torstai 28. kesäkuuta 2007

Suu tuohesta

Tunnustan että pähkäilen useinkin mitä kummaa laittaisin Pojalle ruuaksi. Usein nimittäin käy niin, että ruoka jota laitamme itsellemme ei syystä tai toisesta sovellu tarjottavaksi yksivuotiaalle. Lisäksi tuo yksivuotias tarvitsee päivässä kaksi lämmintä ateriaa siinä missä me pärjäilemme yhdellä.

Tällä viikolla päätin sitten kokeilla tuota pikkulapsiperheiden ikisuosikkia, jauhelihakeittoa, josta muistaakseni ennen pojan syntymää uhosin, että sitä ei meidän ruokapöydässämme tulla näkemään. Pari perunaa, porkkana, kasvisliemikuutio ja nokare jauhelihaa. Lopputulos oli melko aneemisen näköistä, porkkanat sentään vähän piristivät kalpeaa yleisvaikutelmaa. Maistoin. Maku ei ollut kovin ihmeellinen, mutta ei nyt mitenkään huonokaan.

Vaan mitä teki Poika? Maistoi lusikallisen ja työnsi sen saman tien kielellä suusta ulos. Tämä toistui useamman kerran kunnes luovutin. Seuraavana päivänä kokeilin tarjota keittoa uudestaan, yhtä laihoin tuloksin. Kun kolmaskin yritys päättyi siihen että poika inhon ilmein työnsi tarjotun sapuskan ulos suustaan, luovutin. Rangaistuksena söin lopun keiton itse. Ja jauhelihakeittoa ei meillä tulla vast'edeskään syömään.

sunnuntai 24. kesäkuuta 2007

Etanoita ja eväsretkiä

Karhuherran syntymäpäivälle sattui huono sää, joten jouduimme tekemään poikkeuksen kulttuuripiknikkien perinteestä. Sen sijaan päätimme toteuttaa pitkään puheena olleen ravintolareissun eli piipahtaa Porvooseen testaamaan ravintola Timbaalin etanat ja seisovan saaristolaispöydän. Karhuherra vakuutti Roquefort-etanoiden olevan maukkaita - itse en tämän herkun päälle ole valitettavasti vielä oppinut ymmärtämään.

Saaristolaisherkut (lohta savustettuna, kylmäsavustettuna ja graavattuna sekä erilaisia sillejä ja hiilikalaa joka jäi tunnistamatta, tuoretta ruisleipää, pääruokana lohikeittoa) olivat nekin maukkaita, tosin hieman vähemmän lohta ja sen tilalla jotakin muuta kalaa olisi voinut toivoa. Kokemuksen perusteella päätimme ehdottomasti palata ja nautiskella ensi kerralla listan herkulliselta kuulostavista antimista ajan kanssa.

Juhannuspäivänä sää oli kaunis ja koitti vihdoin tilaisuus pistää kokeeseen Päivättären syntymäpäivälahja sankarillemme, nimittäin tämä Sagaformin piknik-reppu:

Pakkasimme mukaan viinit, leivät, salaatit, saksalaiset olutmakkarat ja jo tutuksi tulleet aura-perunanyytit ja suuntasimme luonnon helmaan. Hyväksi havaitun työnjaon mukaisesti Päivätär oli huolehtinut jälkiruuasta, joka oli tällä kertaa suussasulavaa mansikkatorttua, joka on tämän ohjeen sovellus.

torttuun tarvitaan:

piirakkavuoka, jossa saa olla melko korkeat laidat (minulla halkaisija 28 cm)

2 pkt murotaikinaa, esim. Sunnuntai (taikinaa tosin jäi yli)

n. 1 l kypsiä, tuoreita mansikoita - riippuen vuoan koosta

yhden sitruunan mehu

noin 1 dl sokeria

1-2 rkl perunajauhoja

Pese ja perkaa mansikat ja leikkaa ne kahtia. Kaulitse pohjan taikina ja asettele vuokaan, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois. Sekoita mansikoihin muut aineet ja kumoa vuokaan. Kaulitse piiraan kansi. Sivele pohjan reunoja vedellä ennen kuin nostat kannen paikalleen. Leikkaa taas ylimääräinen taikina pois ja painele kansi sormella kiinni vuoan reunoilta. Tee veitsellä kanteen muutama viilto tai haluamiasi kuvioita. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia tai pidempään, kunnes piiras on kauniin ruskea.

Parasta vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa seuraavana päivänä.


PS. Ensimmäisen kuvan etana ei päätynyt pannuun, vaan elelee luultavasti edelleen porvoolaisen kiviaidan kolossa. Kaunis kiitos kuvista ja reseptistä Päivättärelle!

lauantai 9. kesäkuuta 2007

Taas savukalasalaattia

Tarkoitus oli polkata toukokuussa nokkospastan tekoa, mutta se jäi tekemättä kun nokkoset rehahtivat lämpöaallon seurauksena yht'äkkiä niin isoiksi. Toisaalta meillä olisi muutama vanha kuva operaatiosta ja ehkä jossain pohjoisempana vielä saisi pieniä nokkosia, joten eipä hylätä ajatusta kokonaan.

Näin lämpimillä keittiömme valmistaa pääasiassa salaattia. Emme ole kuitenkaan muuttuneet vielä pupuperheeksi, joten salaatista löytyy muutakin kuin kasviksia. Tässä mielestäni aika onnistunut ruokaisan salaatin ohje, johon soveltuvat proteiinilisäksi savukalan sijasta myös salamisuikaleet (salamiversiossa oli jäävuorisalaattia, tuoretta paprikaa ja pastaa, ja omenat ja kaprikset puuttuivat).

Savukalasalaatti makrillista (2:lle nälkäiselle)

1 kerä tai ruukku rapeaa salaattia revittynä
savustettua makrillia pienittynä, poista nahka
kaksi tomaattia lohkoina
kolmannes tuoretta kurkkua kuutioina

hapahko omena kuorittuna ja kuutioituna
1 kevätsipuli varsineen, renkaina
hillosipuleita 2-3 rkl
pari teelusikallista kapriksia
pieniä säilykekurkkuja n. 10 kpl
oliiveja (meillä oli mustia kalamata-oliiveja, mutta vihreät voisivat käydä hyvin)
pari ruokalusikallista säilöttyä paprikaa (tai tuoretta)

Laiskasti käytimme valmista salaatinkastiketta (Felixin Saariston salaattikastike), mutta jokin sinappia sisältävä kastike voisi sopia tälle kokoonpanolle. Jos jollakulla on hyvä salaattikastikeresepti joka tuntuisi sopivalta tämäntapaiselle salaatille, ohjeita vastaanotetaan mielellään!

Toinen asia jota olemme viime aikoina pohdiskelleet on, mitä valmistaa puolikkaasta naudan ulkofileestä? Emme mitenkään jaksa syödä sitä kokonaan pihveinä.

maanantai 7. toukokuuta 2007

Meksikolaisia rytmejä

Haltuumme päätyi jokin aika sitten muutama paketti Santa Marian yrtti-valkosipulimaustettuja tortilloita. Heräsin hiljattain huomaamaan, että niiden käyttöikä läheni loppuaan, joten piti kehittää niiden kanssa jotakin syötävää. Halusin hieman vaihtelua fajitoihin, joten vinkkejä täytteisiin haeskelin tällä kertaa Anne Wilsonin "Herkkuja Meksikosta" -vihkosesta. Sovelsin ohjeita hieman, mutta ainakin ruokaseura kehui lopputulosta. Paras yhdistelmä syntyi kun tortillaan kääräisi molempia mössöjä ja runsaasti oheissälää (salsaa, ranskankermaa, guacamolea, salaattia, punasipulia ja tomaattia).

Jauheliha-papumössö

n. 250 g jauhelihaa
pieni sipuli
ruokaöljyä
1 tlk (425 g) kidneypapuja
1 tlk tomaattipyreetä
1 tl jeeraa (juusto- tai intiankumina)
1 tl jauhettua korianteria (siemeniä)
0, 25 tl chilijauhetta

Ruskista jauheliha ja sipuli tilkassa öljyä. Valuta ja soseuta pavut. Lisää pavut jauhelihan ja sipulin sekaan. Lisää tomaattipyree ja mausteet ja hauduttele hetki. Tarpeen mukaan lisäile hieman vettä ettei mössö kuivu liikaa.

Tulinen paprikamössö

2 punaista paprikaa
oliiviöljyä
1 vihreä paprika (tai sellaisen puutteessa vaikka keltainen)
pieni sipuli
1 tlk tomaattipyreetä
1 tl oreganoa
2 viipaloitua jalapeno-paprikaa
(vettä)

Puolita punaiset paprikat ja poista siemenet. Voitele puolikkaat oliiviöljyllä ja paahda niitä kuori ylöspäin kuumassa uunissa kunnes kuori alkaa mustua. Ota paprikat uunista, peitä kostealla pyyhkeellä ja pistä jäähtymään. Paprikoiden jäähdyttyä kuori ne ja soseuta. Silppua sipuli ja pilko jäljellä oleva vihreä (tai keltainen) paprika kuutioiksi. Hauduta sipulia, kuutioitua paprikaa, oreganoa ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä pannulla kunnes paprika alkaa pehmetä. Lisää paprikasose ja jalapenot. Kuumenna sekoitellen kunnes mössö on lämmintä. Jos se uhkaa kuivua liikaa, lisää hieman vettä.

Guacamole eli avokadomössö

Guacamole-ohjeita on monenlaisia, toisiin laitetaan silputtua tomaattia ja/tai sipulia, toisiin valkosipulia, muutamissa kehotetaan käyttämään jopa kermaviiliä tai ranskankermaa. Avokado on minusta kuitenkin parhaimmillaan kun siihen ei sekoita liikaa muita aineksia. Niinpä tyydyn soseuttamaan kypsät avokadot ja maustamaan ne limettimehulla ja muutamalla tipalla tabascoa. Avokadon pitää olla kypsä. Valitse sellainen jonka kuori on tumma ja joka tuntuu hieman pehmeältä käteen. Vihreät avokadot ovat raakoja, ja niistä tulee soseena purumaista ja mautonta. Jos pidät avokadosta, osta saman tien kaksi ja tee isompi annos.

tiistai 1. toukokuuta 2007

Vappupäivällinen


Uusi keittiömme pääsi todistamaan mihin siellä oikeasti pystyy, kun laitoimme jo perinteeksi muodostuneen vappupäivällisen. Olin löytänyt jostakin lehdestä menun, jota aioimme käyttää, mutta muuton jälkeen en enää löytänyt lehteä enkä muistanut ruokalistaakaan, joten suunnitelmat menivät vielä vappuaattona uusiksi.

Alkupaloiksi nautimme patonkia italialaisen salsan ja salaatin kera, pääruokana söimme sesonkiin sopivasti parsaa (josta niin ikään alkaa muodostua meille vappuperinne) ja aterian kruunasi valkosuklaalla maustettu panna cotta vadelmakastikkeen kera.

Italialainen salsa
(ohje on tullut talouteemme pippurimyllyn mukana)

6-8 luumutomaattia
1 pieni sipuli silputtuna
4 valkosipulin kynttä murskattuna
pieni nippu persiljaa silputtuna
vajaa 1 dl hyvää oliiviöljyä
reilu 0,5 dl balsamico-etikkaa
suolaa ja mustapippuria

Kalttaa ja kuori tomaatit, poista siemenet ja pilko karkeahkoksi silpuksi. Sekoita tomaattisilppuun muut ainekset. Anna seistä puoli tuntia huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin. Tarjoa paahdettujen patonkiviipaleiden kanssa (kätevimmin viipaloidun patongin paahtaa kuumassa uunissa pellillä).


Parsarisotto
(ohje Anna-lehden nettisivuilta, valmistusneuvot omia lisäyksiä)

6 valkoista parsaa
6 vihreää parsaa
vettä, suolaa, voita, sokeria
2 rkl kermaa
1 sipuli, hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
200 g risottoriisiä, esim. arborio tai vialone
8-10 dl parsojen keitinlientä
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
mustapippuria, suolaa
50 g parmesaaniraastetta tai lastuja
(ohjeessa olleen ruohosipulin jätimme pois)

Kuori parsat, poista tarvittaessa tyviosaa. Keitä vihreitä parsoja 7 min ja valkoisia 15 min suolalla, ripauksella sokerilla ja voinokareella maustetussa vedessä. Nosta parsat vedestä, valuta ja kuivaa ne. Säästä keitinliemi! Leikkaa parsojen varret noin sentin paloiksi, jätä nuppuosat vähän pidemmiksi.

Tässä vaiheessa voit aloittaa risoton valmistamisen. Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä kattilassa risottoriisin kanssa. Sekoita joukkoon valkoviini, anna kiehahtaa. Lisää sitten parsan keitinlientä riisin joukkoon vähän kerrallaan ja ahkerasti sekoittaen, kunnes riisi on kypsää. Koeta keittää melko pienellä lämmöllä, koska muuten neste vain ehtii haihtua ennen kuin riisi kypsyy.

Riisin kypsyessä soseuta kolmannes parsanvarsista kerman kanssa. Säästä nuput.

Kun riisi on kypsää, lisää risottoon parsasose ja mausta mustapippurilla ja parmesaanilla. Lopuksi koristele ruoka parsanupuilla ja tarjoile.

Valkosuklainen panna cotta ja vadelmakaramelli (4 annosta)
(ohje Stockmannin nettisivuilta)

panna cotta:

1,5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
2 rkl ruokosokeria
100 g valkosuklaata

Liota liivatetta 10 min kylmässä vedessä. Pilko suklaa kulhoon. Kiehauta kerma, maito ja sokeri keskenään ja poista kattila tulelta. Purista vesi liivatelehdistä ja lisää ne sekoittaen kermamaitoon. Kaada seos suklaapalojen päälle ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Annostele valmiiksi ja anna jähmettyä vähintään 6 tuntia.

vadelmakaramelli:

puolikas vaniljatanko
200 g vadelmia
1 dl ruokosokeria
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl vettä

Halkaise vaniljatangon puolikas ja kaavi veitsellä
sisus talteen. Sekoita kaikki ainekset pienessä kattilassa ja keitä 10 min. Siivilöi ja jäähdytä. Kaada karamelli panna cottan päälle vasta juuri ennen tarjoamista.

Mietin olisiko tämä pitänyt siivilöidä harson läpi, mutta osoittautui että tavallinen keittiösiivilä oli aivan sopiva ja harso olisi luultavasti ollut liian tiivis. En tiedä olisiko lopputuloksen pitänyt olla enemmän hillomaista, meidän tekeleemme oli kastiketta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen onnistunut liivatteen kanssa. Tosin jos ihan rehellisiä ollaan, Karhuherra hoiti sen vaiheen, jossa liivate sekoitetaan kermamaitoon. Vadelmakaramelli kuulosti ohjeen perusteella epäilyttävän makealta, mutta olikin sopivasti hieman kirpeää.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails