Tämä Nigel Slaterin tomaattipasta on ihanan makuista ja täydellinen kesäpäivän lounas.
Savuisa tomaattikastike pastalle (neljälle)
10-15 tomaattia
oliiviöljyä
suolaa, vastajauhettua mustapippuria
pieni kourallinen tuoretta timjamia, vain lehdet käytetään
kourallinen tuoreita basilikan lehtiä revittynä
pieni loraus punaviinietikkaa
hyppysellinen sokeria
kourallinen mustia oliiveja (poista kivet)
+ spagettia
Kuumenna grilli kuumaksi. Halkaise tomaatit ja laita ne paistoalustalle leikkauspuoli ylöspäin. Valuta tomaattien päälle oliiviöljyä ja mausta reippaasti suolaa ja mustapippuria. Ripota tomaateille timjaminlehdet.
Grillaa tomaatteja kunnes niiden kuoret ovat hiukan mustuneet. Laita tällä välin spagetti kiehumaan.
Kun tomaatit ovat hieman mustuneita ja pehmenneitä, kumoa ne paistonesteineen isoon kulhoon ja muhenna karkeasti haarukalla. Lisää revityt basilikanlehdet ja hiukan punaviinietikkaa ja ripaus sokeria. Lopuksi sekoita joukkoon oliivit.
Valuta spagetti, kaada se kastikkeen päälle ja sekoita hyvin.
torstai 28. kesäkuuta 2012
Savuisa tomaattipasta
Lettukestit
Kesäkodista löytyi vuoden 2008 Kodin kuvalehti, josta tarttui silmiini amerikkalaisten mustikkalettujen ohje. Koska vielä ei ole mustikka-aika, herkuttelimme näillä letuilla mansikoiden ja marianne-kermavaahdon kanssa, nams. Ohessa taikinan ohje sellaisena kuin sen toteutin.
Amerikkalaiset letut (n. 18 pikkulettua)
2 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl (ruoka-)kermaa
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
voita paistamiseen
Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
Vatkaa keltuaiset, tuorejuusto ja ruokakerma keskenään. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti muiden ainesten joukkoon.
Nostele taikinaa isolla lusikalla lettupannulle noin lusikallinen/lettu ja paista molemmin puolin kauniin ruskeaksi.
Puuhellalla paistaessa tulee lämmin! Mutta lopputulos paistajan palkitsee.
Amerikkalaiset letut (n. 18 pikkulettua)
2 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl (ruoka-)kermaa
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
voita paistamiseen
Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
Vatkaa keltuaiset, tuorejuusto ja ruokakerma keskenään. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti muiden ainesten joukkoon.
Nostele taikinaa isolla lusikalla lettupannulle noin lusikallinen/lettu ja paista molemmin puolin kauniin ruskeaksi.
Puuhellalla paistaessa tulee lämmin! Mutta lopputulos paistajan palkitsee.
keskiviikko 20. kesäkuuta 2012
Helsinkipäivänä Helkassa
Helsinkipäivän 12.6. illaksi meille tarjottiin tilaisuutta käydä bloggaajatapaamisesta lämmöllä muistamassamme Hotelli Helkassa Helkan Design Kesä -tapahtumassa. Koska luvassa oli ruokaa, juomaa ja mahdollisesti lajitovereiden seuraa, se vaikutti ihan mukavalta tavalta päättää työpäivä.
Heti kättelyssä saimme käteemme tervetuliaismaljat joissa oli ainakin vissyä, tyrnimarjoja ja jallua.
Tapahtuman varsinainen aihe oli tutustuminen Ville Savimaan Hotelli Helkalle Helsingin kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi suunnittelemaan Helkan Kesä -kuosiin, johon oli puettu Artekin klassikkojakkarat. Kauempaa en oikein ottanut kuviosta selvää, mutta lähemmin tarkasteltuna jakkarassahan on ihan selvästi myös kettu! (Vaikka taitaakin olla sini-sellainen.)
Lajitovereita oli tällä kertaa paikalla vähänlaisesti, ehkä siksi, että tapahtuman teema ei ollut varsinaisesti ruoka ja juoma. Sisäpihalla tarjoiltiin kuitenkin vohveleita sieni-, poro- ja savulohitäytteillä sekä makeana versiona mansikoiden ja mariannerouheella maustetun kermavaahdon kanssa. Omat suosikkini olivat - yllätys, yllätys - sienet ja mansikat. Ei siis yhdessä, vaan erikseen. Grillimakkaraakin olisi saanut. Palanpainikkeeksi sai valita esimerkiksi pinkkiä kuohujuomaa tai Nokian panimon oluita.
Vohveleista tuli mieleeni, että täytettyjä lettuja ei olekaan tullut syötyä aikoihin. Ajattelin, että täytelettukestit (vohveliraudan puutteessa) olisi hauskaa ja helppoa toteuttaa vaikka Kesäkodissa.
Karhuherra tutustui myös vastantekoon oikein mestarin johdolla. Tilaisuus olisi ollut päästä kokeilemaan vastaa myös saunomiseen, mutta sen jätimme tällä kertaa väliin. Vasta tuli kyllä myöhemmin testattua kotona. Hyvä sillä oli kylpeä. Tiedämme siis, kuka saa vast'edes tehdä vastat juhannussaunaan.
Heti kättelyssä saimme käteemme tervetuliaismaljat joissa oli ainakin vissyä, tyrnimarjoja ja jallua.
Tapahtuman varsinainen aihe oli tutustuminen Ville Savimaan Hotelli Helkalle Helsingin kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi suunnittelemaan Helkan Kesä -kuosiin, johon oli puettu Artekin klassikkojakkarat. Kauempaa en oikein ottanut kuviosta selvää, mutta lähemmin tarkasteltuna jakkarassahan on ihan selvästi myös kettu! (Vaikka taitaakin olla sini-sellainen.)
Lajitovereita oli tällä kertaa paikalla vähänlaisesti, ehkä siksi, että tapahtuman teema ei ollut varsinaisesti ruoka ja juoma. Sisäpihalla tarjoiltiin kuitenkin vohveleita sieni-, poro- ja savulohitäytteillä sekä makeana versiona mansikoiden ja mariannerouheella maustetun kermavaahdon kanssa. Omat suosikkini olivat - yllätys, yllätys - sienet ja mansikat. Ei siis yhdessä, vaan erikseen. Grillimakkaraakin olisi saanut. Palanpainikkeeksi sai valita esimerkiksi pinkkiä kuohujuomaa tai Nokian panimon oluita.
Vohveleista tuli mieleeni, että täytettyjä lettuja ei olekaan tullut syötyä aikoihin. Ajattelin, että täytelettukestit (vohveliraudan puutteessa) olisi hauskaa ja helppoa toteuttaa vaikka Kesäkodissa.
Karhuherra tutustui myös vastantekoon oikein mestarin johdolla. Tilaisuus olisi ollut päästä kokeilemaan vastaa myös saunomiseen, mutta sen jätimme tällä kertaa väliin. Vasta tuli kyllä myöhemmin testattua kotona. Hyvä sillä oli kylpeä. Tiedämme siis, kuka saa vast'edes tehdä vastat juhannussaunaan.
Ketun keittiö lähtee juhannuksen viettoon ja toivottaa kaikille muillekin makoisaa keskikesän juhlaa!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)