lauantai 28. toukokuuta 2011

Savukalan kaveriksi

Lähi-Prismamme kalatiski yllättää väliin myönteisesti valikoimallaan. Tällä kertaa sieltä oli saatavilla rautua (eli pohjoisen nieriää).

Jotakin kautta meille oli päätynyt pari savustuspussia, toinen "perinteinen" ja toinen "grilliin lihalle". Päätin kokeilla tätä "perinteistä" mallia raudulle. Suolasin kalan ja panin ohjeiden mukaan savupussiin ja kuumaan (250 astetta) uuniin. Kohta uunista tulikin mukava leppäsavun tuoksu. Pussia pidettiin vartti kuumassa, sen jälkeen uunin lämpöä piti pudottaman reippaasti loppukypsennyksen ajaksi. Se ei käynyt ihan yksinkertaisesti, jouduin pitämään luukkua jonkin aikaa auki että sain lämmön laskemaan vaaditut 60-70 astetta lopun vajaan 15 minuutin ajaksi.

Pussista tuli avatessa miellyttävä savuinen tuoksu, mutta kala ei näyttänyt savustetulta, vaan höyryssä kypsennetyltä - no, ihmekö tuo, kun tiiviissä pussissa kypsennetään. Uitin silti kalan vielä suolavedessä ennen tarjoilua. Savun maku lopputuloksessa oli hyvin mieto. En tiedä onko tämä ihan tarkoituksellista, vai olisiko pussin sisältö päässyt vähän väljähtymään epämääräisen ajan keittiön laatikossa viereksiessään. 

"Savukala" sai kaverikseen tällaista peruna-kananmunapöperöä, johon olen ihastunut alun perin Lähi-idässä. Tämä lisuke sopii erinomaisesti lämpimän päivän lounaalle tai saunan päälle nautittavaksi.

Peruna-kananmunapöperö savukalalle (neljälle)

6-8 jauhoista perunaa, keitettynä ja kuorittuna
3 kovaksikeitettyä kananmunaa
pari kevätsipulia tai iso nippu ruohosipulia
kourallinen persiljaa
suolaa, valkopippuria
loraus neitsytoliiviöljyä

Tilsi perunat ja kananmunat haarukalla karkeaksi muusiksi. Silppua kevätsipuli/ruohosipuli ja persilja. Sekoita peruna-munamuusiin sipuli- ja persiljasilppu, suola, valkopippuri ja oliiviöljyä sen verran että perunaseos sopivasti kostuu. 

6 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Ompas hauskan kuuloinen "perunapöperö". Olen melkein varma että perunan suuri ystävä, Jukan isä pitäisi tästä. Täytyykin kokeilla kun sinne seuraavaksi mennään.

Minkä kanssa tätä Lähi-idässä tarjoiltiin?

Ketturouva kirjoitti...

Merituuli, pöperöä oli yleensä joko aamiaisella tai iltaruualla, jolloin muina ruokalajeina saattoi olla erilaisia salaatteja, oliiveja, suolaista vuohenjuustoa, härkäpapumössöä (fuul), hummusta jne.

Samantapainen, mutta ilman kananmunaa ja sitruunamehun kanssa, on perunasalaatti, salatit-al-batata (ks. http://ketunkeittio.blogspot.com/2008/04/polttaripurtavaa.html)

Sikäläinen "pyttipannu" oli muuten myös tehty tuollaisesta karkeasta perunamuusista, johon on sekoitettu kananmunaa (pannulla?).

Merituuli kirjoitti...

aikast tuhtia aamupalaa :). Kiva oli kuulla nämä!

Ketturouva kirjoitti...

Merituuli, aamiainen oli aika myöhään, kymmenen maissa, työt aloitettiin teen, korppujen ja murojen voimin. Tuossa vaiheessa jo kaipasikin jotain tukevampaa...

Karhuherra kirjoitti...

Merituuli, tuota perunapöperöä näkee satunnaisesti myös sikäläisissä meze-tarjoiluissa. Sikäläiset perunat ovat muuten meikäläisittäin valtaisan kokoisia. Hyvää hiekkamaata, lämpöä ja aurinkoa kuin riittää. Sellainen meikäläisissä kaupoissa myytävä keskikokoinen bataatti ei olisi Lähi-Idässä mitenkään erityisen kookkaan perunan kokoinen.

Merituuli kirjoitti...

oho! aika huimaa :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails