maanantai 30. huhtikuuta 2012

Harbutt & Denny: A Cooks Guide to Cheese

Kokkauksia lukemattomista keittokirjoista IV


Huhtikuun lukemattomaksi keittokirjaksi valikoitui A Cooks Guide to Cheese (Julie Harbutt & Roz Denny). Englantilainen kirja on alkujaan ilmestynyt 1998 ja muistelen ostaneeni vuotta myöhemmin ilmestyneen pehmeäkantisen version jostakin alennuskirjakaupasta asustellessani saarivaltakunnassa 2002-2003.

Juustonvalmistuksen ja eri juustotyyppien esittelyn jälkeen seuraavat juustoesittelyt, jotka painottuvat Brittein saarten juustoihin ja keski- sekä eteläeurooppalaisiin tarjontaan. Suomalaisia juustoja esitellään kolme, nimittäin leipäjuusto, munajuusto ja Valio Turunmaa (tosin kirjoitusvirheellä Tutunmaa!). Ovatpa mukaan päässeet Lähi-itä ja Intiakin, sekä USA, Australia ja Uusi-Seelanti.

Noin kolmannes kirjasta on reseptejä, jotka on järjestetty temaattisesti (esim. alkupalat, pikkupurtavat ja keitot, salaatit ja kasvisannokset, pääruuat jne.). Yhdistävä tekijä on tietenkin juuston keskeinen rooli. Tämän päivän resepti löytyi kohdasta "Vegetarian dishes".

Herkkutattirisotto

10 g kuivattuja herkkutatteja (laitoimme reilusti enemmän...)
3 dl lämmintä vettä
1,2 l kuumaa kasvislientä
hyppysellinen sahramia
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
250 g risottoriisiä (arborio tai carnaoli)
1,5 dl kuivaa valkoviiniä (/3 rkl kuivaa vermuttia)
2 rkl voita 
50 g raastettua parmesaania (/pecorinoa)
suolaa, vastajauhettua mustapippuria

Liota sieniä lämpimässä vedessä 20 minuutin ajan. Siivilöi sienten liotusvesi ja sekoita se kasvisliemeen. Jos sienesi ovat isonpuoleisia, pilko niitä pienemmäksi.

Ota n. 3 rkl kuumaa lientä kuppiin ja sekoita siihen sahrami. Laita syrjään odottamaan. 

Kuumenna oliiviöljy isossa paistokasarissa ja kuullota sipulia, valkosipulia ja sieniä noin 5 minuutin ajan. Lisää vähitellen riisi samalla sekoittaen ja paistele sitä 2 minuuttia sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kaada kasariin viini. Keitä miedolla lämmöllä, sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt, ja lisää sitten neljännes kasvis-sieniliemestä. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen ja keitä miedolla lämmöllä kunnes suurin osa liemestä on imeytynyt riisiin. Jatka liemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan, antaen sen imeytyä riisiin, ja sekoittele samalla.

Parinkymmenen minuutin kuluttua, kun kaikki liemi on käytetty ja riisi on kypsää mutta siinä on vielä hieman hammastuntumaa, lisää voi, sahramiliemi ja puolet parmesaanista. Tarjoa lopun parmesaanin kera.

Olemme laittaneet herkkutattirisottoa joskus ennenkin, silloin hiukan erilaisella ohjeella. Tästä tuli oikein onnistunutta, ja tatti maistui mukavasti. Poikakin suvaitsi syödä, tosin erotteli tatinpalaset lautasen reunalle


Edelliset postaukset sarjassa: 
Hans Välimäki, Koti keittiössä
Sirpa Talka, Perheen ruokavuosi
The Ultimate Chinese and Asian Cookbook 

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails