perjantai 28. joulukuuta 2012

Joululeipä

En ollut ennen paistanut leipää kaasu-uunissa, ja hiukan jännitti kuinka tässä käy, mutta leipä onnistui oikein hyvin, vaikka korvasin alkuperäisessä ohjeessa olleita aineksia hiukan muilla sen mukaan mitä omissa kaapeissani sattui olemaan. Laitan alkuperäiset ainekset alla sulkuihin. Itse korvasin aprikoosit taateleilla, mutta muitakin kuviahedelmiä ja marjoja voisi varmasti käyttää. Hiukan reilummin olisin voinut laittaa jauhoja, oma taikinani ei ollut käsin paineltavissa.

Myös joululeipä on tehty Kaikkien aikojen Joulu -lehdessä ollutta Markku Hietalon ohjetta seuraten. 

Joululeipä

Ensimmäisenä päivänä:
1/4 paketti hiivaa
3 rkl hunajaa
2 tl suolaa
6 dl haaleaa vettä

Sekoita hiiva, hunaja ja suola haaleaan veteen. Peitä kulho ja anna seistä seuraavaan päivään lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Seuraavana päivänä:
10 pehmeää, kuivattua luumua
10 pehmeää, kuivattua taatelia (aprikoosia)
1 dl (keltaisia) rusinoita
1,5 dl kokonaisia kuorittuja manteleita
5 dl vehnäjauhoja + 1 dl spelttijauhoja + 0,5 dl spelttileseitä (2 dl vehnäjauhoja + 4 dl täysjyvävehnäjauhoja)
1 rkl murskattuja korianterin siemeniä
1 rkl kanelia
2 tl vaniljasokeria
 + voita vuoan voiteluun
 Hienonna kuivatut hedelmät ja sekoita sitten kaikki ainekset hyvin nesteeseen. (Taikina on löysä eikä sitä alusteta.)

Voitele n. 2 l vetoinen, suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada taikina vuokaan ja painele se (jauhotetuin käsin) vuokaan niin ettei siihen jää ilmakuplia. Tasoita leivän pinta ja painele siihen haarukalla reikiä. Peitä vuoka liinalla ja anna leivän kohota noin tunnin ajan. 

Paista leipää uunin alaosassa 200 asteessa 70 minuuttia. Kumoa sitten liepä vuoasta ja paista vielä 10 minuuttia ritilällä ilman vuokaa että leipään tulee rapea pinta. 

Kääri lämmin leipä liinan sisään jäähtymään. 


Alkuperäisessä ohjeessa leipä pantiin muovipussiin tekeytymään pariksi päiväksi, mutta minä käärin oman leipäni liinaan ja laitoin lasitetulle parvekkeelle kylmään yön yli. Leipä maistuu erinomaiselta sellaisenaan voin kanssa tai esimerkiksi pehmeällä vuohenjuustolla siveltynä!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails