sunnuntai 4. maaliskuuta 2007

BLT

BLT (sanoista bacon, lettuce ja tomato) on Wikipedian mukaan kotoisin Amerikasta. Ennen lähtöä remonttityömaalle laadimme näitä leipiä aamupalaksi, ja ne pitivätkin nälän loitolla mukavasti pitkälle iltapäivän puolelle.

BLT Ketun keittiön tapaan
(ohje yhteen leipään)


2 viipaletta vuokaleipää
(kevyt)majoneesia
2 viipaletta (filee)pekonia
3 viipaletta kypsää tomaattia
2 salaatinlehteä (romainea tai jäävuorisalaattia)
(neljännes avokadoa)

Voitele leivänpuolikkaat majoneesilla. Laita toiselle puolikkaalle salaatti ja tomaattiviipaleet sekä omien mieltymystesi mukaiseksi paistettu pekoni (me paistoimme leipiin tulevan pekonin vain hieman rapeaksi) ja paina toinen viipale kanneksi. Halutessasi voit laittaa leipien väliin myös avokadoa. Paista sandwich voileipä- tai pöytägrillissä.

Netistä löytyvissä autenttisemmissa resepteissä käytetään vaaleaa vuokaleipää, mutta me valitsimme Vaasan Kaura-täyshyvät, koska aivan valkoinen leipä ei oikein ole makuumme. Teimme sekä BLT- että BLAT-versioita. Kuvassa poikkileikkauksessa näkyvä leipä on BLAT, eli siihen on lisätty avokadoa. Toinen tavallinen variantti on lisätä juustoa.
Lisäksi kokeilimme tehdä elämämme ensimmäistä kertaa uppomunia (kuvassa näkyvä valkoinen möykky). Niiden valmistus osoittautui oletettua yksinkertaisemmaksi.

Uppomunat
(ohje Valittujen Palojen Ruokavuosi -kirjasta)

Käytä tuoreita kananmunia, joiden valkuainen pysyy hyvin koossa. Käytä keittämiseen paistokasaria. Jos haluat tehdä puoliksi uponneita munia (keltuaiset näkyvissä), laita vain 1-2 cm vettä kasarin pohjalle, muussa tapauksessa vettä on syytä olla runsaasti että munat uppoavat kokonaan. Veteen voi lisätä 1 tl suolaa/litra.

Kuumenna vesi kiehuvaksi paistokasarissa, ja säädä sitten lämpö niin että vesi vain poreilee. Riko kananmunat yksi kerrallaan kuppiin ja kaada poreilevaan veteen, pidä hiukan taukoa munien välillä että valkuainen ehtii hyytyä eivätkä munat tartu toisiinsa. Keitä munia noin kolme minuuttia ja nosta ne pois kasarista reikäkauhalla. Leikkaa reunat siistiksi lasilla tai munakasraudalla.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails