Tunnustan: en ollut eläessäni edes syönyt häränhäntiä, saati laittanut niitä. Sään viiletessä tarjoutui kuitenkin oivallinen tilaisuus kokeilla niiden valmistusta Kesäkodin leivinuunissa. Avuksi valmistukseen löytyi tämä Hesarin Ruokatorstain ohje vuodelta 1992. (Kirjoitin muuten samana vuonna ylioppilaaksi.)
Leivinuunissa muhineesta häränhäntähöystöstä tuli paljon parempaa kuin osasin odottaa, nimittäin todella hyvää. Pyry arvosti puolestaan kovasti häntäluita ja piilotteli niitä pitkin mökkitonttia.
Häränhäntähöystö (neljälle)
1 kg häränhäntiä paloiteltuna
1-2 tl paprikajauhetta
3 rkl voita
noin 5 dl lihalientä
2 rkl tomaattisosetta
suolaa
6 maustepippuria
1 laakerinlehti
3 porkkanaa
2 sipulia
pala selleriä (korvasin varsisellerillä)
2 rkl vehnäjauhoja
persiljasilppua
Ruskista häränhännät ja paprikajauhe voissa. Mausta suolalla. Lisää lihaliemi, tomaattisose ja mausteet ja anna lihan hautua hiljaa kannen alla 2-3 tuntia. - Tämän vaiheen toteutin tyrkkäämällä hännät mainituksi ajaksi padassa vajaata 200-asteiseen leivinuuniin.
Lisää kuoritut, paloitellut kasvikset, kun noin puoli tuntia kypsennysaikaa on jäljellä, ja tarkista maku.
Kun häränhännät ovat täysin kypsiä ja liha irtoaa niistä helposti, nosta
ne liemestä ja anna jäähtyä sen verran, että pystyt irrottamaan lihat.
Suurusta liemi kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Palauta
luista irrotetut lihat takaisin liemeen ja keitä vielä muutama minuutti. Tarkista maku. Ripottele kypsän ruuan pinnalle persiljasilppua.
keskiviikko 27. syyskuuta 2017
keskiviikko 2. elokuuta 2017
Marinoidut grillisienet
Marinoitujen grillisienten ohje löytyi jostain lehdestä kesäkodissa, valitettavasti en enää muista mistä. Reseptikin voi tässä olla ulkoa muisteltuna vähän sieltä tänne päin.
Marinoidut grilliherkkusienet
200 g herkkusieniä
1 sitruunan mehu
hyvää oliiviöljyä
1 murskattu, silputtu valkosipulin kynsi
reilusti silputtua timjamia
suolaa, mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset ja maistele maku kohdilleen.
Grillaa sieniä kunnes ne näyttävät nahistuneilta. Kippaa sienet marinadiin ja anna maustua tovi.
Raikkaan sitruksiset sienet käyvät alkupalaksi, tapas-setin osaksi tai grilliaterian lisäkkeeksi. Ne komppasivat mukavasti myös grillattua possun kassleria.
Marinoidut grilliherkkusienet
200 g herkkusieniä
1 sitruunan mehu
hyvää oliiviöljyä
1 murskattu, silputtu valkosipulin kynsi
reilusti silputtua timjamia
suolaa, mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset ja maistele maku kohdilleen.
Grillaa sieniä kunnes ne näyttävät nahistuneilta. Kippaa sienet marinadiin ja anna maustua tovi.
Raikkaan sitruksiset sienet käyvät alkupalaksi, tapas-setin osaksi tai grilliaterian lisäkkeeksi. Ne komppasivat mukavasti myös grillattua possun kassleria.
lauantai 22. heinäkuuta 2017
Hapanimelä possu
Mausteallergiankaan ei onneksi tarvitse tarkoittaa että ruuan pitäisi olla mautonta. Siitä hyvänä esimerkkinä on tämä hapanimelä possu, joka on sovitettu myös sitrushedelmättömäksi.
Alkuperäinen ohjekin on muuten vaihteeksi ihan keittokirjasta (Suuri aasialainen keittokirja vuodelta 1999)!
Hapanimelä possu (neljälle)
0,5 tl suolaa
350 g suupalasuikaleiksi leikattua possun ulkofileetä
2 kevyesti vatkattua munaa
4 rkl maissijauhoja
öljyä friteeraukseen
1 ohuiksi tikuiksi viipaloitu porkkana
1 suikaloitu sipuli
160 g (tuoretta) ananasta kuutioina
0,5 punaista paprikaa suikaleina
0,5 vihreää paprikaa suikaleina
1 dl säilöttyjä bambuversoja tms. (meillä oli näiden tilalla tuoreita tuoreita sokeriherneitä ja papuja)
Hapanimeläkastike:
3 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl sokeria
2 rkl ananasmehua (/appelsiinimehua)
2 rkl maissijauhoja sekoitettuna 1 rkl:an vettä
Suolaa lihapalat. Sekoita hapanimeläkastikkeen ainekset keskenään, lisäten viimeiseksi maissijauho-vesisuurus.
Kuumenna friteerausöljy esim. wokkipannussa.
Kasta lihapalat ensin munaseoksessa ja pyöräytä sitten maissijauhossa. Nostele lihapalat pienissä erissä kuumaan öljyyn (180 astetta) ja paista siinä kullanruskeiksi, nosta reikäkauhalla valumaan siivilässä talouspaperin päällä.
Kaada öljy wokista kuumankestävään astiaan, mutta jätä 1 rkl pannuun. Paista kuumassa öljyssä kunnon liekillä porkkana, ,sipulia ja ananasta pari minuuttia. Lisää sitten paprikat ja muut kasvikset ja kypsennnä vielä pari minuuttia.
Lisää hapanimeläkastike ja sekoita, kunnes kastike kiehahtaa ja sakenee hieman. Lisää sitten friteeratut possusuikaleet ja sekoita hyvin.
Tarjoa heti esim. keitetyn jasmiiniriisin kanssa.
lauantai 11. maaliskuuta 2017
Pororaguta revontulten loisteessa
Koiran myötä perheellemme on tullut uusia harrastuksia. Reissaamme nykyisin vuosittain kevättalvella Lappiin paimentamaan poroja. Hiihtämässäkin käydään sään ja terveydentilan sallimisen mukaan (edellisenä vuonna olimme kaikki flunssassa) - siihen ei etelässä viime vuosina ole turhan paljon tilaisuuksia ollut.
Samalla reissulla on hyvä ostaa poronlihat pakkaseen suoraan porotilalta - en muuten enää ikinä osta marketista pakastettua poronkäristystä pussissa.
Viimekertaisella reissulla kokkasimme osan lihoista saman tien tämän Karhuherran sommitteleman ragun muotoon ja nautiskelimme aterian viinin kanssa revontulten loimottaessa taivaalla.
Hauduta pieneksi kuutioitu selleri, porkkana ja sipuli voin ja oliiviöljyn seoksessa. Ruskista sitten niiden kanssa poron jauheliha. Kaada päälle pari-kolme desilitraa punaviiniä ja sekoita joukkoon pari ruokalusikallista tomaattipyreetä. Heitä sekaan timjaminvarret ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Kastikkeen muhiessa valmista pappardelle-tuorepasta itse. Vaihtoehtoisesti voit käyttää oikotietä onneen eli valmista pappardelle-pastaa - mökkioloissa me turvauduimme tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
Samalla reissulla on hyvä ostaa poronlihat pakkaseen suoraan porotilalta - en muuten enää ikinä osta marketista pakastettua poronkäristystä pussissa.
Viimekertaisella reissulla kokkasimme osan lihoista saman tien tämän Karhuherran sommitteleman ragun muotoon ja nautiskelimme aterian viinin kanssa revontulten loimottaessa taivaalla.
Pororagu ja tuore pappardelle (kolmelle)
sofritto: 1 sellerinvarsi, 1 porkkana, 1 keskikokoinen sipuli, kaikki pieninä kuutioina
oliiviöljyä ja voita
500 g poron jauhelihaa
2-3 dl punaviiniä
pari rkl tomaattipyreetä
timjaminvarsia
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä ja voita
500 g poron jauhelihaa
2-3 dl punaviiniä
pari rkl tomaattipyreetä
timjaminvarsia
suolaa ja mustapippuria
Hauduta pieneksi kuutioitu selleri, porkkana ja sipuli voin ja oliiviöljyn seoksessa. Ruskista sitten niiden kanssa poron jauheliha. Kaada päälle pari-kolme desilitraa punaviiniä ja sekoita joukkoon pari ruokalusikallista tomaattipyreetä. Heitä sekaan timjaminvarret ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Kastikkeen muhiessa valmista pappardelle-tuorepasta itse. Vaihtoehtoisesti voit käyttää oikotietä onneen eli valmista pappardelle-pastaa - mökkioloissa me turvauduimme tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
sunnuntai 5. maaliskuuta 2017
Koska merimies on eri mies, onko merimiespihvi eri pihvi?
Ohje on kotoisin Alexander ja Hanna Gullichsenin takavuosien hittikirjasta Safkaa. En kopioi ohjetta tähän ihan sanasta sanaan, mutta yritän säilyttää oleellisen.
Merimiespihvi (kuudelle)
n. 700 g naudan sisäpaistia
2 isoa sipulia
reilu kilo perunoita
mustapippuria myllystä ja 12 kokonaista mustapippuria
suolaa
2 dl keskiolutta
2 laakerinlehteä
3 dl lihalientä
voita paistamiseen
(kuumaa vettä)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Viipaloi liha ja nuiji paloja vähän ohuemmaksi. Puolita sipuli ja siivuta se. Leikkaa kuoritut perunat n. 5 mm siivuiksi.
Ruskista sipuli kevyesti voissa.
Kuumenna iso paistinpannu kunnolla, lisää n. 1 rkl voita ja ruskista lihat erissä, ettei pannu pääse jäähtymään. (Lihan pitää tiristä pannulla. Liian kylmä pannu irrottaa lihasnesteet ja liha alkaa keittyä.) Pippuroi ja suolaa lihat aina paistettuasi erän.
Kun olet ruskistanut lihat, kaada olut pannulle ja anna kiehahtaa pannuun jääneen paistorasvan kanssa. Ota liemi talteen.
Voitele uunivuoka ja lado pohjalle kerros perunoita, sitten kerros sipulia, suolaa ja pippuria sekä kerros lihapaloja. Laakerinlehdet ja kokonaiset pippurit väliin. Jatka latomista samassa järjestyksessä niin että päällimmäiseksi tulee kerros perunoita (meidän vuokamme oli niin iso, että saimme aikaan vain yhden kerroksen lihaa). Kaada vuokaan paistoliemi ja lihaliemi. Leikkaa pinnalle voinokareita ja laita vuoka uuniin. Paista n. 20 minuuttia.
Ota vuoka uunista, lisää kuumaa vettä niin että perunat peittyvät ja peitä vuoka foliolla. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja hauduta ruokaa vielä tunnin ajan.
Tämän veden lisäyksen olisimme näin jälkiviisaasti voineet hyvin ohittaa. Lopputuloksena merimiespihvimme nimittäin aivan ui liemessä. Älä siis lisää vettä, jos nestettä näyttää 20 minuutin paistamisen jälkeen muutenkin olevan riittämiin.
Lopputuloksena oli oikein maistuvaa viikonloppuruokaa.
Merimiespihvi (kuudelle)
n. 700 g naudan sisäpaistia
2 isoa sipulia
reilu kilo perunoita
mustapippuria myllystä ja 12 kokonaista mustapippuria
suolaa
2 dl keskiolutta
2 laakerinlehteä
3 dl lihalientä
voita paistamiseen
(kuumaa vettä)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Viipaloi liha ja nuiji paloja vähän ohuemmaksi. Puolita sipuli ja siivuta se. Leikkaa kuoritut perunat n. 5 mm siivuiksi.
Ruskista sipuli kevyesti voissa.
Kuumenna iso paistinpannu kunnolla, lisää n. 1 rkl voita ja ruskista lihat erissä, ettei pannu pääse jäähtymään. (Lihan pitää tiristä pannulla. Liian kylmä pannu irrottaa lihasnesteet ja liha alkaa keittyä.) Pippuroi ja suolaa lihat aina paistettuasi erän.
Kun olet ruskistanut lihat, kaada olut pannulle ja anna kiehahtaa pannuun jääneen paistorasvan kanssa. Ota liemi talteen.
Voitele uunivuoka ja lado pohjalle kerros perunoita, sitten kerros sipulia, suolaa ja pippuria sekä kerros lihapaloja. Laakerinlehdet ja kokonaiset pippurit väliin. Jatka latomista samassa järjestyksessä niin että päällimmäiseksi tulee kerros perunoita (meidän vuokamme oli niin iso, että saimme aikaan vain yhden kerroksen lihaa). Kaada vuokaan paistoliemi ja lihaliemi. Leikkaa pinnalle voinokareita ja laita vuoka uuniin. Paista n. 20 minuuttia.
Ota vuoka uunista, lisää kuumaa vettä niin että perunat peittyvät ja peitä vuoka foliolla. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja hauduta ruokaa vielä tunnin ajan.
Tämän veden lisäyksen olisimme näin jälkiviisaasti voineet hyvin ohittaa. Lopputuloksena merimiespihvimme nimittäin aivan ui liemessä. Älä siis lisää vettä, jos nestettä näyttää 20 minuutin paistamisen jälkeen muutenkin olevan riittämiin.
Lopputuloksena oli oikein maistuvaa viikonloppuruokaa.
lauantai 4. maaliskuuta 2017
Pikaruokaa
Olen taas vaihteeksi reissannut maailmalla. Opiskelija-asuntojen keittiöt tapaavat olla aika heikosti varusteltuja mitä kattila- ja astiapuoleen tulee. Parin viikon takia niitä ei myöskään viitsi ryhtyä parantelemaan kotikeittiön tasolle. Siksipä pitää kehitellä helppoja ruokia yhdellä paistinpannulla ja lautasella toteutettavaksi. Tähän tekeleeseen ihastuin niin paljon, että taidan tehdä sitä kotonakin!
Lämmin kikherne-fetasalaatti (yhdelle)
1 tlk (400 g) valutettuja kikherneitä
1 pieni kesäkurpitsa
pienehkö sipuli, tai osa isommasta
öljyä paistamiseen
100 g fetajuustoa
reilusti sileälehtistä persiljaa silputtuna
ripaus jeeraa, jauhettua korianteria ja paprikaa kutakin
suolaa
sitruunan mehua
Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi, halutessasi puolita se ensin. Suikaloi sipuli. Kuumenna pannussa öljy ja lisää kesäkurpitsasiivut. Paistele käännellen kunnes alkavat saada väriä molemmin puolin ja lisää sipuli. Anna sipulinkin hiukan ruskistua.
Sekoita kesäkurpitsat ja sipulit (sekä öljy) valutettuihin kikherneisiin. Heitä mukaan murenneltua fetajuustoa, mausteet, persilja ja suola ja kruunaa komeus reippaalla lorauksella sitruunamehua. Sekoita hyvin ja nauti.
Tunnisteet:
juusto,
kasvikset,
kurpitsat,
palkokasvit,
salaatit
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)