perjantai 25. marraskuuta 2011

Stroganoff

Jostakin syystä viime aikoina on tullut laitettua paljon lapsuudesta tuttua ruokaa. Lapsuudesta tuttu on myös käyttämäni keittokirja, Valittujen Palojen kustantama Ruokavuosi, josta kotonani oli varmaankin ensimmäinen 70-luvun painos. Muutettuani aikanaan omaan kotiin toivoin sitä joululahjaksi. Painos 90-luvulla saamassani kirjassa on tietenkin eri, ja kirjaa jonkin verran ajantasaistettu, mutta mainio peruskeittokirja se on edelleen, ja kirjan lopusta löytyvät ohjeet niin ankan kynimiseen kuin taskuravun täyttämiseenkin, jos näitä joskus sattuisi tarvitsemaan.

Emme olleet koskaan ennen laittaneet stroganoffia, joten johan tuo oli aikakin. Stroganoffiin voi käyttää naudan paistia, mutta vallan mainiosti käyvät myös halvemmat ruhonosat, kuten esim. naudan lapa tai etuselkä, kun vain haudutusaika on kyllin pitkä.

Stroganoff
Ruokavuosi (Valitut Palat)

500 g naudan lapaa (etuselkää, ulkopaistia, paistia)
iso sipuli silputtuna
2 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl lihalientä
1 tlk tomaattipyrettä (70 g)
1 tlk smetanaa / ranskankermaa (170 g)
1 suola- tai maustekurkku
suolaa, valkopippuria
+ juoksevaa oivariinia tai voi-öljyseosta paistamiseen

Kuutioi liha ja ruskista se pienissä erissä pannulla. Siirrä liha esim. valurautaiseen pataan. Lisää pataan vähän voita/juoksevaa oivariinia ja sipulisilppu, kiehauta sipuli rasvassa. Lisää jauhot, lihaliemi, tomaattipyre ja mausteet.

Kypsennä hellalla kannen alla miedolla lämmöllä ainakin noin tunnin ajan, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi smetana ja kuutioitu kurkku.


Stroganoffista tuli aivan mahdottoman hyvää, vaikka itse sanonkin. Jopa Poika, joka ei ole mikään kokolihan ystävä, tykkäsi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails