lauantai 28. helmikuuta 2009

Sekametelisoppa

Poika sai jostakin päähänsä haluta rusinakeittoa. Koska kaapista löytyi rusinoiden lisäksi myös kuivattuja taateleita ja viikunoita, päätin keittää vähän monipuolisempaa sekahedelmäsoppaa. Itse en ole ikinä ollut kuivatuista hedelmistä tehtyjen keittojen tai kiisseleiden ystävä, ja täytyy tunnustaa, että ei minusta tullut sitä tälläkään kertaa, joten voi olla, että tämä jää ainutkertaiseksi kokeiluksi.

Sekahedelmäkiisseli
(alkuperäinen ohje)

200-300 g kuivattuja hedelmiä
1 l vettä
3 rkl hedelmäsokeria (ehkä vähän enemmänkin voisi laittaa makeamman lopputuloksen saavuttamiseksi)
3 rkl perunajauhoja sekoitettuna tilkkaan vettä

Liota hedelmät litrassa vettä yön yli että ne pehmenevät. Keitä niitä sitten liotusvedessään n. 20 min. Lisää hedelmäsokeri ja sekoita hyvin. Nosta kattila tulelta ja suurusta veteen sekoitetulla perunajauholla huolellisesti sekoittaen, ettei perunajauhosta tule paakkuja. Laita takaisin tulelle siksi aikaa että kiisseli juuri ja juuri kiehahtaa, ja nosta syrjään jäähtymään. Tarjoa jäähtyneenä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sekametelisoppa oli meidan aidin puolen suvussa jouluaterioiden vakiojalkiruoka, ja yleensa se oli maustettu kanelitangolla ja syotiin kerman kanssa. Parka raukka pikkuveljeni ei saanut kiisselia millaan alas, enka minakaan siita hirveasti valittanyt, enka ole sitten lapsuuden syonyt. Nykyaan kuivatut hedelmat tulee syotya muroissa.

Ketturouva kirjoitti...

Minä taas yhdistän sekametelisopan lapsuuden mummolavierailuihin. En tiedä olisiko kerma tai kaneli tai molemmatkaan pelastaneet tätä keitosta... ehkä pitää vaan todeta että se saa puolestani jäädä sinne perinneherkkujen arkkuun. Kuivatut hedelmät syön mieluiten sellaisenaan - en pidä edes rusinoista pullassa.

Anonyymi kirjoitti...

Joulun aivan híhanimmar muistot ovat juurikin mummulassa saatu riisipuuro sekametelikeiton kanssa. Sen parenpaa ei ole olemassakaan. Sääli etteivät tei ja Ketturouva nauti tästä, mistähän muustakin jöövöt paitsi ??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails