tiistai 21. lokakuuta 2008

Beelsebubin spagettia

Tällaisena koleana syysiltana maistuu ja lämmittää spaghetti al diavolo eli spagetti sielunvihollisen tapaan. Resepti on alunperin Maarit Enkovaara-Astraldin kirjasta Pastatieto, joskin olemme hieman muuttaneet sitä omaan makuumme. Periaatteessa tämä Carbonaran sukulaispasta valmistuu melko nopeasti mutta hyvää valmistelua se oikeastaan edellyttää. Koska lopussa lisättävä konjakki tuskin ehtii ainakaan kokonaan haihtua, emme suosittele tätä lapsille.

Spaghetti al diavolo
4 annosta

400 g spagettia
2-3 viipaletta pekonia
runsas 2 g voita tai 3 rkl oliiviöljyä
4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
runsas 1 dl raastettua parmesaania
6 viipaletta peperoni-makkaraa (ei liian ohutta)
1/4 tl mustapippuria
pala maustepaprikaa eli chilipalkoa (tai vaihtoehtoisesti n. 15 tippaa Tabascoa munaseokseen)

Konjakkikastike:
50 g voita
0,75 dl hyvää konjakkia
4-5 tippaa Tabascoa
20 tippaa Worcestershire-kastiketta
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
pala maustepaprikaa
4 rkl kermaa

Tämän ruuan laitto kannattaa aloittaa laittamalla pastan keitinveden kiehumaan sekä aloittamalla kastikkeen valmistelut: pekonin ja peperonin paloittelu, parmesaanin raastaminen, munien rikkominen tarjoiluastiaan sekä kaikkien muiden tarpeiden ottaminen valmiiksi esille, tämä kastike valmistuu yllättävän nopeasti, kun hommat saa käyntiin.

Ruskista pieniksi paloiksi leikattu pekoni voissa tai öljyssä ja pidä lämpimänä. Sekoita tarjoiluastiassa kananmunat, parmesaani ja kuutioiksi leikattu peperoni-viipaleet ja mausta mustapippurilla. Tarjoiluastiana olemme täällä Ketun keittiössä käyttäneet isohkoa Iittala-Hackmanin teräskulhoa, jonka panemme tiskipäydän lavuaariin hanakuumaan veteen lämpenemään ja josta se otetaan pois vasta kun kaikki tarvittava on kaadettu siihen. Tällä olemme varmistaneet sen, että muna kypsyy ainakin osittain. Kylmä astia kun tuppaa jäähdyttämään myös sinne kaadetun ruoan turhan nopeasti.

Valmista konjakkikastike: sulata voi pienessä kattilassa mutta älä ruskista sitä. Lisää puolet konjakista sekä Tabasco ja Worcestershire-kastike ja pippurit. Me olemme antaneet ensin voin sulaa ja sitten otamme kattilan pois tulelta mausteiden lisäämisen ajaksi. Näin vältymme vahingossa ruskistamasta voita. Sitten lisätään maustepaprika ja kerma, annetaan kastikkeen lämmetä koko ajan kevyesti sekoittaen, ettei kastike pääse kiehahtamaan. Lisää loppu konjakki juuri ennen pastan päälle kaatamista.

Keitä pasta vedessä, johon on suolan lisäksi pantu maustepaprikan pala, valuta ja kaada nopeasti tarjoiluastiaan kananmunien päälle. Lisää lämpiminä pidetty pekoni ja kuuma konjakkikastike. Sekoita hyvin, niin että kananmunat kypsyvät ja tarjoa heti.

Arviomme mukaan kaiken muun laadinnassa menee suunnilleen yhtä paljon aikaa, kun pastaveden kiehumaan saamisessa ja pastan keittämisessä, mikä onkin ihanteellista. Kun kaikki muu on saatu valmiiksi, pastakin on valmista valutettavaksi. Maustepaprikan sijasta olemme tavanneet käyttää Hämeentien etnisistä kaupoista ostettuja pieniä, punaisia ja äkäisiä chilejä, joita käytämme menestyksellä myös kestosuosikkipastassamme, Penne arrabbiatassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuuletteko miten vatsani alkoi murista? Teettehän tätä joskus aikuisten herkuksi kun suurperheemme saapuu vierailulle?

Nälkäisin terveisin

kummityttönne äiti Lepsämästä

Ketturouva kirjoitti...

Pidetään toivomus mielessä. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails