sunnuntai 16. syyskuuta 2007

SushiaAjatus laatia sushia syntyi kahdesta lähtökohdasta: ensinnäkin jääkaappiimme päätyi surimi-purkki, ja toisekseen Päivätär, jota tapaamme nykyisin valitettavan harvoin hänen vaihdettuaan kaupunkia, tuli vierailulle. Oheinen riisinkeitto-ohje on peräisin kirjasesta Kazuko, Smith & Petersen-Schepelern: Sushi - easy recipes for making sushi at home, joka tarttui mukaani Akateemisen kirjakaupan alennusmyynnistä viime keväänä.

Sushi-riisi (sumeshi)

4 dl sushi-riisiä
3 rkl japanilaista riisietikkaa
2,5 rkl sokeria
2 tl merisuolaa
(pala kombu-merilevää)

Laita riisi kulhoon ja huuhdo sitä kunnes vesi on kirkasta, valuta ja jätä tunniksi siivilään. Jos aikaa on vähän (kuten meillä), liota riisiä kylmässä vedessä 10-15 minuuttia ja valuta se.

Siirrä riisi (ja kombu) korkeareunaiseen paistokasariin ja lisää 460 ml vettä. Peitä kannella ja kuumenna kiehuvaksi, anna kiehua noin 5 min. (Heitä kombu pois.) Alenna lämpöä ja hauduta riisiä kannen alla noin 10 min tai kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Älä sekoita, äläkä nosta kantta ennen kuin keittämisen loppupuolella. Poista tulelta ja anna vetäytyä vielä 10-15 min kannella peitettynä.

Huom! Lämmön on syytä olla erittäin alhainen. Kaasuhellan keskikokoinen liekki oli hieman turhan ärtsy, joten jouduimme lisäämään vettä.

Sekoita riisietikka. sokeri ja suola keskenään. Siirrä riisi laakeaan kulhoon ja mausta etikkaseoksella. Kääntele varovasti etikka riisin sekaan, älä hämmennä. Jäähdytä riisi kädenlämpöiseksi ennen kuin alat valmistaa sushia.Valmistimme kahdenlaista sushia, norimakia ja nigiriä - nämä ovat niitä tavallisimpia, joita saa yleensä eteensä Suomen sushi-paikoissa. Norimaki tehdään levittämällä kostutetuin käsin merileväarkille (nori) kerros riisiä, jonka päälle laitetaan sipaisu wasabia ja esim. kurkkusuikale, raakaa lohta, raakaa tonnikalaa tms. , jonka jälkeen merilevälevy rullataan. Nigiri tehdään puristamalla riisi soikeahkoksi palloksi käsin tai muotilla, ja tämän pallon päälle laitetaan ohut lastu lohta tai tonnikalaa, jättiravun pyrstö tms. - riisin ja kalan väliin voidaan sipaista wasabia. Selvää lienee että sushiin käytettävän kalan on syytä olla erittäin tuoretta.

Sushi tarjoillaan japanilaisen soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kera.Kuvassa mukana myös ystävien Japanista Pojalle tuoma Totoro.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails