torstai 10. huhtikuuta 2014

Falafel

Falafel, tuo kasvispullien kruunaamaton kuningas. Kikherneistä tai Egyptissä härkäpavuista valmistettu, rasvassa uppopaistettu pyörykkä. Sitä rakastavat meillä kaikki isästä poikaan ja emännästä koiraan.

Alla olevan taikinan perusresepti on kokiltamme Alilta, joka hemmotteli meitä ruuillaan kenttäkausilla Jordaniassa. Ainesmäärien osalta olemme katsoneet lisäohjeita Yaelianilta Appelsiineja ja hunajaa -blogista.

Falafelit (50-60 kpl)


500 g kuivattuja kikherneitä
sipuli 
puolen tusinaa valkosipulin kynttä
nippu sileälehtistä persiljaa
hieman pienempi nippu tuoretta korianteria
mieto vihreä chili 
mustapippuria
suolaa 

ruokaöljyä paistamiseen, esim. rypsi- tai auringonkukkaöljy

Liota kikherneitä vedessä yön yli ja valuta ne. Silppua karkeasti sipuli, yrtit ja chili, josta poistat siemenet.

Sekoita kaikki ainekset ja jauha ne melko karkeasti taikinaksi. Parhaan falafel-taikinan olemme mielestämme saaneet aikaan jauhamalla ainekset kolme kertaa lihamyllyn läpi (2x karkeampi terä, 1 x hienompi terä) ja antamalla sen jälkeen taikinan seistä jonkin aikaa, jotta se kosteutuu ja maut leviävät tasaisesti. Toki taikinan voi tehdä tehosekoittimen leikkurilla tai yleiskoneella tai vaikka sauvasekoittimellakin. Tärkeää on se ettei aineksia jauha liian hienoksi.Kuumenna öljy laakeassa kattilassa tai esim wok-pannussa 180-asteiseksi. Lämpömittari on uppopaistajan ystävä, mutta vaihtoehtoisesti voit kokeilla öljyn lämpötilaa nokareella taikinaa. Öljyn täytyy alkaa kuplia voimakkaasti heti kun taikina putoaa sinne. Jos taikina vajoaa pohjalle, öljy on liian kylmää. Liian kylmässä öljyssä falafel imee sitä ja lopputulos on öljyisä klöntti.Meillä on tällainen kodintarvikekaupasta
Wadi Musasta hankittu kätevä työkalu ('alb falafel) falafelien tekemiseen. Taikina pakataan tuohon päähän ja pyyhkäistään öljyyn. Nopeaa ja näppärää! Syntyvät pullat ovat litteänpyöreitä. En tiedä saako näitä Suomesta, mutta etnisistä ruokatarvikekaupoista voinee kysellä. Amazon mainostaa kyseistä kapinetta nimellä falafel scoop.

Työkalun puutteessa voit muotoilla pullat kostutetuin käsin tai lusikan avulla. Käytit sitten mitä menetelmää tahansa, tee taikinasta n. 2 cm halkaisijaltaan olevia pullia, jotka lasket öljyyn ja paistat kauniin ruskeiksi. Kypsä falafel on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä ja mehevä. Nosta valmiit pullat reikäkauhalla siivilään kulhon päälle jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Tarjoa saman tien. Kypsiä falafeleja voi napsia sellaisenaan hummukseen tai mutabbaliin dipattuna, tai syödä osana isompaa Lähi-itä -henkistä tarjoilua.


Vinkki: Falafel-taikinaa kannattaa tehdä isompi annos kerralla, ja pakastaa osa tai säästää jääkaapissa seuraavaan päivään, koska falafelit ovat ehdottomasti parhaimmillaan tuoreina. Jos edellispäiväisiä feliksiä on kuitenkin jäänyt jäljelle, ne kannattaa lämmittää pannulla ilman rasvaa ja syödä vaikkapa falafel-sandwichin muodossa pitaleivän tai rullarieskan sisällä tai sämpylän välissä hummuksen ja muiden täytteiden kanssa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails