maanantai 28. maaliskuuta 2011

Paholaisen spagettia

Emme yleensä polkkaa uusintaottoja samasta ruokalajista, mutta tällä kertaa teemme poikkeuksen. Pastanjauhajat järjestivät nimittäin chilireseptikilpailun, johon tämä ruoka tuntui sopivan kuin nenä päähän. Aikaisempi polkkaus on jo aika vanha, ja olemme hieman tuunailleet reseptiä sen jälkeen. Alkuperäinen ohje on jälleen peräisin Enkovaara-Astraldin Pastatiedosta.

Tulisuutta tulee sekä tabascosta, pienistä kuivatuista chileistä että tuoreesta chilipalosta, jonka tulisuuden jokainen voi tietysti valita makunsa mukaan, me olemme käyttäneet melko mietoja pitkiä, punaisia chilejä, joista tulee kauniita sattumia pastan joukkoon. Sukulaisuuden carbonaraan huomaa helposti, mutta siinä missä carbonara on Pojan herkkua, tämä olisi liian tulista Pojan makuun. Toisaalta loppuvaiheessa sekaan lisättävä konjakki ei sekään sopisi lapsille.

Paholaisen spagetti (neljälle)

(spaghetti al diavolo)

400 g spagettia


2-3 viipaletta pekonia

nokare voita tai 3 rkl oliiviöljyäKananmunaseos:

4 huoneenlämpöistä kananmunaa
reilu 1 dl raastettua parmesaania
6 viipaletta peperoni-makkaraa (ei liian ohutta)
1/4 tl mustapippuria
15 tippaa tabascoa

Konjakkikastike:
50 g voita
0,75 dl hyvää konjakkia
4-5 tippaa tabascoa
20 tippaa Worcestershire-kastiketta
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
1 pitkä, mieto chilipalko
4 rkl kermaa

Ruuanlaitto kannattaa aloittaa laittamalla pastan keitinvesi kiehumaan. Sillä välin voi hoitaa kastikkeen valmistelut: pekonin ja peperonin paloittelun, parmesaanin raastamisen, chilipalon viipaloinnin (poista siemenet), munien rikkomisen tarjoiluastiaan sekä kaikkien muiden tarpeiden ottaminen valmiiksi esille. Itse kastike valmistuukin sitten nopeasti.

Ruskista pieniksi paloiksi leikattu pekoni parin pikkuchilin kanssa voissa tai öljyssä. Ota chilit pois jos et halua todella tymäköitä chiliyllätyksiä lautasellesi, pidä pekoni lämpimänä. Sekoita lämmitetyssä tarjoiluastiassa kananmunat, parmesaani ja pilkotut peperoni-viipaleet ja mausta mustapippurilla.


Valmista konjakkikastike: sulata voi pienessä kattilassa mutta älä ruskista sitä. Lisää puolet konjakista sekä tabasco ja Worcestershire-kastike ja pippurit. Lisää sitten maustepaprika ja kerma, anna samalla kastikkeen lämmetä koko ajan kevyesti sekoittaen, ettei kastike pääse kiehahtamaan. Lisää loppu konjakki kastikkeeseen juuri ennen pastan päälle kaatamista.

Keitä pasta vedessä, johon on suolan lisäksi pantu pari kuivattua pikkuchiliä. Kun pasta on kypsää, ongi pikkuchilit pois keitinvedestä, valuta spagetti ja kaada se nopeasti tarjoiluastiaan kananmunien päälle. Lisää lämpiminä pidetty pekoni ja kuuma konjakkikastike. Sekoita hyvin ja tarjoa heti parmesaaniraasteen kanssa.

Arviomme mukaan kastikkeen laatimiseen menee suunnilleen yhtä paljon aikaa kuin pastaveden kuumennuksessa ja pastan keittämisessä. Kun kaikki muu on saatu valmiiksi, pastakin on valmista valutettavaksi.
Pasta kumotaan tarjoiluastiaan, päälle kaadetaan pekoni ja konjakkikastike samalla sekoittaen. Tarkoitus on saada pastan ja muiden lämmöllä munaseos aavistuksenomaisesti kypsymään samoin kuin Carbonarassa.

Onnistuessaan tässä kastikkeessa tuntuu erilaisten chilien aikaansaama lämpimän tulisten makujen sinfonia. Sopii erityisen hyvin näin kylmään vuodenaikaan.

2 kommenttia:

Kissaemo kirjoitti...

Tämä ruoka on kyllä syntisen hyvää ja jo pelkkä ajatus sen ihanasta tulisuudesta lämmittää suloisesti. Muistan kyllä selvästi, että tällä(kin) herkulla tuli vedettyä perinteiset ööh, ähkyn -mässäilyöverit :-)

Ketturouva kirjoitti...

Kissaemo, ehkä tuo viittaus sialunviholliseen tuleekin sitten siitä, että syöjä sortuu helposti mässäilyyn, joka on yksi seitsemästä kuolemansynnistä? :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails