tiistai 26. huhtikuuta 2011

Sampi on kala


Pitkänäperjantaina tarjosimme aterian Karhuherran vanhemmille.

Sammen tarina on seuraava: Jokin aika sitten huomasin Hakaniemen hallissa Töölön kalan tiskissä Imatralla kasvatettuja sampia. Tiedusteluuni kerrottiin, että heille tulee tuoreita sampia joka keskiviikko. Koska olen haaveillut sammesta jo pidemmän aikaa, näin tilaisuuteni tulleen ja päätin että pääsiäisen tienoo olisi sopiva hetki sampikokeilulle. Siispä poikkesin keskiviikkona töihin mennessäni Hakaniemen halliin ennen kuin kalat ehtivät päätyä muiden haaveihin. Ohje sampeen luostarin tapaan löytyi Suomi-Venäjä seuran sivuilta.

Sampea luostarin tapaan (4-5:lle)

n. 1,5 kg sampi
esikeitettyjä perunoita
2 isohkoa keltasipulia
250 g puhdistettuja tuoreita tai pakastettuja (herkku-)tatteja
vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
mustapippuria 

kastike:
1 tl voita
1 tl vehnäjauhoja
1 tlk (200 g) smetanaa
suolaa, valkopippuria

Esikeitä perunat (kuorineen). Viipaloi ne. Kuori sipuli ja leikkaa se renkaiksi. Pilko sienet.

Fileoi puhdistettu, huuhdottu sampi ja poista fileistä nahat.


Kalan pinta on tahmean liman peitossa, joka tarttui alle asetettuun sanomalehteen. Kun alusta vaihdettiin leikkuulautaan, touhu sujui paremmin, vaikka fileointi olikin hiukan konstikasta kalan selässä olevien luulevyjen takia.

Paloittele fileet annospaloiksi. Kieritä kalapalat vehnäjauhoissa, joihin on sekoitettu suolaa ja valkopippuria. Ruskista nopeasti pannussa voin ja rypsiöljyn seoksessa molemmin puolin (käytin sitruunalla maustettua rypsiöljyä). Pitkä paistaminen kuulemma sitkistää sammen lihan. Siirrä paistetut sampipalat isoon uunivuokaan.

Paista sitten perunaviipaleett, sienet ja sipulirenkaat voi-rypsiöljyseoksessa ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä ne uunivuokaan sammen kaveriksi. Minä sekoitin perunat, sienet ja sipulin ensin keskenään, mutta ne voi varmaankin asetella oman taiteellisen näkemyksensä mukaan.


Tee kastike: sulata kasarissa voi ja sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää smetana, sekoita hyvin ja lämmitä juoksevaksi. Valele sampi smetanakastikkeella ja gratinoi koko komeutta uunissa n. 10 minuuttia.


Sampi lisukkeineen onnistui yli odotusten. Sampi on kiinteälihainen, vähäruotoinen (vai pitäisikö sanoa -luinen?) ja erittäin hyvänmakuinen kala. Myös tatti-sipuli-perunaseos vei melkein kielen mennessään.

Sampiaterian alkupalana tarjosimme viimeisimmän Ravintola Kielossa nautitun aterian innoittamaa savumuikkusalaattia. Säilötyt Oulujärven savumuikut saivat keväisten herneenversojen, rucolan ja kirsikkatomaattien lisäksi seurakseen omatekoisia perunalastuja sekä valkosipulista, balsamicosta ja oliiviöljystä tehtyä kastiketta.

3 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Hieno.

Ketturouva kirjoitti...

Sampiko? :) On.

Huomenissa olisi kuitenkin tarkoitus paistaa hauki.

Anonyymi kirjoitti...

Kun fileroit sammen niin elä missään nimessä leikkaa päätä irti. Helpompi fileerata kun se on kiinni, saat nimittäin hyvän otteen. Sammen filerointi luonnistuu myös hyvin kun saat veitsen sulavasti menemään "selkäpanssaria" myöten.

Nimim: sampea/ym. kalaa ammatikseen fileoija..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails