lauantai 31. tammikuuta 2009

12 kuukautta: tammikuu

Uuden vuoden lupauksena tuli sanottua, että kokkaisimme kerran kuukaudessa joululahjaksi saadusta Tessa Kirosin toscanalaisreseptien kirjasta Twelve, jonka reseptit on jaettu kuukausien mukaan. Menimmepä vielä lupaamaan, että kokkaamme aina asiaankuuluvan kuukauden resepteistä. Tammikuun kokkaus meni viime tippaan, mutta nyt Ketun keittiö esittää:

Gorgonzolatäytteiset polentakolmiot

6,5 dl vettä
suolaa
125 g polentaa
hiukan oliiviöljyä
n. 70 g gorgonzola-juustoa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää n. 0,5 tl suolaa ja vispaa polenta joukkoon jotta siihen ei muodostu paakkuja. Alenna lämpöä ja keitä sekoitellen.
Kirjan ohjeessa kehotetaan keittämään 30 min. Suomessa kaupasta löytyvä polenta tuntuu kuitenkin olevan järjestään esikeitettyä, ja valmistuu huomattavasti nopeammin, 5-6 minuutissa. Noudata siis pakkauksen ohjetta keittoajan suhteen.

Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kaada polenta siihen ja levitä tasaiseksi n. 1 cm paksuiseksi kerrokseksi. Jätä jäähtymään.

Kun polenta on täysin jäähtynyt ja jähmettynyt kakkumaiseksi, leikkaa se 7-8 cm kantiltaan oleviksi neliöiksi. Voitele neliöt kevyesti oliiviöljyllä ja grillaa ne parilapannulla tai grillillä kunnes pinta saa väriä. Jaa gorgonzola polentaneliöille ja laita ne uunipellille tai vuokaan. Paista kuumassa uunissa (tai grillillä, jos uunistasi sellainen toiminto löytyy) muutama minuutti kunnes gorgonzola hiukan sulaa. Poista uunista, leikkaa kolmioiksi ja tarjoile heti.


Huomioita: Tämä ohje on puolet kirjan reseptistä - kaikki reseptit tuntuvat olevan suurperhe- tai illanviettokokoa. Käytin puuron hyydyttämiseen n. 20x29 cm uunivuokaa, ja leikkasin polentakakun kuudeksi neliöksi. Pöytägrilli ei tuottanut oikein kaunista paistopintaa. Joko polentaneliöt olivat liian ohuita tai olisi pitänyt malttaa paistaa pidempään. Polenta myös repeytyy melko helposti. Maissipuuro itsessään ei maistu miltään, joten gorgonzolaa kannattaa laittaa riittävästi.

Gorgonzolakolmiot kehotetaan tarjoilemaan alkupalana, mutta sopivat ne hyvin saunaillan suolapalaksikin. Polentapuuron voi jättää jäähtymään saunomisen ajaksi. En näe mitään syytä miksei polentaneliöitä voisi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Loppuviimeistelyssä ei kauaa nokka tohise.

6 kommenttia:

Pahalapsi kirjoitti...

Oo! Nämä näyttävät kyllä mielettömän hyviltä.. Juustot yleensäkin käyvät lähes kaiken kanssa yhteen, polentankin kanssa varmasti kuin nyrkki silmään :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

hauskaa, minä tein vastaavan lupauksen ruokatorstaita koskien :D!

Ketturouva kirjoitti...

Insanity, hyvin puhuttu, juusto tosiaan sopii melkein mihin vain. Joskus kauan sitten kokeilin tehdä vastaavia polentakolmioita aurajuustosta, mutta se ei oikein toiminut - ilmeisesti tähän tarvitaan oikein tymäkkä sinihomejuusto.

Aurinkotuuli, kappas vaan, sattuipa hauskasti. Pitääpä seurailla kuinka projektisi sujuu. Meillä on jo pari ehdokasta helmikuun ruuaksi.

Kissaemo kirjoitti...

Suurperheemme tutustuu mielellään tuohon kiinnostavan kuuloiseen kirjaan seuraavan kerran teillä vieraillessaan :-)

Vatsatauti alkaa selvästikin olla jo paremman puolella, ruokakuvia katsellessa tuli ihan hirveä nälkä!

Ketturouva kirjoitti...

Kissaemo, tuuminkin että noita voisi vaikka tarjota alkupaloiksi joku kerta... ja kaivaa kirjasta pääruuankin.

scaredy-cat kirjoitti...

Hauskaa, että innostuitte haastamaan itsenne! Sitäpaitsi liian usein keittokirjat jäävät hyllyyn, vaikka ne olisivat kuinka houkuttelevia - nyt ei ainakaan käy niin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails