Kesäkuun kokkaukseksi jo tutuksi tulleesta Tessa Kirosin Twelve-kirjasta valikoitui foccaccia.
Foccaccia all'olio
25 g tuoretta hiivaa
n. 3 dl haaleaa vettä
hyppysellinen sokeria
500 g leivontakarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
lisäksi oliiviöljyä leipien pinnalle
Laita hiiva kulhoon haaleaan veteen, lisää ripaus sokeria ja jätä hiiva heräämään.
Laita jauhot ja suola suureen kulhoon. Lisää hiiva sekoittaen puuhaarukalla. Lisää oliiviöljy ja vaivaa käsin n. 10 min tai kunnes olet saanut aikaan kiinteän, sileän taikinan. Tarvittaessa lisää hiukan öljyä tai vettä.
Jätä taikina kulhoon nousemaan lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä kunnes se on kaksinkertaistunut.
Levitä taikina öljytylle uunipellille sormilla painellen. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja pippuria. Peitä uudestaan liinalla ja jätä kohoamaan 30-60 min ajaksi.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista foccacciaa uunissa 30-40 minuuttia kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Leikkaa ja tarjoa lämpimänä.
Perusreseptiä voi muunnella lisäämällä leipään esim. rosmariinia, oliiveja, aurinkokuivaa tomaattia jne. Taikinan voi myös leipoa pariksi pienemmäksi leiväksi. Koska tuvassa oli liian kuuma lämmittää leivinuunia, paistoimme foccacciat grillin uunitoiminnolla, mikä paistoi niitä pohjasta vähän turhankin perin pohjin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti