lauantai 9. maaliskuuta 2013

Laiska lauantaiaamu

Siskoni oli meillä viettämässä naistenpäivää leivosten, kuohuviinin ja elokuvan merkeissä, ja jäi yökylään. Siitä saatiinkin hyvä syy laittaa aamiaista hiukan pidemmän kaavan mukaan ja viipyä pöydässä pari tuntia.

Asiaankuuluvien tuoreiden leipien, juustojen, leikkeleiden ja tuoremehujen lisäksi laitoin meille tuorepuuroa (elämäni ihka ensimmäinen kokeilu valmistaa sitä itse). Aamiaisen huipennuksena nautimme tätä mainiota Fanni ja Kanelin vinkkaamaa pekoni-pinaattivuokaa, jonka valmistukseen osallistuivat kaikki.

Pekoni-pinaattivuoka 

8 siivua pekonia
1 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
100 g pinaattia
5 kananmunaa 
3,5 dl maitoa
ripaus muskottia
suolaa ja pippuria myllystä (huomaa että suolaa tulee myös juustosta)
1,5 dl gruyere-juustoa (muukin juusto soveltuu)
1 litra leipäkuutioita - myös kuivettunut leipä käy (kunhan se ei maistu tunkkaiselta!)

Leikkaa pekonisiivut pieniksi paloiksi ja paista ne rapeiksi pannulle. Siirrä talouspaperin päälle lautaselle odottamaan. 

Kuullota silputtu salottisipuli oliiviöljyssä. Lisää oannulle pinaatti ja kääntele kunnes pinaatti pehmenee. Sekoita joukkoon pekoninpalat.

Vatkaa kulhossa kananmunat ja lisää joukkoon maito. Mausta suolalla, muskotilla ja pippurilla.

Leikkaa leipä reilunkokoisiksi kuutioiksi. Itse käytin kuivaa leipää - olen säästellyt vaalean leivän kannikoita aikomuksena tehdä niistä jossain vaiheessa korppujauhoa, mutta nyt ne pääsivätkin tähän vuokaan. Petkeleellä vain karkeasti paloiksi, kulhoon odottamaan ja hiukan maitoa päälle pehmentämään kuivaa leipää.

Raasta juusto. En löytänyt eilen kaupasta gruyerea, joten sekoitin emmental- ja parmesaaniraasteita, mikä mielestäni toimi oikein hyvin. Pinaattia oli hieman reilummin kuin ohjeessa, 140 g, mutta se ei ainakaan haitannut.

Laita uunivuoan pohjalle kerroksittain leipäkuutioita, pekoni-pinaattiseosta ja juustoraastetta. Alkuperäisessä ohjeessa leipää ja pinaatti-pekoniseosta laitettiin kaksi kerrosta kumpaakin, mutta meidän vuokamme on niin iso että kerroksia tuli vain yksi kumpaakin. 

Kaada päälle munamaito ja painele kevyesti että leipäkuutiot kostuvat. Koska paistoksemme oli litteämpi, aivan kaikkea munamaitoa en sitten vuokaan käyttänyt, etttei paistos aivan uinut munamaidossa. 

Paista 200 asteessa 40-50 min (hieman uunin keskitasoa alempana, jos käytät sähköuunia). Suojaa tarvittaessa pinta loppuvaiheessa foliolla. 


Tämä oli tosi hyvää, ja tuumimme että tuhdin aamiaisen lisäksi vuoka toimisi myös iltasuolapalana.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails