lauantai 27. joulukuuta 2008

Joulu Ketun keittiössä

Meillä ei ole tavattu syödä kovin perinteisiä jouluruokia. Tänä vuonna otimme uusintaerän viime jouluna kokeillusta hirvenpaistista suppilovahverokastikkeen kanssa. Viime vuonnahan sain juuri joulun alla ankaran poskiontelontulehduksen - joka oli nähdäkseni jumalallinen rangaistus mässäilyn synnistä - enkä maistanut jouluherkuista juuri mitään. Vahinko piti siis ottaman takaisin. Jopa olikin metsän eläin hyvää, ja sienikastike myös. Viimevuotisen idean pohjalta jalostimme sitä vielä lorauksella konjakkia.

Jotakin uutta piti jouluun toki kuitenkin kuulua...

Lahjoja availlessa napostelimme portviinin ohessa

Vuohenjuustotäytteisiä taateleita parmankinkun kera

taateleita, mielellään tuoreita
Chevroux-vuohenjuustoa
parmankinkkua

Leikkaa taatelit toiselta sivulta auki ja poista kivet. Täytä taatelit vuohenjuustolla ja kiedo parmankinkkusuikaleeseen. Tarjoa huoneenlämpöisinä.


(Alunperin kyse oli Nigella Lawsonin vuohenjuustolla täytetyistä viikunoista, mutta mielessäni viikunat pääsivät muuttumaan taateleiksi, enkä jaksa uskoa, että viikunoista olisi tullut tämän parempaa.)

Pääruuan lisukkeina syötiin

Ruusukaalia, pekonia ja saksanpähkinää

500 g ruusukaalia
4 siivua amerikanpekonia
1/2 pss kuorittuja saksanpähkinän puolikkaita

Höyrytä ruusukaalit. Paista pekonit pannussa. Kippaa sekaan höyrytetyt ruusukaalit ja saksanpähkinänpuolikkaat ja kääntele vielä hetki pannussa ennen tarjoamista.


Laatikoiden virkaa toimittivat tällä kertaa

Joulujuurekset (3:lle)
(SK Gourmet 4/08*)

1 pieni lanttu
2 keskikokoista palsternakkaa
3 porkkanaa
1-2 punajuurta
oliiviöljyä
pala inkivääriä
jauhettua kanelia ja neilikkaa
mustapippuria, suolaa

Kuori ja suikaloi juurekset. Kuori ja hienonna inkivääri. Levitä juuressuikaleet uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle ja mausta inkiväärillä, kanelilla, neilikalla, mustapippurilla ja suolalla. Valuta vielä öljyä päälle. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

*Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty rypsiöljyä. Jätin pois ohjeessa olleen punasipulin, ja laitoin mausteita näppituntumalla.

Tässäkin toistuvat perinteiset joulun juurekset - laatikoiden lanttu ja porkkana sekä rosollin punajuuri - uudessa muodossa. Palsternakka puolestaan on erityisesti paistettuna herkullinen ja meillä Suomessa aivan liian vähän muuhun kuin keittoihin käytetty juures.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails