lauantai 7. huhtikuuta 2012

Ranskikset

Teimme fish&chips -annokseen omatekoisia ranskiksia. Oikeastaanhan siihen kuuluisivat brittityylin mukaisesti vähän karkemmain leikatut ja paksummat, sanottaisiinko rustiikimmat, uppopaistetut perunat, jotka ovatkin tosi herkkua ja joita ikävä kyllä ei Suomessa useinkaan saa - palataan niihin sitten toiste. Nyt kuitenkin halusimme vihdoin päästä kokeilemaan joululahjapaketista paljastunutta mandoliinia, ja sen karkeampikin suikalointiterä tekee varsin ohutta tikkua.

Ranskalaisten perunoiden salaisuus on kaksinkertainen uppopaisto: ensimmäinen pidempi paisto kypsentää perunan ja toinen, nopea kylpy kuumassa öljyssä, antaa sille värin ja rapean pinnan. Kuulostaa työläältä ja hitaalta mutta ei oikeastaan ole. Kun mandoliini piti huolen perunoiden leikkaamisesta, joka on se aikaa vievin työvaihe, ranskikset syntyivät niin nopsaan että teimme vielä seuraavana päivänä toisen satsin.

Ranskalaiset perunat
(Ruokavuosi)
"vanhoja" perunoita
öljyä uppopaistamiseen
Leikkaa perunat tikuiksi.

Ensimmäinen paisto:
Kuumenna öljy laakeassa mutta riittävän syvässä astiassa 190 asteiseksi (jos et omista mittaria, testaa öljyn kuumuus yhdellä perunatikulla, peruna ei saa painua pohjaan ja öljyn pitäisi alkaa välittömästi kuplia voimakkaasti). Uppopaista perunatikut muutamassa erässä 190-asteisessa öljyssä 4-6 min, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Nosta perunat öljystä reikäkauhalla valumaan esim. talouspaperin päälle uunipellille. Jos omistat friteerauslävikön, se voi helpottaa operaatiota, mutta älä pakkaa lävikköä liian täyteen.


Tämän vaiheen voi tehdä ennalta ja hoitaa jälkimmäisen paiston vasta esim. jonkin muun ruokalajin valmistuttua (meidän tapauksessamme kalan uppopaistamisen jälkeen).

Toinen paisto:
Juuri ennen tarjoamista siirrä perunat esim. annos kerrallaan takaisin kuumaan öljyyn ja paista pari minuuttia, että ne saavat kauniin värin ja rapean pinnan. Valmiit perunat eivät saa olla lötköjä! Nosta öljystä, valuta, suolaa ja laita lautasille.
Varoitus: perunat saavat värin nopeasti ja alkavat äkkiä mennä liiankin tummiksi!

Tarjoa ranskisten kanssa mieltymysten ja mahdollisen pääruokalajin mukaan ketsuppia, (maustettua) majoneesia ja/tai mallasetikkaa.


1 kommentti:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tuo kahteen kertaan paistaminen on se hyvien pottujen salaisuus:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails