keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Currya taginessa

Mieleni teki kokeilla taginea myös intialaien curryn valmistukseen. Reseptin osalta turvauduin jälleen jo monta kertaa hyväksi havaittuun Camellia Panjabin Intialaiseen keittokirjaan.

Madrasilainen lammascurry

120 g tuoretta kookospähkinää tai
n. 60 g kookostiivistettä (creamed coconut, saa ainakin joistakin etnisistä kaupoista)+5 dl kookosmaitoa

8-12 kuivattua punaista chilipalkoa (tulisuudesta riippuen, laitoin kuusi keskikokoista kuivattua chiliä)
3 tl jauhettua paprikaa
2,5 x 1 cm pala tuoretta inkivääriä (korvasin tämän kolmella reilulla teelusikallisella Rajah-inkivääritahnaa)
6 isoa valkosipulin kynttä
3 tl jauhettua korianteria 
4 mustapippuria
2 laakerinlehteä
10 cm kanelitankoa
6 neilikkaa
1 tl roomankuminoita (jeera)
1 tl unikonsiemeniä
0,5 tl fenkolin siemeniä
3 rkl ruokaöljyä
2 isoa silputtua sipulia
1 kg lammasta
3 silputtua tomaattia
suolaa
kuumaa vettä

Jos käytät tuoretta kookosta, paloittele puolet siitä ja jauha se tehosekoittimessa 0,5 l vettä kanssa, siivilöi maito. - Oikotienä onneen käytin tölkissä myytävää kookosmaitoa.

Paloittele loput 60 g kookoksesta, tai saman verran kookostiivistettä. Lisää chilit, inkivääri, valkosipuli ja muut mausteet ja soseuta seos vesitilkan kanssa tehosekoittimella tms. - Koska sauvasekoittimella ei kokonaista kanelitankoa jauheta, lisäsin sen vasta seuraavassa vaiheessa. 

Kuumenna öljy valitsemassasi astiassa ja ruskista sipulit. Lisää maustetahna (ja kanelitanko) ja paistele n. 15 min miedolla lämmöllä sekoittaen samalla joukkoon 3 rkl vettä. Varo etteivät mausteet pääse palamaan. Paistoaikakin taisi minulla olla jonkin verran annettua lyhyempi.

Lisää liha ja paista viitisen minuuttia kohtalaisella lämmöllä käännellen niin että liha saa maustekuorrutuksen ja ruskistuu hieman. Lisää tomaatit ja paista vielä 5 min. Mausta suolalla. Lisää 1 l lämmintä vettä* ja hauduta kypsäksi kannen alla. Lisää lopuksi kookosmaito ja hauduta muutama minuutti ennen tarjoilua.

* Litra oli ehdottomasti liikaa. Laitoin noin 0,5 litraa, ja siinäkin oli turhan paljon ainakin taginea käyttäessä. Liemi jäi kovin vetiseksi ja jouduin keittämään sitä kokoon kohtalaisen aikaa. Ehdotan siis lisäämään vettä alkuun varovaisemmin ja tarvittaessa lisäämään sitä, jos curry alkaa näyttää liian kuivalta.

Curry on ihan parhaimmillaan oikeastaan vasta seuraavana päivänä, jolloin maut ovat ehtineet tekeytyä.



Harkitsin hiukan että tällä currylla olisi voinut osallistua myös ruokahaasteeseen, mutta lopputulos ei itse asiassa ollut kovinkaan tulinen, vaan täyteläisen mausteinen. Enemmän tulta olisi saatu, jos olisin uskaltautunut lisäämään koko annetun chilimäärän, mutta koska en ollut aiemmin käyttänyt hiljattain Lähi-idästä tuomiamme chilipalkoja, olin mieluummin varovainen.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails