torstai 21. toukokuuta 2009

12 kuukautta: toukokuu

Toukokuun kohdalla Kirosin toscanalaiskeittokirjassa on useita sitruunaa sisältäviä ohjeita. Koska olen kovin tykästynyt sitruunan makuun, kuukauden ruuaksi valikoitui tämä nopea ja raikas, keväinen pasta, joka voisi sopia mainiosti myös antipastona tarjottavaksi. Kirosin kirjassa pasta tehdään tietenkin itse, me oikaisimme tänään lounaassamme ja käytimme valmista tuorepastaa. Tästä tykkäsi viime aikoina äidin kokkauksille enimmäkseen nyrpistellyt Poikakin. Oheinen resepti on puolet alkuperäisestä kuuden hengen annoksesta.

Taglioni al limone
eli taglionia sitruunan kera

250 g taglioni-tuorepastaa
puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori
15 g voita (n. 1 rkl)
2 rkl brandya (tai jaloviinaa)
1,25 dl ranskankermaa*
n. 1 dl raastettua parmesaania

Kastike on hyvin nopealaittoinen, joten pastan keitinvesi kannattaa kuumentaa kiehuvaksi ennen kastikkeen valmistuksen aloittamista. Veden kuumetessa onkin sopivasti aikaa raastaa sitruunankuori ja parmesaani ja puristaa sitruunanpuolikkaasta mehu.

Kun pastan keitinvesi alkaa kiehua, sulata voi pannussa miedolla lämmöllä ja laita tuorepasta kiehumaan (keittoaika 3-4 min). Kippaa voisulaan sitruunankuoriraaste. Sen alkaessa tiristä lisää nopeasti jallu tai brandy, kumpaa sitten käytätkin, ja anna sen kiehahtaa kunnes se haihtuu (tämä tapahtui ainakin meillä hyvin nopeasti). Alkoholin haihduttua lisää ranskankerma ja sitruunamehu. Sekoita perusteellisesti ja kuumenna noin minuutin ajan kunnes kastike alkaa kuplia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ota hiukan pastan keitinvettä talteen ennen kuin valutat pastan ja kääntelet se hyvin kastikkeen joukkoon. Jos nestettä tuntuu tarvitsevan enemmän, ohenna kastiketta pastan keitinvedellä. Ripottele päälle parmesaanijuustoa (ja hiukan raastettua sitruunankuorta koristeeksi) ja tarjoa heti.


* Alkuperäinen englanninkielinen ohje kehottaa käyttämään paksua kermaa. Ranskankerma on Karhuherran mukaan kuitenkin parahultaisen lähellä italialaista panna dello chef'iä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails