sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Patakukko

Patakukolla (Gallus piscosus var. ollarius) ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä Coq au vin'in kanssa, vaan se on läheistä sukua kalakukolle (Gallus piscosus), joka, kuten kaikki tietävät, ei ole lintu-, vaan kalaruoka. Lentävästä kalakukosta (Gallus piscosus var. volans) on tosin tiettävästi myös havaintoja, mutta sitä on parempi olla panematta pataan ollenkaan. Epäilemme että nimestään huolimatta  G. piscosus var. volans ei ole mitään sukua sen enempää kaloille kuin linnuillekaan. 

Mainio patakukko syntyy katiskaan uineista peratuista pikkuahvenista leivinuunissa miedolla lämmöllä ja pitkällisellä haudutuksella, mutta koska meillä ei ole tähän hätään sen enempää leivinuunia kuin katiskaakaan, korvaamme ahvenet pikkumuikuilla, joiden ruodot pehmenevät lyhyemmässä ajassa.

Patakukko muikuista

täyte:
1 kg pieniä, perattuja muikkuja
300 g amerikanpekonia, puolita viipaleet
suolaa

taikinakansi:
n- 2-2,5 dl ruisjauhoja
vettä
suolaa
tilkka öljyä/sulatettua voita

Perkaa muikut poistamalla päät ja sisälmykset. Lado muikut tiiviisti kerroksittain pekonin kanssa korkealaitaiseen uunivuokaan, ripottele suolaa väliin. Laita päällimmäiseksi kerros pekonia. Tee taikinakansi: Sekoita ruisjauhoihin hieman suolaa. Lisää vettä sen verran, että saat aikaan melko löysän mutta koossa pysyvän taikinan. Lisää loraus öljyä tai sulatettua voita että taikina irtoaa käsistä eikä kovetu uunissa. Pyöräytä taikina palloksi käsissä, litistä sitä hieman ja painele muikku-pekonikerrosten päälle kanneksi jauhojen avulla. 


Paista patakukkoa aluksi uunissa 250 asteessa puoli tuntia, että kansi paistuu. Vähennä sitten lämpö 150-180 asteeseen, laita kansi tai folio päälle, ja paista vielä ainakin kaksi tuntia, riippuen kalojen koosta (ahvenia pidempäänkin), että ruodot pehmenevät.Lopuksi voit voidella uunista otetun patakukon taikinakannen voilla. Leikkaa patakukosta viipaleita syöjille ja tarjoa keitettyjen perunoiden, etikkasäilykkeiden ja/tai salaatin kanssa.
3 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Tätä pitää kokeilla!

Nelli kirjoitti...

Näyttää hyvältä.

Unknown kirjoitti...

Hyvää

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails