maanantai 13. huhtikuuta 2009

Petteri Punakuonoa käristettynä

Poronkäristys pitäisi kai oikeaoppisesti laatia tunturilla tai kiveliössä pienillä kynsitulilla tahi rakovalkealla pitkän kepin nokkaan tyrkätyssä metallisessa kauhassa, tiedättekö, sellaisessa, jolla etelän mies ammentaa vettä. Puukolla vuollaan jäisestä poronpaistista ohuita lastuja jotka ruskistetaan kauhassa sulatetussa poron kuussa eli valkoisessa rasvassa. Nautitaan sellaisenaan vain suola mausteena revontulten loimutessa ympärillä komeasti.

No, tiemmä tämä lappilainen arkiruoka nautitaan nykymaailman aikaan myös pohjoisessa pääasiassa sisätiloissa ja perunamuusin kera.

Meillä se on tavattu tehdä tähän malliin:

Poronkäristys kahdelle

noin puoli kiloa käristyslihaa
voita
vettä
suolaa ja pippuria

Voi sulatetaan kasarissa ja lihalastut ruskistetaan
lisäämällä pienissä erissä. Kun lihasta irronnut neste alkaa olla haihtunut, lisätään hieman vettä ja annetaan hautua. Hyvälle ja ohueksi leikatulle lihalastulle saattaa riittää kymmenkunta minuuttia mutta tuskin maku kärsii jos antaa hautua pitempäänkin. Meillä haudutusaika on noin parikymmentä minuuttia - puoli tuntia. Haudutettaessa ei pidä päästää vettä kokonan haihtumaan. Maustetaan pippurilla ja suolalla.

Tarjotaan Ketturouvan paremman perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa. Parempi perunamuusi syntyy terästämällä muusi muutamalla parahultaisen kokoisella voinokareella sekä lorauksella kuohukermaa. Käytitpä muussaamiseen sitten survinta, perunanuijaa tai sähkövatkainta, muista, että liiasta vaivaamisesta muusi sitkistyy.

Ruokajuomana kokeilimme englantilaista Ridgeway Blue -olutta. Tämä mainiosti humaloitu ja raikas ale on käynyt loppuun pullossa ja on saanut CAMRAn This Is Real Ale -maininnan etikettiinsa. Suosittelemme. Myös ilman poronkäristystä.

3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

aika fiilistelyä oliskin paistaa tuo käristys mainitsemallanne tavalla. (jos vieresä olis joku paikka jonne pian pääsis lämpimään, eikä ite tarttis lahdata poroa :D)

Barytonic kirjoitti...

Jaa, pitäisikin muistaa käyttää pakastimessa asustava poronkäristyspaketti ennen kuin kevät ottaa lopullisen niskalenkin talvesta... Me kerettiläiset lantalaiset olemme joskus laittaneet poronkäristyksen sekaan myös silputtua pekonia - toimii ihan hyvin sekin.

Karhuherra kirjoitti...

Hyppysellinen, tokihan siinä olisi laavu tai vastaava vieressä. Varsinkin rakovalkealla. :-)

Barytonic, pekonia ei sovi pitää kerettiläisenä. Sehän sopii melkein mihin ruokaan tahansa ja sillä voi korvata melkein mitä tahansa. Viittaan tässä Polkkapossun vastaukseen Cele:n kommentiin tässä kaalipatapolkkauksessa: http://polkkapossu.blogspot.com/2008/11/miten-valmistetaan-tydellist-kaalipataa.html ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails