sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

12 kuukautta: maaliskuu

Maaliskuu on Italiassa jo parsa-aikaa, ja niinpä tämän kuukauden kohdalla Tessa Kirosin kirjassa oli lukuisia parsareseptejä. Näihin tullaan palaamaan jahka parsasesonki Suomessa pääsee käyntiin. Sitä odotellessa valintamme osui jälleen kaaliruokaan. Kiros kertoo, että tällaiset paistokset eri vihanneksista tehtynä ovat toscanassa yleisiä. Kirjassa - joka on siis englanninkielinen - tätä kutsutaan nimellä pie*, meikäläisittäin se kääntyisi ehkä parhaiten kukkakaalipaistokseksi. Minulle tästä tuli mieleen taannoin kokkaamamme patina apiciana. Olisikohan tällaisten ruokien laittaminen perua jo roomalaisilta?

Kiros mainitsee, että tämän ruokalajin voi laatia myös parsakaalista, joten yhdistin siihen molempia.

Sformato di cavolfiore

paistos:
700 g kukkakaalia tai parsakaalia tai sekä että
5 dl béchamel-kastiketta (ohje alla)
2 kananmunaa, rakenne vatkataan rikki
n. 1,25 dl parmesaaniraastetta
muskottia
suolaa, mustapippuria
voita
korppujauhoja

béchamel-kastike:
5 dl maitoa
50 g voita
60 g (n. 1 dl) vehnäjauhoja
muskottia
suolaa, mustapippuria

Kirjassa neuvotaan poistamaan kaalista kanta ja keittämään sitä 10 min suolatussa vedessä. Koska vihannesten keittämisessä mielestäni hukataan suotta makua ja vitamiineja, leikkasin kaalin nupuiksi ja höyrytin sen melko pehmeäksi.

Kaalin höyrystyessä tein béchamelin: maito kuumennetaan kasarissa (mutta ei keitetä). Samalla paistokasarissa sulatetaan voi, johon sekoitetaan vehnäjauhot niin että syntyy sileää tahnaa, jonka annetaan saada aivan kevyesti väriä (ei ruskisteta!). Kuuma maito sekoitetaan vähitellen vehnäjauho-voiseokseen koko ajan voimakkaasti sekoittaen, että kastike ei paakkuunnu. Maustetaan muskotilla, suolalla ja pippurilla ja keitellään tarpeen mukaan kokoon miedolla lämmöllä niin että lopputulos on paksu, sileä kastike.

Kun kaali on valmista, pilko se pieneksi tai soseuta karkeaksi soseeksi. Itse tilsin kaalinnuput haarukalla, ja olin tyytyväinen lopputulokseen. Sekoita kaalin joukkoon kevyesti vatkatut munat, parmesaaniraaste ja béchamel-kastike. Tarkista maku; lisää tarvittaessa muskottia, pippuria ja suolaa.

Voitele uunivuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Kaada kaaliseos vuokaan ja levitä tasaiseksi. Sirota hiukan korppujauhoja pinnalle. Paista uunissa 180 asteessa 30-40 min, kunnes paistos on saanut hiukan väriä.


En yleensä pidä maidon ja kypsennetyn kaalin yhdistelmästä, esimerkiksi kesäkeittoa en ole voinut koskaan sietää, joten suhtauduin vähän varauksella tähän ruokalajiin. Epäilykseni tulivat täydellisesti selätetyiksi: ainakin kukkakaalin ja parsakaalin yhdistelmästä tehtynä tämä oli todella maukasta. Söimme paistoksen sellaisenaan, mutta voisipa tämä taipua pääruuan lisäkkeeksikin?

* Englantilaisillahan on mm. shepherd's pie ja fisherman's pie, jotka suomalainen mieltäisi ehkä pikemminkin laatikkoruuiksi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails