sunnuntai 11. maaliskuuta 2007

Maaliskuun ruokahaaste

Helmikuun ruokahaaste päästi livahtamaan meiltä ohi, mutta maaliskuun haasteeseen päätimme tarttua. Ja porkkana olikin haasteellinen ainesosa. Letuiksi se sitten meni. Onneksi ei tullut pannukakkua saati sitten sutta, vaan voimme suositella näitä muillekin.

Ketturouvan porkkanaletut kylmäsavulohitäytteellä
(10-12 kpl pienehköjä ohukaisia)

tee ensin täyte:
n. 75 g kylmäsavulohta
200 g (ruohosipuli)tuorejuustoa
vajaa 1 dl (ruoka)kermaa
(silputtua tuoretta ruohosipulia maun mukaan)

Silppua lohi ja sekoita ruohosipulituorejuustoon, notkista täyte kermalla, lisää tuoretta ruohosipulia makua virkistämään. Laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoa lettujen kanssa ja nauti.

letut:
5-6 porkkanaa
2,5 dl maitoa
2,5 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
3 kananmunaa
rasvaa paistamiseen

Tee nesteistä ja jauhoista taikina turpoamaan, noin puoli tuntia on hyvä aika. Kuori ja viipaloi porkkanat ja keitä niitä 5-10 min eli kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat. Lisää taikinaan porkkanasose, ripaus suolaa ja sekoita hyvin. Vispaa joukkoon kananmunat ja taikina on valmis. Paista letut (tai ohukaiset) n. 20 cm halkaisijaltaan olevalla paistinpannulla valitsemassasi rasvassa (me käytimme voita, pieni nokare per lettu tekee kauniin paistopinnan). Toki voit tehdä myös pikkulettuja lettupannulla. Lettujen on syytä olla paksuhkoja, koska taikina repeytyy helposti.




Pienen korjauksen tekisin reseptiin, eli taikinaan voisi kenties laittaa neljännenkin munan. Ruisjauhossa kun ei ole sitkoa, eikä porkkanasosekaan oikein edesauta lettujen koossapysymistä. Tuore ruohosipulisilppu taas sopisi raikastamaan täytteen makua, mutta meillä sitä ei nyt sattunut olemaan.

Lettupannulla tai blinipannulla saisi somia tarjottavia, ja voisihan niitä kokeilla vaikka blinien tapaan mädin ja smetanan kanssa.

Lettujen jälkiruokana nautimme

Manteli-uuniomenoita kuusenkerkkäsiirapissa (3:lle)
(alkuperäinen ohje Valion ruokavuosi 3/2004)

3 kirpeää, mehukasta omenaa
1 dl kuorittuja manteleita, rouhitaan veitsellä
n. 25 g sulatettua voita
0, 75 dl kuusenkerkkäsiirappia
1 tl jauhettua inkivääriä

tarjoiluun vaniljajäätelöä

Kuori omenat ja lohko ne neljään osaan, poista siemenkodat. Rouhi mantelit ja ripottele omenoiden päälle. Sulata voi ja sekoita joukkoon siirappi ja jauhettu inkivääri. Valele omenat voi-siirappiseoksella. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min. Tarjoile kuumina vaniljajäätelön kanssa (tai hieman jäähtyneinä vaniljakastikkeen kera).


Alkuperäisessä reseptissä käytetään tavallista siirappia. Tällä kertaa päätin kuitenkin kokeilla kaapissamme jo jonkin aikaa kuljeksinutta kuusenkerkkäsiirappia, joka tarttui mukaan toissakesäiseltä maakuntamatkalta. Siirapin hieman pihkainen maku sopi hyvin omenoille, ja vähensi tämän jälkiruuan makeutta.
Sivumennen, pitäisikin joskus kokeilla laittaa siirappiin raastettua tuoretta inkivääriä, se voisi antaa potkua tähän ruokalajiin.

5 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Porkkanaletut kuulostavat ihanilta! Miten ne ovatkin niin vaipuneet unholaan *huokaus* Tulee ihan mieleen Luontokerho, johon kuuluin ala-asteen ensimmäisillä luokilla, ja jossa valmistettiin pinaattilettuja oikeasta pinaatista! Näin se oppi citylapsi mistä ne einekset oikein tulee ;-)

Ketturouva kirjoitti...

Minä muuten en ollut syönyt porkkanalettuja sitten kouluvuosien eineslettujen, joista en pitänyt. :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Jälkiruoka kuulostaa luvattoman hyvältä :d !!

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Kuulostaa niin hyvältä, että pitääpä kokeilla joku päivä.

Pitää vaan varmistaa (tyhmät kysymykset ei maailmasta lopu ;)), että onko käytännössä mitää merkitystä laittaako koko jauhon määrän vehnäjauhoja? Ruisjauhoja ei minulla tällä hetkellä ole, enkä viitsisi ostaakaan kun niin vähän leivon. Seuraavia jauhoja löytyy kyllä kaapista: vehnä-, ohra-, maissi-, sämpylä- ja durumjauhoja..

Ketturouva kirjoitti...

Oivoi, en ollut huomannut viimeisintä kysymystä. Jauhojen laadulla ei sinänsä ole väliä laittaako vain vehnäjauhoja vai myös ruisjauhoja muun kuin maun kannalta, eli vehnäjauhoista tehtynä letut maistuvat erilaiselta, mutta toivottavasti edelleen hyvältä. Vehnäjauhoja ei myöskään tarvitse aivan niin paljon (koska niissä on sitkoa), tarkkaile taikinan paksuutta kun lisäät jauhot.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails