lauantai 26. joulukuuta 2009

Lumihiutalekakku

Tämän vuoden jouluaterian jälkiruokaan sain idean jo alkusyksystä, kun satuin lukemaan ensimmäisen osan Kotiliedessä julkaistusta Kinuskikissan kakkukoulusta. Joulukakkuni on hiukan mukailtu versio Kinuskikissan pihlajakakusta (Kinuskikissa kirjoittaa kakusta blogissaan täällä). Kahdenkymmenen hengen kakku olisi kuitenkin ollut liioittelua, kun syömässä oli vain kolme aikuista ja yksi nelivuotias, joten alkajaisiksi pienensin Kinuskikissan reseptin määrät puoleen. Koska kakusta tuli pienempi, päätin tehdä vain kaksi täytettä kolmen sijaan (lisäksi olin hiukan laiska).

En oikein luota liivatteen toimivuuteen ja vältän muutenkin mieluusti sen käyttämistä, joten käytin sen sijaan hyytelösokeri multia. Toisin kuin tavallisen hyytelösokerin, sen pitäisi sopia esim. pannacottan ja muiden maitopohjaisten jälkiruokien valmistamiseen (ei kuitenkaan hyytelökakkujen, joihin tarvitaan vahva hyytelö). On syytä kuitenkin varoittaa, että puolukkatäytteen sokerin määrä on melko mutu-tuntumalla arvioitu, ja liivate olisi varmasti tehnyt täytteen kiinteämmäksi. Nyt eri kerrokset eivät erottuneet kakusta aivan niin kauniisti kuin lehden mallikuvassa; kannattaakin seurata alkuperäistä reseptiä jos aikoo tehdä tämän kakun.

Mukailtu puolukkatäyte

puolet jogurtti-kermavaahtotäytteestä
n. 1 dl hyytelösokeri multia
100 g pakastepuolukkaa soseutettuna (tein survoksen haarukalla sulatetuista puolukoista)

Kuorrutteeseen käytin noin 130 g valkoista marsipaania ja Dr Oetker -sokerikoristeita. Lumihiutaleet ja helmet oli kätevä kiinnittää käyttäen valmiina tuubissa myytävää sokerikoristetta. Kinuskikissan ohjeilla tasaisen marsipaanikuorrutteen tekeminen oli yllättävän helppoa, ja silikonisesta leivonta-alustasta oli apua: marsipaani ei tarttunut siihen lainkaan. Jos ei käytä leivonta-alustaa, pöytä kannattaa ”jauhottaa” tomusokerilla, ettei marsipaani tartu siihen kiinni.Kakku oli kaikkien mielestä herkullinen ja maistui jopa usein niin kriittiselle Pojalle (etenkin marsipaani). Jogurtti kermavaahdon seassa ja pakastepuolukat pitävät huolen siitä, ettei kakusta tule liian makea; itse tosin käytin Bulgarian jogurttia, jossa rasvaa on melko paljon vähemmän kuin ohjeen turkkilaisessa jogurtissa. Turkkilainen jogurtti olisi varmaankin tehnyt täytteestä täyteläisemmän.

- Päivätär 

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails