perjantai 6. huhtikuuta 2012

Kalajuttuja

Otin vuosi takaperin tehtäväksemme kokata seuraavien kahdentoista kuukauden aikana ainakin kerran kuussa kotimaista kalaa, eri lajeja ja eri tavoin valmistettuna.

Lupasin alkuvuodesta raportoida kalaprojektista maaliskuun aikana, mutta koska viime kuukausi oli kovin kiireinen, ja halusin saada raporttiin mukaan vielä yhden kalaohjeen, niinhän siinä kävi, että nyt on jo huhtikuu (selityksiä löytyy).

Viime viikonloppuna kotikeittiössämme tehtiin pitkästä aikaa fish&chipsiä, tuota brittikeittiön lahjaa maailmalle. Kalan virkaa toimittivat ansiokkaasti haukifileet. Oikeaoppisen friteeraustaikinan ohjeeseen hain vinkkiä BBC GoodFoodin Angela Nilseniltä.

Friteeratut haukifileet (neljälle)

4 kpl pienenpuoleisia haukifileitä (1/syöjä)

suolaliemi:
0,5 dl suolaa
4,5 dl vettä

friteeraustaikina:
n. 1,75 dl vehnäjauhoja + muutama ruokalusikallinen lisäksi
0,5 tl leivinsoodaa
suolaa, valkopippuria
1,25 dl sitruunavissyä
1 kananmunan valkuainen

friteeraukseen:
esim. auringonkukkaöljyä

tarjoiluun:
1 sitruuna lohkoina
sormisuolaa
mallasviinietikkaa

Keitä suolaliemi kiehauttamalla ainekset. Jäähdytä liemi huoneenlämpöiseksi. Laita haukifileet 10 minuutiksi liemeen. Ota ne liemestä ja kuivaa.

Laita öljy kuumenemaan laakeaan astiaan, wok-pannu on hyvä.

Valmista leivitystaikina: sekoita keskenään kuivat aineet kulhossa. Vatkaa vissy jauhojen sekaan niin että saat aikaan löysähkön taikinan. Vispaa toisessa kulhossa kananmunanvalkuainen kevyesti vaahdoksi (ei siis kovaksi asti). Yhdistä kananmunavaahto taikinaan, joka saa jäädä hieman epätasaiseksi.

Pyöräytä haukifileet lautasella vehnäjauhoissa.

Kun öljy on kuumaa (180 astetta), kasta jauhotettu kalafile taikinaan molemmin puolin ja valuta se sitten pyrstö edellä öljyyn. Uppopaista kala kullanruskeaksi molemmin puolin ja nosta öljystä reikäkauhan avulla. Frityyrin pitäisi olla rapea ja ilmava.

Tarjoa välittömästi paistamisen jälkeen.

Kalan friteeraus onnistui jokseenkin täydelliseti. Frityyri oli kevyt ja rapea, ja kalan kypsyys juuri sopiva. Hauki puolusti hienosti paikkaansa tässä ruuassa - perinteisestihän fish & chipsissä tarjottava kala on turskaa tai koljaa. Tarjosimme haukifileet omatekoisten ranskalaisten kanssa.


Ihan kerta kuussa tahtiin uusia ohjeita ei tullut, mutta yhteensä neljätoista ohjetta saimme kokoon (vain hiukkasen huijaten, myönnetään, koska tämä postaus venyi huhtikuun puolelle). Tässä vielä linkit muihin ohjeisiin kalan mukaan aakkostettuna:

Ahvenkeitto kesäkodin tapaan
Haukea pekonin kera
Haukifile, paistettu pannulla (korvasienirisoton kanssa)
Haukipata pekonin ja punaviinin kanssa
Lohikeitto
Merilohi, viskillä graavattu
Muikkupatakukko
Nieriä, höyrytetty inkiväärin ja kevätsipulin kanssa
Rautua ja yrttejä
Sampea luostarin tapaan
Siikaa paketissa
Silakkalaatikko
Silakkapihvit tuorejuustotäytteellä
Taimen, yrteillä täytetty

Kalasta tuli laitettua enimmäkseen pääruokia. Samalla laajensimme myös omaa repertuaariamme, sillä esimerkiksi hauki ja ahven ovat meillä yleensä päätyneet fileenä pannuun paistettavaksi. Aivan erityisen onnistunutta oli mielestämme pekonilla ja punaviinillä terästetty haukipata sekä tämä viimeisin, fish&chips pienistä haukifileistä.

Joku ehkä kysyy, missä on listalta kuha? Koska aika monet aikaisemmista kalaohjeistamme ovat olleet kuhalle, keskityimme kuluneen vuoden aikana sellaisiin kalalajeihin, joita olemme aikaisemmin vähemmän käyttäneet. Olemme myös pyrkineet välttämään WWF:n punaiselle listalle joutuneita lajeja - merilohi päätyi sinne hiljattain. En tullut kirjanneeksi muistiin, mutta ainakin sampi ja useimmat lohikalat ovat olleet kasvatettuja.

Kalojen saatavuus on myös vaikuttanut kokkailuun. Kokeilematta ovat Hakaniemen hallissa ainakin ajoittain saatavilla olevista lajeista vielä ainakin lahna ja särki. Törmäsinpä siellä kerran ruutanaankin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails