sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Hyvää pataa

Pakastimeen piti tehdä tilaa uudelle erälle ylämaankarjaa, joten siellä viereksinyt rapiat 600 g ylämaansonnin lapaa täytyi syödä pois. Onneksi säätila on pataruokia ajatellen optimaalinen. Juureksia ja muita kasviksia sisältävät pataruuat sopivat myös hyvin syksyyn ja lopuillaan olevaan satokauteen.

Postilaatikosta kolahti jonkin aikaa sitten viimeinen kirjakerhon jäsenlahjana saatu Anna-lehti (37/2011), jossa oli pataruokaohjeita halvemmista ruhonosista. Päätin vilkaista olisiko joukossa jotain sopivaa, ja silmääni sattui ohje ranskalaiselle sunnuntaipadalle, pot-au-feu. Sunnuntaipata tämä on kaiketi siksi, että kypsennysaika on huomattavan pitkä, yhteensä n. 3,5 tuntia. Olin melko uskollinen ohjeelle, tosin ainesten suhteet olivat tekemässäni padassa hieman erilaiset kuin alkuperäisessä ohjeessa, joka oli 1,5 kg:lle lihaa. Laitoin pataan suhteessa enemmän kasviksia, ja korvasin sellerin palsternakalla. Tässä ohje sellaisena kuin padan tein.

Sunnuntaipata (neljälle)

n. 600 g naudan lapaa (+ pala ydinluuta tuomaan lisää makua)
1 l vettä
1 laakerinlehti
5-6 kokonaista valkopippuria
2-3 kokonaista neilikkaa
1 tl suolaa

2-3 porkkanaa
palsternakka
purjo
4-6 salottisipulia (meidän oman palstamme salottisipulit ovat pieniä, joten laitoin kuusi)
1 tlk kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
muutamia rosmariinin ja timjamin oksia
suolaa

Leikkaa liha reilunkokoisiksi paloiksi. Mittaa pataan litra vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää teelusikallinen suolaa, lihat ja mausteet (lukuunottamatta tuoreita yrttejä). Keitä lihoja miedolla lämmöllä 2,5 tuntia. Kuori pois vaahto.

Kuori porkkanat ja palsternakat ja pilko nekin reiluiksi paloiksi. Viipaloi purjo paksuhkoiksi renkaiksi. Kuori salottisipulit mutta jätä ne kokonaisiksi. Lisää pataan kaikki kasvikset sekä yrtit, ja anna padan kypsyä miedolla lämmöllä vielä tunnin ajan.

Lopuksi tarkista suola.


Luuta minulla ei tällä kertaa ollut, mutta voimakkaan makuinen ylämaankarjan liha ei sitä ehkä niin kaivannutkaan. Tavallisesta naudanlihasta padasta tulisi merkittävästi miedomman makuinen joten luu kannattaa lisätä mukaan, tai vaihtoehtoisesti lisätä pataan pari lihaliemikuutiota tai vastaava määrä fondia.

Timjamia ja rosmariinia laitoin kumpaakin noin neljä oksaa, mutta yrttejä olisi voinut käyttää reilumminkin, tai lisätä hiukan tuoreita, silputtuja yrttejä vielä kypsennyksen päätteeksi.

Padan kanssa sopisi tarjota maalaisleipää, Dijonin sinappia ja pieniä ranskalaisia maustekurkkuja.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails