perjantai 27. helmikuuta 2009

Papuja pataan

Aikomukseni oli alkujaan laittaa papupataa laskiaisena, mutta sitten olimme sekä laskiaissunnuntain että tiistain reissussa. Myös tämä resepti on Tessa Kirosin kirjasta Twelve. Kiros kertoo, että pavut ovat Toscanassa tyypillinen raaka-aine.

Kannattaa huomauttaa heti alkuun, että jos käyttää kuivattuja papuja, valmistelu täytyy aloittaa edellisenä iltana laittamalla pavut likoon.


Salsicce e fagioli

toscanalainen makkara-papupata 6:lle


500 g kuivattuja valkoisia papuja, esim. cannellini
3 valkosipulin kynttä
2 salvian oksaa, tai pari teelusikallista kuivattua salviaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 600 g italialaista salsiccia-raakamakkaraa*
400 g tlk kaltattuja tomaatteja omassa mehussaan, silputtuna
(suolaa, mustapippuria)

*Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin käyttämään italialaista possumakkaraa. Italialaistyyppisiä raakamakkaroita ei kuitenkaan ole tarjolla pilvin pimein, joten käytimme Reinin lihan hyväksi havaittua karitsa-salsicciaa.

Huuhdo pavut ja liota niitä kylmässä vedessä yön yli.

Valuta ja huuhtele liotetut pavut. Laita ne kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon että pavut peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto pois. Lisää keitinveteen kaksi kokonaista, kuorittua valkosipulin kynttä ja yksi salvian oksa (tai noin 1 tl kuivattua salviaa). Keitä papuja 1-1,5 tuntia.

Kun pavut alkavat olla kypsiä, paista makkarat oliiviöljyssä
isossa kasarissa. Pistä haarukalla pari reikää makkaran kuoreen ennen paistamista, ja paista sitten kohtuullisella lämmöllä kunnes makkarat ovat joka puolelta kauniin ruskeita. Lisää viimeinen valkosipulinkynsi ja salvianoksa tai n. 1 tl kuivattua salviaa sekä silputut tomaatit. Maista, lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria ja hauduta noin 15 min, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

Valuta keitetyt pavut, mutta ota n. 2,5 dl keitinlientä talteen. Lisää pavut makkara-tomaattisoosin seuraksi kasariin ja hauduta kymmenkunta minuuttia. Ohenna soosia sekoittamalla joukkoon 1,25-2,5 dl papujen keitinlientä ja hauduta vielä kymmenisen minuuttia. Tarkista maku. Tarjoile lämpimänä.


Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä on maukas, tuhti talviruoka. Koska liotin papuja vielä työpäivänkin yli, lyhyempikin keittoaika olisi riittänyt - nyt pavut pääsivät tunnin keittämisellä vähän liikaakin muhentumaan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisia ohjeita, erityisesti tuo parsakaalipasta.

Muistutettakoon, etta kuiville pavuille on myos olemassa pikaohje: pavut huuhdotaan ja laitetaan kattilaan ja peitetaan reilulla vedella. Keitetaan reippaasti pari minuuttia. Sitten lampo pois ja kansi paalle ja papujen annetaan seista kuumassa vedessa tunti (tai niin kauan kuin on varaa). Lopuksi seisotusvesi kaadetaan pois ja pavut valutetaan.

Testattu on moneen kertaan ja toimii hyvin. Taman vinkin loysin Jaffrey'sin World Vegetarian kirjasta.

Barytonic kirjoitti...

Kappas kutaletta, tuohan kuulostaa melkein täsmälleen sellaiselta papupadalta jota ajattelimme laittaa ensi perjantaina... Telepatia käytössä siis. No, emmeköhän me jotakin muuta keksi. Luulisin. :-)

Ketturouva kirjoitti...

tei, kiitos papuvinkistä - aina oppii jotain uutta!

Barytonic, tuskin olisimme pavuista pahastuneet, mutta korvaamaan keksitty ruokalaji oli kyllä sellaista herkkua että vaikea kuvitella että pavuista olisi saanut irti vastaavaa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails