tiistai 16. joulukuuta 2008

Lammasta ja pinaattia intialaisittain

Edellisestä currysta on jo aikaa, ja alkoi tehdä mieli intialaista. Valinta osui punjabilaiseen pinaattilampaaseen. En ainakaan muista, että olisimme tehneet sitä aikaisemmin, mutta ruoka ei vaikuttanut kovin voimakkaasti maustetulta joten uskoin sen maistuvan pojallekin. Tämäkin resepti on peräisin Camellia Panjabin Intialaisesta keittokirjasta (Gummerus). Tapani mukaan sovittelin sitä hiukan ja oikaisin vähän valmistuksessa.

Pinaattilammas (palak gosht)

n. 700 g luullista lampaanlihaa paloiteltuna

marinadi:
1 dl ruoanlaittoon sopivaa jugurttia
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 isoa valkosipulin kynttä
1-2 tuoretta (vihreää) chiliä
0,25 tl jauhettua jeeraa l. roomankuminaa

Paloittele liha. Itse poistan lampaanlihasta melko tarkasti kovan rasvan, koska siitä tulee helposti ruokaan "villasukan" maku, josta lampaanlihaa moititaan. Ohjeessa lihaa neuvotaan liottamaan 15 min lämpimässä vedessä, tätä en tullut tehneeksi. Laitoin yhden punaisen chilin, koska kaupassa ei ollut vihreitä. Poistin siitä siemenet. Chiliä olisi mielestäni joutanut olla enemmän, nyt se hädin tuskin tuntui.

Soseuta marinadin ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimella ja laita lihat tähän seokseen marinoitumaan ainakin tunniksi.

kastike:
0,75 dl ruokaöljyä
1 laakerinlehti
1 musta kardemumma
2 kokonaista neilikkaa
225 g sipulia silputtuna (arvioimme tämän noin kolmeksi sipuliksi; keittiövaa'asta oli loppunut paristo)
1 tl jauhettua korianterinsiementä
0,5 tl jauhettua jeeraa
2 tomaattia pieneksi pilkottuna
1 tlk tomaattipyreetä
vesitilkka + 3 dl kuumaa vettä
suolaa
200 g pinaattia, tuoretta tai pakastettua
hiukan jauhettua muskottipähkinää
(voita)

Jos käytät tuoretta pinaattia, ryöppää se nopeasti, valuta ja soseuta.

Kuumenna öljy laakeahkossa padassa tai kattilassa laakerinlehden, kardemumman ja neilikoiden kanssa. Kun öljy on hyvin kuumaa, lisää sipulisilppu ja paista 15 min miedolla-kohtalaisella lämmöllä. Lisää sitten korianteri ja paista vielä pari minuuttia. Sitten lisää jeera ja tilkka vettä perään (laitoin n. 1 dl:n). Kiehauta.

Lisää liha marinadinsa kanssa, sekoita ja kypsennä 12 minuuttia kohtalaisella lämmöllä käännellen lihaa. Lisää sitten tomaatit ja tomaattipyree ja kypsennä vielä muutama minuutti. Sen jälkeen lisää 3 dl kuumaa vettä ja hiukan suolaa. Laske lämpöä ja anna hautua kannella peitettynä noin tunnin ajan. Lisää pinaatti hiukan ennen tarjoilua, sekoita ja tarkista suola. Hauduta vielä 5 min ilman kantta ja ripottele pinnalle hiukan muskottia (ja nokare voita).

Lisäsin tomaattipyreen määrää reippaasti, alkuperäisessä reseptissä sitä oli vain 1 rkl. Kuumaa vettä voisi olla vähän vähemmän, kastike joka siihen saakka oli mukavan paksua, meni laihaksi luiruksi. Tämä ruoka oli mielestäni kovin miedon makuinen. Seuraavalla kerralla laitan enemmän chiliä - kiittämätön jälkeläinen ei nimittäin syönyt tätä kumminkaan. Lisäkkeeksi voisi myös sopia paremmin jokin muu kuin riisi, jota meillä oli - vaikkapa naan-leipä.

3 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Sinullakin on nykyään tuo kirja.

Hmm, pitänee kokata ja blogata joskus siitä legendaarinen faaraomuurahaisfisu.

Ketturouva kirjoitti...

Luulisin, että mulla oli tuo kirja aikaisemmin, muru.

Ketturouva kirjoitti...

Fisu toivottavasti tällä kertaa kuitenkin ilman niitä riisin joukkoon ilmaantuneita sattumia. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails