sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Kaalipata Polkkapossun vinkein

Tuumasta toimeen, päätimme laittaa kaalipataa Polkkiksen vinkkien mukaan, kun raaka-aineetkin löytyivät omasta takaa kaalia ja lammasjauhelihaa lukuunottamatta. Niin ja meiramia oli pitänyt ostaa jo pidemmän aikaa, joten tulipahan sekin nyt hankituksi. Kun Polkkis ei maininnut ainesmääristä mitään, hämmennettiin keitosta omalla näppituntumalla. Soijarouheesta tai kumiankoista en isommalti välitä, mutta ohrasuurimoita tykkään lykätä kaaliruokiin riisin tilalle. Tämmöinen sovitus Ketun keittiössä saatiin aikaan:

Kaalipata Polkkapossua mukaillen

n. 1,5 kg valkokaali
iso sipuli
3 porkkanaa
5 valkosipulinkynttä
n. 50 g voita
400 g lampaan jauhelihaa
2 tl dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria
lihalientä*
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 rkl väkiviinaetikkaa
n. 2 rkl meiramia
0,25 tl neilikkaa
n. 1 dl siirappia
(suolaa)

Suikaloimme kaalin ja porkkanan, silppusimme sipulin ja valkosipulin. Kaikki nämä kulkivat pannussa voissa kuullottamisen kautta kattilaan. Ruskistimme jauhelihan ja sekoitimme siihen dijon-sinapin, suolaa ja mustapippuria. Ja pataan. Nestettä päälle niin että ainekset melkein peittyivät, ja vielä ohrasuurimot mukaan. Perusteellinen sekoittaminen. Maustaminen etikalla, meiramilla ja neilikalla, hauduttelua parahultaisesti pari tuntia nesteen pintaa tarkkaillen (ei tarvinnut lisätä). Lopuksi maun tarkistus, vähän lisää meiramia ja suolaa.
*Lihaliemen kanssa sattui kämmi. Meillä nimittäin oli kaapissa vain häränliha-punaviinifondia, jonka sopivuus tähän tarkoitukseen epäilytti. Kaapeissa kalastelu tuotti saaliiksi vain yhden kasvisliemikuution eikä tiettävästi ruokaa laittava naapurikaan ollut kotona liemikuutioita lainaamassa. Niinpä pataan päätyi puoli litraa kasvislientä ja loput nesteestä muodostui paistinpannun huuhteluvedestä. Hyvää tästä padasta tuli näinkin, mutta aivan täydelliseen ei varmaankaan päästy. Toisinaan tulee liikaa luotettua siihen, mitä kaapista yleensä löytyy, eikä muista tarkistaa asiaa. Samasta syystä meillä on nyt kaksi pulloa kalakastiketta...

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails