lauantai 4. lokakuuta 2008

Sisko sopassa

Hiukan olemme lipsuneet tavoitteesta kokata ja blogata joka kuukausi jonkin itsellemmekin uuden ruoan, tosin puolustaudun sillä että kesästä iso osa kului allekirjoittaneelta muualla kuin kotimaassa ja ruoatkin tulivat reissun päällä ollessa enimmäkseen "talon puolesta". Nyt lupaan kuitenkin ryhdistäytyä.

Rahola valistaa, että siskonmakkaran nimellä ei (onneksi?!) ole todellisuudessa mitään tekemistä siskon kanssa. Siskonmakkarakeittoa en ole koskaan ennen laittanut, tosin syönyt olen, joten aivan uutena ruokalajina sitä ei ehkä voi pitää. Rahola huomauttaa, että muuhun ei siskonmakkaraa osatakaan Suomessa käyttää. Itse aloin jo pohtia, onnistuisiko siskonmakkarasta väsätä jonkinmoinen suomi-versio Jamien makkara-metsäsienipastasta.

Siskonmakkarakeitto

8 perunaa
2 porkkanaa
pieni palsternakka
pieni purjo
500 g siskonmakkaroita
1,5 l vettä
kasvisliemikuutiota tai fondia
n. 10 kpl maustepippureita
suolaa
(paahdettua sipulia)

Kuori ja kuutioi juurekset ja perunat ja viipaloi purjo. Laita kasvikset kiehumaan kasvisliemeen, johon heität maustepippurit.

Sillä aikaa paista siskonmakkarat: purista makkarasta pallukoita paistinpannulle, joka ei ole kovin kuuma, ja paista ne ahkerasti käännellen - makkarapallot ottavat helposti kiinni pannuun.

Kun makkarat on paistettu, alkavat kasvikset toivottavasti ollakin kypsyneet sopivasti (ne saavat olla vielä hiukan kovia). Lisää makkarat kattilaan ja keitä vielä kymmenkunta minuuttia miedolla lämmöllä. Tässä vaiheessa makkarat vielä pullistuvat melkoisesti - jouduin vaihtamaan kolmen litran kattilan kesken kaiken isompaan!

Tuore, silputtu persilja olisi sopinut soppaan, mutta yrttien aika alkaa olla ohi niin palstalla kuin parvekkeellakin.

5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

totta on että siskonmakkaroille sopisi löytää useampiakin käyttökohteita. Sami Garam kehotti telkussa grillaamaankin :O

soppakellarissa laittoivat siskonpalluroita pastan sekaan ja mekin innostuimme. ja kyllä maistui!

Anonyymi kirjoitti...

Siskonmakkaroita voi paistaakin? Kotona muinoin 80-luvulla niita pullautettiin keiton sekaan keittymaan suoraan kuoresta. Sen jalkeen en ole naihin kotikauhukeittion aineksiin koskenut, kuten en myoskaan eineskaalikaaryleisiin tai -maksalaatikkoon.

Ketturouva kirjoitti...

hyppysellinen, täytyypä sitten tosiaan kokeilla siskonmakkarapastaa.

tei, näkyvät nuo paistuvan siinä missä joku muukin tuoremakkara. En tiedä vaikuttaako tuo paistaminen mitenkään makuun tai koostumukseen, koska en muulla tavoin valmistettuna ole siskonmakkaroita syönyt.

jvb kirjoitti...

Italialaisissa pastaohjeissa esiintyy usein tuoremakkara jota kuvataan "miedoksi sianlihamakkaraksi". "Salsiccia" taitaa olla tavallisin italiankielinen termi. Siskonmakkara on oikein hyvä korvike.
Siskonmakkarakeitto on ehdottomasti perinneruokien aatelia:helppo, nopea, hyvänmakuinen. Vähärasvainenkin, niille joita sellainen kiinnostaa.Tuota pursottamista en ole koskaan ymmärtänyt. Ensin pakataan massa kalliilla koneilla hankalasti puhdistettaviin luonnonsuoliin ja sitten pursotetaan massa välittömästi pois niistä. Itse leikkaan makkarat paloiksi saksilla, kiehuvan keittopohjan päällä.

Ketturouva kirjoitti...

jvb, nyt en mene vannomaan mutta epäilen että nuo meillä olleet siskonmakkarat eivät olleet tehtyjä luonnonsuoleen... en tosin pakettia tutkinut, kun tein vaan niin kuin anoppi oli neuvonut. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails