. 45 min 200 asteessa uunissa.

Ruokajuomassa teimme poikkeuksen kotimaisesta linjasta. Laseista löytyi tumma ja tuhti perinteisen skottilaisen alen ja portterityyppisen alen sekoituksena valmistettava Broughton Champion Double Ale, joka sopikin erinomaisesti tähän kokoonpanoon.



Jälkkäriksi popsimme - tietenkin kotimaisista ompuista tehtyjä - uuniomenoita.

Uuniomenat taikinanyytissä

1 hapahko omena / syöjä
valmista lehtitaikinaa/torttutaikinaa
mantelimassaa
(kanelia ja sokeria)

Kuori omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa se neliöiksi tai kolmioiksi. Tunge omenoiden siemenkodat täyteen mantelimassaa. Halutessasi voit kierittää omenat vielä kaneli-sokeriseoksessa (lue: tämän unohdin tehdä). Laita sitten omena kullekin taikinapalalle ja nosta reunat ylös, solmi ne nyytiksi. Voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa n. 25 min ja tarjoa kuumina vaniljajäätelön kanssa. Varoitus: omenat ovat todella kuumia uunista tullessaan. Parasta olisi jos kylmän jäätelön saisi jotenkin ujutettua omenapaketin sisään ennen tarjoilua. 


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails