lauantai 10. marraskuuta 2007

Tonnikalaa ja wokattuja kasviksia

Sain tämän idean jostakin ruokalehdestä hiljattain, olisiko ollut Glorian Ruoka ja viini. Innostuin kuitenkin toteuttamaan sen ex tempore eli omasta päästäni. Karhuherra huolehti tonnikalapihvien grillaamisesta. Lopputulos oli siinä määrin makuhermojamme miellyttävä, että tätä tehdään toistekin.

Koska tämä ruoka tuli tehtyä näppituntumalla, tarkkoja määriä teriyakikastikkeelle en osaa sanoa. Sitä kannattaa kuitenkin lisätä kasviksiin aika varovaisesti, ettei sen mausta tule liian hallitsevaa. Kasvisten pitäisi maistua itseltään. Inkivääriä olisi mielestäni voinut olla hieman enemmänkin, mutta se on makuasia.

Tonnikalaa ja wokkikasviksia (2-3:lle)

1 tonnikalapihvi/syöjä
teriyaki-kastiketta marinointiin

3 porkkanaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
pitkulainen punainen paprika
pienehkö purjo
1 rasia siitakesieniä
maapähkinäöljyä paistamiseen
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 reilua teelusikallista inkiväärisosetta
teriyaki-kastiketta

Voitele tonnikalapihvit teriyaki-kastikkeella ja jätä ne marinoitumaan. Pilko kasvikset: leikkaa porkkana ja kesäkurpitsa tikuiksi, suikaloi paprika ja viipaloi purjo ja sienet.

Lorauta wokkiin maapähkinäöljyä, ja kun öljy kuumenee, lisää inkivääri ja valkosipuli ja sekoita. Laita ensimmäiseksi wokkiin porkkanat ja kääntele niitä muutama minuutti ennen kuin lisäät paprikan, kesäkurpitsan ja purjon. Paista käännellen kunnes kesäkurpitsa alkaa hiukan pehmetä, lisää sitten sienet, lorauta päälle hieman teriyaki-kastiketta ja paista vielä hetki käännellen kastike kasvisten sekaan. Kasvisten on tarkoitus jäädä rapeiksi!

Tällä välin apukokki voi grillata tonnikalan, tai apukokin puuttuessa se sujuu nopeasti myös wokkaamisen jälkeen, jos grilli tai pannu on valmiiksi kuumana. Kannellisella pöytägrillillä pari minuuttia riittää, pannulla paistettaessa 1-2 min/puoli. Tonnikala saa jäädä sisältä punertavaksi ja liikaa paistettaessa se kuivuu.

4 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Teriyakikastiketta kannattaa muuten kokeilla tehdä itse. Halpaakin sakea käyttämällä saa parempaa teriyakikastiketta kuin ainakaan suomalaisesta kaupasta:

- 3 rkl soijakastiketta
- 3 rkl sakea
- 3 rkl miriniä
- 1 tl sokeria

Sekoita ainekset, kiehauta ja pidä keskilämmöllä kunnes sokeri on liuennut.

Miriniä ja hyvää vähäsuolaista soijakastiketta saa Tokyokanista (postimyyvätkin ainakin joitakin tuotteitaan) ja Alkosta saa nykyään jopa premiumsakea vaikka kastikkeeseen kelpaa kyllä puolet halvempi Jenkki-Gekkeikan. Kokkia ja vieraita tosin ilahduttaa taatusti enemmän Okunomatsu Tokubetsu Junmai sitten kun nautitaan sitä sakea, joka ei kulunut kastikkeeseen.

Ketturouva kirjoitti...

Me kiitämme, ja ensi kerralla kokeillaan tehdä teriakisoosi itse. :)

Unknown kirjoitti...

Herkullisen näköistä tonnikalaa.

-Heidi

Ketturouva kirjoitti...

Kiitos Haidi, tonnari on herkkua, mutta valitettavan ylikalastettua sellaista. :( Ei ole tullut sitten aikoihin tehtyäkään.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails