maanantai 15. maaliskuuta 2010

Italialainen ruokavieras

Meillä oli eilen ilo kestitä päivällisvieraana ulkomaista kollegaa. Oli tietenkin alusta asti itsestäänselvää että yritämme tarjota jotakin sellaista mitä ei muualla saa, eli mahdollisimman suomalaisia tai ainakin pohjoisia makuelämyksiä. Koska halusimme aterian varmasti onnistuvan, emme ryhtyneet uusiin keittotaidollisiin kokeiluihin, vaan pysyimme enimmäkseen tutuissa ja toimiviksi todetuissa resepteissä. Alkuruokien ja jälkkärin kanssa sentään uskaltauduimme hiukan kokeilemaan. Meillä oli kiitollinen vieras, hänelle tuntui maistuvan kaikki mitä eteen kannettiin.

Aterian alkajaisiksi laadimme kolmea sorttia alkupaloja: kylmäsavupororullia lapinrieskan päällä, kirjolohenmätiä smetanan kanssa ruisleipäpaloilla ja kylmäsavulohirullia.

Kylmäsavupororullat
100 g kylmäsavuporoleikkelettä
1 rasia (100 g) kantarellituorejuustoa
mustapippuria
jaloviinaa (/konjakkia)

+ lapinrieskoja

Sekoita kantarellituorejuustoon mustapippuria ja jaloviinaa maistellen seos sopivaksi. Levitä kylmäsavuporoleikkeleet tuorekelmun päälle limittäin ja voitele syntynyt levy tuorejuustoseoksella. Pyöritä levy rullalle kelmun avulla ja laita rulla kelmussaan jäähtymään joksikin aikaa (mielellään pakastimeen että rulla jähmettyy). Ota lapinrieskasta pieniä pyörylöitä esim. pienen lasin avulla. Leikkaa terävällä veitsellä rullasta viipaleita ja laita ne tarjolle rieskapalojen päälle.

Kylmäsavulohirullat
(ohje: Valio)

150 g kylmäsavulohta viipaleina
100 g maustamatonta tuorejuustoa
reilusti silputtua tilliä
1,5 tl sinappia
n. 1 rkl sitruunamehua
mustapippuria 
(suolaa)

Sekoita tuorejuustoon tilli, sinappi, mustapippuri, sitruunamehu ja halutessasi suolaa. Levitä kylmäsavulohiviipaleet limittäin tuorekelmulle ja voitele lohilevy juustoseoksella. Rullaa levy kelmun avulla ja laita viileään jähmettymään. Leikkaa jähmettynyt rulla viipaleiksi terävällä veitsellä.

Vinkki rullien leikkelyyn: jäähdytä rullat ensin esim. pakastimessa melko koviksi ja pyyhi veitsi puhtaaksi jokaisen viipaleen jälkeen. Pororulla ei ollut aivan tarpeeksi kylmää ja pyrki hajoamaan leikatessa. 

Smetanamäti

100 g kirjolohenmätiä
100 g smetanaa
pieni silputtu punasipuli
mustapippuria, suolaa

Valuta mäti esim. kahvinsuodattimessa. Sekoita ainekset ja anna maustua jonkin aikaa viileässä. Levitä reilusti smetanamätiä pienille ruisleipäkolmioille (käytä esim. Leivon leipomon varrasleipää).



Pääruokana tarjosimme vehnäjauho-suola-valkopippuriseoksessa leivitettyä ja annospaloina sitruunaöljyn ja voin seoksessa paistettua kuhaa korvasienikastikkeen ja rakuunaporkkanoiden kera (porkkanat tietenkin oman maan satoa).

Väliruokana olivat pienet leipäjuustot ja lakkaliköörillä terästetty lakkahilloke. Lämmitin leipäjuustoja hetken mikrossa, ja vieraamme kehui makua erittäin hyväksi.

Makeaksi jälkiruoaksi nautimme vielä pienet kulholliset mansikka-suklaavaahtoa, joihin innoitus löytyi Valion Ruokavuosi-lehdykästä 4/2005. Kaikki sen ajan tuotekokeilut eivät kaiketi ole kestäneet aikaa, koska niitä ei enää kaupasta löydy, mutta hyvin onnistui mielestäni tämäkin sovellus:

Mansikka-suklaavaahto (n. 6 annosta)
(alkuperäinen ohje: Valio)

2 dl kuohukermaa
1 tlk (2 dl) valio fraichea, 5 % (alkup. valio fraiche vanilla)
2 tlk vaniljasokeria
0,5 dl sokeria

suklaavaahtoon: 
100 g tummaa suklaata (esim. talous- tai leivontasuklaata)

mansikkavaahtoon:
3-4 dl (pakaste-)mansikoita soseena

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa fraicheen sokeri ja vaniljasokeri ja lisää seos kermavaahdon joukkoon. 
Soseuta mansikat toisessa kulhossa. Lisää mansikkakulhoon n. kolmannes kermavaahtoseoksesta ja sekoita se mansikkasoseen kanssa. Säästä n. 2/3 kermavaahtoseoksesta suklaavaahtoa varten.

Sulata suklaa mikroaaltouunissa kuumentamalla 30 sek. 350 W kerrallaan ja sekoita välillä. Vatkaa hiukan jäähtynyt sula suklaa loppuun kermavaahtoseokseen. 

Lusikoi vaahdot annosmaljoihin niin että ne pysyvät erillään ja koristele esim. tummasuklaarouheella (70%). Jäähdytä pari tuntia ennen tarjoamista.

Alkuperäisessä ohjeessa mansikkavaahtoon lisättiin vielä 2,5 rkl sokeria, mutta sen jätin pois. Minusta makean suklaan ja mansikan yhdistelmä oli tällaisenaan juuri passeli.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

no ompas herkun oloinen menu. jaettu jälkiruokamalja on kaunis ja idealtaan hauska! en yhtään ihmettele että vieras oli tyytyväinen!

Ketturouva kirjoitti...

Kiitos Merituuli. Vieraskin kehui ruokaa vielä jälkeenpäin sähköpostitse, joten uskoa täytynee että hyvää oli. :)

Kauneuspisteitä voisi vielä parannella, pitäisi varmaan mennä jollekin ruuanasettelukurssille.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails