sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Suklaata pataan

Taannoin suklaaruokahaasteen yhteydessä tuli lupailtua toistakin suklaata sisältävää pääruokaohjetta. Tässä se nyt on. Ohje on peräisin Pepita Aris'in Espanjalaisesta keittokirjasta.

Ystävämme A. järjesti reseptin ja viinin ja me hankimme ruoka-ainekset, joista sitten yhdessä kokkaamalla syntyi tämä kaikin puolin suositeltavissa oleva makuelämys. Ainakaan tässä tapauksessa useampi kokki ei siis tarkoittanut huonompaa soppaa.

Carne con chocolate (4-6 annosta)

oliiviöljyä
1 kg luutonta, rasvatonta naudanlihaa kuutioituna (käytimme sisäpaistia)
1 tl paprikajauhetta (laitoimme kyllä enemmän)
150 g savupekonia tai pancettaa kuutioina
1 iso sipuli pilkottuna (alkuperäisessä ohjeessa "espanjansipuli", mutta tietämättä mikä se on laitoin tavallisen keltasipulin)
4 porkkanaa paksuina viipaleina
1 ison purjon valkoinen osa viipaloituna
6 valkosipulinkynttä, murskataan
225 g (ruskeita) herkkusieniä viipaleina
4 tomaattia kaltattuina, kuorittuina ja ilman siemeniä, pilkotaan
3 rkl vehnäjauhoja
12 rouhittua mustapippuria
(1 siansorkka - tätä meillä ei ollut)
2,5 dl punaviiniä
1 laakerinlehti
4 timjamin oksaa (tai pari tl kuivattua timjamia)
1,5 dl espanjalaista brandya (sen puuttuessa käytimme suomalaista jaloviinaa)
450 g pieniä, kiinteitä perunoita (tai isompia lohkottuna)
25 g 70% tummaa suklaata rouhittuna
suolaa, mustapippuria
(tuoretta persiljaa koristeluun)

Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä isossa paistinpannussa. Mausta lihakuutiot paprikajauheella ja ruskista ne sitten parissa erässä kovalla lämmöllä (lisää öljyä tarvittaessa).

Kuumenna 1 rkl öljyä isossa padassa ja paista pekoni tai pancetta. Lisää sipuli, porkkana ja purjo, kun pekonin rasva alkaa sulaa. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on pehmennyt.
Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja lisää pataan sienten ja tomaattien kanssa. Kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä, ripottele sekaan jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä vielä hetken aikaa.

Lisää sitten pataan liha, suola ja pippurirouhe (sekä siansorkka). Lisää tilkka viiniä, sekoita hiukan ja lisää sitten loput viinistä voimakkaasti sekoittaen sekä laakerinlehti ja timjami. Kuumenna kiehuvaksi, pane kansi päälle ja laita uuniin 175 asteeseen hautumaan tunniksi ja vartiksi.

Kun liha on ollut lähemmäs tunnin uunissa, keitä perunat: pane ne kiehuvaan veteen ja keitä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja lisää siihen perunat, suklaa ja brandy. Laita pata takaisin uuniin ja hauduta vielä puoli tuntia. Ota siansorkka pois, jos olet sellaista käyttänyt, tarkista nesteen määrä ja maku.

Alkuperäisessä reseptissä oli lisäksi 3 dl lihalientä, joka meiltä kuitenkin unohtui, koska missään kohtaa ohjeessa ei mainittu, milloin se on tarkoitus lisätä, ja koska - kieltämättää - kokkia oli tässä vaiheessa jo marinoitu punaviinillä. Oletettavasti sitä voi lisätä nesteeksi, jos pata uhkaa kuivua. Me emme sitä jääneet kaipaamaan.

Huolimatta suklaan melko pienestä määrästä tämän ruuan maku oli yllättävän voimakkaasti suklainen. Ruokalaji on hyvin lihaisa, niin kuin voi päätellä lihan ja perunoiden suhteesta, ja niinpä sen kanssa sopii tarjota myös jotakin lisuketta. Ainakin suklaachilin kanssa käyttämämme villiriisisekoitus toimi erinomaisesti kun lämmitimme tähteitä seuraavana päivänä.


Padan kanssa kannattaa nauttia leipää, jolla voi pyyhkiä kastikkeen lautaselta. Innostuimme kokeilemaan Artesaanin lämmitettävää ja itsemaustettavaa focacciaa, joka ei ollut yhtään hassumpaa. Pinnasta tuli uunissa mukavan rapsakka. Hyvä vaihtoehto laiskalle tai kiireiselle leipurille.

Suklaapadan keralla nautittu viini oli muuten italialainen, ei espanjalainen, tarkemmin sanoen Toscanasta tuleva Villa Pillo (2004), jonka maku meistä soveltuikin erinomaisesti tämän ruuan seuralaiseksi.

lauantai 10. marraskuuta 2007

Tonnikalaa ja wokattuja kasviksia

Sain tämän idean jostakin ruokalehdestä hiljattain, olisiko ollut Glorian Ruoka ja viini. Innostuin kuitenkin toteuttamaan sen ex tempore eli omasta päästäni. Karhuherra huolehti tonnikalapihvien grillaamisesta. Lopputulos oli siinä määrin makuhermojamme miellyttävä, että tätä tehdään toistekin.

Koska tämä ruoka tuli tehtyä näppituntumalla, tarkkoja määriä teriyakikastikkeelle en osaa sanoa. Sitä kannattaa kuitenkin lisätä kasviksiin aika varovaisesti, ettei sen mausta tule liian hallitsevaa. Kasvisten pitäisi maistua itseltään. Inkivääriä olisi mielestäni voinut olla hieman enemmänkin, mutta se on makuasia.

Tonnikalaa ja wokkikasviksia (2-3:lle)

1 tonnikalapihvi/syöjä
teriyaki-kastiketta marinointiin

3 porkkanaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
pitkulainen punainen paprika
pienehkö purjo
1 rasia siitakesieniä
maapähkinäöljyä paistamiseen
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 reilua teelusikallista inkiväärisosetta
teriyaki-kastiketta

Voitele tonnikalapihvit teriyaki-kastikkeella ja jätä ne marinoitumaan. Pilko kasvikset: leikkaa porkkana ja kesäkurpitsa tikuiksi, suikaloi paprika ja viipaloi purjo ja sienet.

Lorauta wokkiin maapähkinäöljyä, ja kun öljy kuumenee, lisää inkivääri ja valkosipuli ja sekoita. Laita ensimmäiseksi wokkiin porkkanat ja kääntele niitä muutama minuutti ennen kuin lisäät paprikan, kesäkurpitsan ja purjon. Paista käännellen kunnes kesäkurpitsa alkaa hiukan pehmetä, lisää sitten sienet, lorauta päälle hieman teriyaki-kastiketta ja paista vielä hetki käännellen kastike kasvisten sekaan. Kasvisten on tarkoitus jäädä rapeiksi!

Tällä välin apukokki voi grillata tonnikalan, tai apukokin puuttuessa se sujuu nopeasti myös wokkaamisen jälkeen, jos grilli tai pannu on valmiiksi kuumana. Kannellisella pöytägrillillä pari minuuttia riittää, pannulla paistettaessa 1-2 min/puoli. Tonnikala saa jäädä sisältä punertavaksi ja liikaa paistettaessa se kuivuu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails