tiistai 15. huhtikuuta 2014

Ratatouille

Välillä tässä lihapaaston edetessä on käynyt mielessä onko mitään järkeä pitää taukoa lihan syömisestä kevättalvella/alkukeväästä, kun kaikki kasvikset ovat vielä julman hintaisia eikä kotimaisia juurikaan saa. Helpompaa ja edullisempaa voisi olla paastota vaikka loppukesästä jolloin kotimainen sato on parhaimmillaan. 

Ratatouille on kasvisruokaklassikko. Muistan sitä joskus kauan sitten tehneeni, enkä silloin ollut vaikuttunut. Tässä alkujaan ranskalaisessa the Kitchnin ohjeessa kaikki kasvikset ruskistetaan ensin erikseen pannussa ja laitetaan sitten yhdssä pataan, jossa ne saavat hautua puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, riippuen syöjän mieltymyksistä. Meidän patamme porisi vajaan tunnin verran. Ratatouilleen käytettävät kasvikset ovat aina jokseenkin samoja, mutta eri resepteissä niiden määräsuhteet vaihtelevat. Myös maustamisen suhteen on vaihtelua - tämän ohjeen tarjoamien laakerinlehden, timjamin ja basilikan lisäksi maustaa voi esimerkiksi provencen yrttisekoituksella. Oheiset määrät ja ainekset ovat ne joita itse käytimme.

Ratatouille (8-10 annosta)

2 kohtalaisen kokoista munakoisoa
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
2 keltasipulia
2 isoa paprikaa 
oliiviöljyä
1 solo-valkosipuli (yksikyntinen) / 3-4 valkosipulin kynttä 
2 tlk säilöttyjä luumutomaatteja (/tuoreita, kaltattuja ja kuorittuja tomaatteja)
laakerin lehti
1-2 rkl kuivattua timjamia tai muutama tuoreen timjamin oksa
tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria

Pilko kaikki tuoreet kasvikset suuhun sopiviksi paloiksi aloittaen munakoisoista. Me leikkasimme ne melko isoiksi suorakaiteiksi/kuutioiksi. Laita munakoisot siivilään ja ripota suolaa päälle että koisot itkettyvät. Murskaa valkosipuli. Muista pitää kasvikset erillään toisistaan tässä vaiheessa, koska ne paistetaan kukin vuorollaan.

Esipaista kasviskuutiot padassa oliiviöljyssä: ensin kuullota sipuleita noin 10 minuuttia ja heitä sitten paprikat perään. Kuullota paprikoita sipuleiden kanssa vielä viitisen minuuttia. Siirrä sitten sipulit ja paprikat isoon kulhoon odottamaan. 


Lisää pataan hiukan öljyä ja nakkaa perään kesäkurpitsat sekä kunnon ripsaus suolaa. Kuullota kesäkurpitsoita viitisen minuutia ja siirrä ne kulhoon sipulien ja paprikoiden kanssa. 

Huom! Paistamisen aikana padan pohjalle muodostuu öljystä ja kasviksista irtoavasta mehusta ruskeaa paistokerrosta. Jos se näyttää alkavan palaa, käännä lämpöä pienemmälle. 


Huuhdo munakoiso juoksevalla vedellä ja valuta hyvin. Voit myös puristella vettä pois. Lisää vielä oliiviöljyä pataan ja kuullota munakoisoja kymmenkunta minuuttia. Siirrä nekin kulhoon muiden kasvisten kanssa. 

Lisää vielä kertaalleen pataan oliiviöljyä ja heitä sekaan murskattu valkosipuli. Kun valkosipuli alkaa tuoksua, lisä pataan tomaatit (laitoin tölkkitomaatit pilkottuna mehuineen), laakerinlehti ja timjami ja tomaattimehun alkaessa kuplia kaavi padan pohjalta sekaan sinne muodostunut ruskea paistokerros. Lisää kaikki esipaistetut kasvikset pataan ja käännä lämpö miedolle. Hauduta haluamaasi kypsyysasteeseen välillä sekoittaen.

Lisää tuore basilika karkeasti revittynä juuri ennen kuin poistat padan tulelta.


Tarjoa ratatouille esimerkiksi vaalean maalaisleivän, riisin tai couscousin kanssa.1 kommentti:

tei kirjoitti...

Kas , mekin teimme eilen ratatouillea, mutta se ei nayttanyt puoliksikaan noin hyvalta kuvassa. Olin aluksi itsekin vahan epailevainen koko ruuan suhteen, koska aiempi yrityksemme oli vetinen ja mauton. Tamankertaisen pelasti mahtavat "haran sydan" -tomaatit.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails