sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Spaghetti alla carbonara

Tämä pastakastike on peräisin Lazion maakunnasta Keski-Italiasta. Sen synnystä ja nimestä on varmaan enemmän teorioita ja legendoja kuin mistään muusta pastakastikkeesta vaikka se lienee melko tuore tulokas. Yhtä kaikki mainio ja ravitseva ruoka talviselle päivälle täällä hankien keskellä Suomessakin.

Resepti on tälläkin kertaa peräisin Maarit Enkovaara-Astraldin Pastatieto-kirjasta, hieman säädettynä.


Spaghetti alla carbonara

4 annosta

400 g spagettia (tai linguineä tahi bucatinia)
100 g amerikanpekonia pieneksi viipaloituna (tai guancialea tahi pancettaa, jos sattuu löytymään)
1 rkl oliiviöljyä
3 huoneenlämpöistä kananmunaa
1 dl raastettua pecorino-juustoa
suolaa
mustapippuria
3-4 rkl ruokakermaa
50 g voita

Ruoan onnistumiselle on erityosen tärkeää, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpimiä. Munat erityisesti kannattaa ottaa hyvissä ajoin lämpenemään samoin sekoitusastia kannattaa lämmittää esimerkiksi kuumalla hanavedellä.

Valmistaminen kannattaa aloittaa kiehauttamalla pastavesi ja laittamalla pasta kiehumaan. Muut vaiheet tehdään pastan kiehuessa.

Pekoni ruskistetaan öljyssä ja pidetään lämpimänä. Munat sekoitetaan tarjoiluastiassa kevyesti vatkaten ja niiden joukkoon lisätään juustoraaste, hiukan suolaa, mustapippuria ja kerma. Voi sulatetaan erikseen ja sen annetaan ruskistua kevyesti.

Sekoita keitetty spagetti kananmuniin sekoitusastiassa ja kaada päälle kuuma pekoni ja voisula. sekoita hyvin niin, että kananmunat kypsyvät ja tarjoa heti. Tarkoitus on saada munat kypsiksi mutta ei kokkelimaiseksi. Toisaalta liian viileässä tarjoiluastiassa munat jäävät veteliksi. Pienellä harjotuksella tämäkin alkaa luistaa nopeasti ja se vaiva kyllä kannattaa nähdä. Tämä on oikein hyvä kastike. Myös Poika piti tästä kovasti.
3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

meillä tämä ruoka on myös koko perheen herkku! kiva kuva tuo viimoinen. syömiseniloa ;)

munat lämpiämään? meillä munia säilytetään aina huoneenlämmössä. jääkaappimme on niin hurjan täynnä (yleensä), että eivät ne sinne mahtuisikaan. myös leivontaan tarvitaan usein huoneenlämpöisiä munia, joten suotta niitä kylmässä pitämään!

Ketturouva kirjoitti...

Hyppysellinen, meillä taas jääkaappi on se, jossa hyvällä tahdolla saattaa olla munakennon verran tilaa, kuiva-ainekaapit ovat kauniisti sanoen täynnä (otin taannoin kuvankin tilanteesta, pitäisiköhän julkistaa ruokakomeronsa tila?). Lisäksi myönnän että pelkään munien pilaantuvan lämpimässä, kun toisinaan niitä säilytellään tässä taloudessa pitkiäkin aikoja ennen kuin tulevat syödyiksi.

Merituuli kirjoitti...

juu, meilläkin kuiva-ainekaapit on täpösen täynnä. nyt kun olen leiponut leipiäkin itse, erilaisia jauhoja oli tosi vaikea sijoittaa meille.

meillä munat majailevat työtasolla lasipurkissa, sillä minusta ne ovat niin kauniita :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails