sunnuntai 24. joulukuuta 2006

Suuhunhyppäämistä roomalaisittain

Saltimbocca alla Romana

Tämä (nyky-)roomalaisen ruokalajin ehdottomina etuina on paitsi erinomainen maku, myös verraten nopea valmistuminen.

400 g (tästä tulee yleensä noin kahdeksan) vasikan ulkofilettä noin puolen sentin paksuisiksi leikkeiksi leikattuina
n.120 g Porsciutto crudoa eli ilmakuivattua Parman kinkkua
puolisentoista tusinaa salvian lehteä
40 g voita
suolaa
pippuria (ei ole välttämätön)

Viiniksi sopii esim. Montepulciano d'Abbruzzo


Asetetaan leikkeet työtasolle ja nuijitaan kevyesti rystysillä. Asetellaan prosciutton viipaleita leikkeiden päälle siten että ne peittävät leikkeet. Näiden päälle asetetaan pari salvian lehteä ja vielä viipale kinkkua, taitetaan komeus kahtia ja suljetaan cocktailtikulla. On olemassa myös toinen koulukunta, jonka mukaan leikkeet kääritään rullalle. Itse suosin taittamista, jonka senkin voi periaatteessa tehdä kahdella eri tavalla; joko vihkomaisesti, siten, että sauma tulee toiselle puolelle ja tikku toiselle, tai sitten siten että kaksi vastakkaista reunaa taitetaan keskelle ja lukitaan siihen tikulla.

Sulatetaan 30 g voita melko kuumalla paistinpannulla ja paistetaan saltimboccat noin minuutin per puoli, suolataan ja pippuroidaan maun mukaan, nostetaan pannulta ja pidetään lämpiminä.

Loppu voi ja loraus viiniä keitetään kasaan kuumalla pannulla saltimboccien jälkeen ja kaadetaan näiden päälle.

Tarjoillaan esimerkiksi perunoiden, herneiden ja porkkanoiden kera. Tai muiden vihannesten.

Oma suosikkimme on Jyrki Sukulan marinoidut vihannekset:
porkkana tai pari
pieni kukkakaali
pieni parsakaali
pari valkosipulin kynttä
sitruunamehua
valkopippuria
suolaa
parmesaanilastuja
hyvää oliiviöljyä

Leikkaa porkkana suikaleiksi ja kaalit nupuiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä valkosipulinkynsiä pari minuuttia. Ota kynnet vedestä (pidä ne tallessa) ja laita kasvikset kiehumaan 3-5 minuutiksi, niin että ne jäävät rapeiksi. Valuta kasvikset ja mausta murskatuilla valkosipulinkynsillä, valkosipulilla, suolalla, sitruunamehulla ja parmesaanilastuilla sekä oliiviöljyllä.
3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse en taita enkä rullaa leikettä.Laitan leikkeen päälle parmankinkkuviipaleen ja sen päälle salvianlehden.Kiinitän hammastikulla.Paistan ensin nopeasti kinkkupuolelta ja sitten toiselta puolelta kypsäksi. Vasikka on vaikeasti saatava tuote. Kalkkuna,broileri ja porsas ovat arkisempia mutta myös toimivia vaihtoehtoja.
Ruoka on nopea, helppo ja upean makuinen!
Roomassa suosikkiviini on valkoinen Frascati.Myös vaaleide liharukien kanssa. Paikanpäällä se juodaan nuorena ja tuoreena. Alkon tuoman Frascatin (alkon n:o008296) lisäksi voisi kokeilla vaikka Lugana San Benedettoa (alkon n:o 00823).

Karhuherra kirjoitti...

Näkyi myös raholan syötävissä sanoissa kinkkuviipale jätettävän ulkopuolelle. Mutta Raholalla leike muistaakseni taitettiin. Näin varmastikin leike saa voimakkaamman maun. Pitääpä kokeilla.

Ja joo, Frascati sopii erinomaisesti Saltimboccan kanssa. Tuo San Benedetto pitää itsekin kokeilla.

Karhuherra kirjoitti...

Niin, kommenttini tuossa ylempänä maun voimistumisen suhteen viittasi siis siihen kinkun jättämiseen ulkopuolelle, ei leikkeen taittamiseen. Ei kannattaisi enää näin myöhään yrittää tehdä mitään älyllistä. ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails