lauantai 12. maaliskuuta 2011

Perinteiset maksapihvit

Äitini kävi hakemassa Pojan hiihtolomalle mummolaan, ja opetti minulle siinä sivussa muutamien kotiruokaklassikkojen valmistusta.

Maksapihvit, joista en muistaakseni lapsena niin suuresti välittänyt, ovat nykyään herkkuani. Meillä oli Ylimuulin välityksellä Metsäojan tilalta ostettua luomuylämaankarjan maksaa, josta pihvit tehtiin. Maksa oli erittäin hyvälaatuista ja siitä tuli tosi mureat pihvit.

Maksapihvit kastikkeessa (kuudelle)

1 kg naudan maksaa
2 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
2-3 sipulia suikaloituna
voita
vettä
2 dl (ruoka-)kermaa
n. 6 maustepippuria

valinnaisia lisiä kastikkeeseen:
viipaloitua pekonia, ruskistettuna
viipaloituja (herkku-)sieniä, ruskistettuna

Jos mahdollista, yritä valita maksan pala, joka ei näytä kovin kalvoiselta ja suonikkaalta. Leikkaa maksa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, poista veitsellä pintakalvot ja leikkaa pois isot suonet. 

Suikaloi sipuli ja hauduta se pehmeäksi voissa paistinpannussa, siirrä kattilaan. Jos haluat kastikkeeseen pekonia tai sieniä tai sekä että, paista ne tässä välissä - pekoni rapsakaksi, viipaloituja sieniä (voissa) sen verren että neste haihtuu, ja siirrä nekin kattilaan.

Sekoita vehnäjauhoihin reiluhkosti suolaa. Pyöräytä maksapihvit jauhoissa ja paista ne vähin erin pannussa niin että pihvi saa kauniin ruskistuneen pinnan eikä tihku enää nestettä. Siirrä valmiit pihvit kattilaan.

Lopuksi kaada pannuun noin litra vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Kaada maksakattilaan vettä ja sen mukaansa irrottamia paistoliemiä niin paljon, että pihvit juuri peittyvät. Lisää muutama maustepippuri ja hauduta pihvejä n. 20 min hiljaisella tulella. Lisää kerma, ja hauduttele kastiketta vielä kymmenkunta minuuttia. Tarkista suola.  

Tarjoa maksapihvit ja kastike perunamuusin, puolukkasurvoksen ja etikkakurkkujen kanssa. Meidän kastikkeessamme oli tällä kertaa lisänä herkkusieniä.

7 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Minulle taas on käynyt kummallisesti päinvastoin: lapsena pidin maksasta, mutta nykyään se maistuu liikaa maksalta. Maksamakkaraa ja -pasteijaa sen sijaan syön edelleen mielelläni.

Kummallista, koska ruoan maistuvuus on muuten laajentunut aikuistuessa.

tei kirjoitti...

Ajattelin juuri ihan samaa kuin Ari: monet ruuat, joita lapsena soin mukisematta ja jopa tykkasin, eivat tosiaankaan maistu enaa. Enka edes yrita syoda niita. Johtunee siita, etta lapsena en saanut koskaan valita, mita soin.

Muuten kulinaarinen maailma ja makumaailma on huomattavasti laajentunut. Olisinko teini-iassa syonyt yhtakaan naista ruokalajeista, joita taalla Kaakkois-Aasiassa on tavallisesti tarjolla? Tuskin.

Essi M. kirjoitti...

Mulle maksa on taas aikuisiällä palautunut herkkujen listalle. Erityisesti vasikanmaksa ja poron maksa. Liotan niitä yleensä vielä jonkin aikaa maidossa ennen paistamista, maku mietonee.

Juuri tuolla tavalla perinteisesti tehty, muusin ja pekonin kanssa tarjottu maksa saa kyllä sylkirauhaset toimimaan. Herkullisen näköistä!

Nelli kirjoitti...

Maksapihvit hyvällä puolukkahillolla maistuu edelleen. Ehkä lapsena tehtiin niin vahvaa maksaseoksesta että oli liian "maksainen" maku.
Maksalaatikot on puistatus.

Ketturouva kirjoitti...

ari, maksamakkarahan on enimmäkseen jauhoja... (tykkään kyllä maksamakkarasta, ja olen aina tykännytkin)

tei, makumaailma on mullakin laajentunut merkittävästi aikuisiällä - olen itsekin oppinut vasta teini-iän jälkeen pitämään mm. voimakkaista juustoista, kypsennetystä kaalista yms.

Essi M., poron maksa oli minusta hämmästyttävän mietoa sen kerran kun olen sitä syönyt! Hyvää on myös lampaan maksa siihen tyyliin kuin sitä Lähi-idässä tarjotaan runsaan sipulin kanssa paistettuna/grillattuna (pitäisikin koittaa tehdä itse).

Nelli, maksalaatikosta en välitä vieläkään, joskus laittamaani omatekoista kyllä söi mutta ei siitäkään mitään herkkua tullut. Jauhemaksapihveistä sen sijaan tykkään.

Ari Makela kirjoitti...

Niinhän se. Sama muuten oli kun tein pari joulua sitten itse maksapasteijaa. Sekin maistui liikaa maksalta :) Sitä voisi kyllä tuunata: lisää kermaa.

Ketturouva kirjoitti...

Mekin teimme joku vuosi takaperin maksapasteijaa, jossa oli mielestäni yksi vika: se ei maistunut tarpeeksi maksalta. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails