Aikaa on kaiketi kulunut riittävästi edellisestä epäonnistumisesta, kun päätin yritellä maksalaatikon kanssa uudestaan. Ohje oli todennäköisesti sama kuin viimeksikin, eli peräisin Ruokavuosi-kirjasta, mutta tällä kertaa säädin ainesten määriä. Ohjeessa tarjottujen rikottujen ohrasuurimoiden tai riisin sijasta kokeilin litistettyjä ohrasuurimoita. Karhuherra ja Poikakin osallistuivat valmistukseen, jälkimmäinen varsinkin lihamyllyn kampea kiertämällä. Alla ohje sellaisena kuin sen toteutimme.
Maksalaatikko
3 dl litistettyjä ohrasuurimoita (Torino) tai riisiä
600 g naudan maksaa
2 silputtua sipulia
1 tl suolaa
4 dl maitoa
1 kananmuna
2-3 dl rusinoita (maun mukaan)
1 dl siirappia
1 tl valkopippuria
1 rkl meiramia
(1 tl jauhettua inkivääriä - meiltä oli päässyt loppumaan)
voita tms. vuoan voiteluun
Keitä ohra (/riisi) pakkauksen ohjeen mukaan.
Poista maksasta kalvot ja suonet. Paloittele ja jauha maksa. Käsikäyttöisellä myllyllä riittää kaksi kierrosta.
Sekoita kananmuna ja maito keskenään. Sekoita ohran joukkoon jauhettu maksa, sipulisilppu, rusinat, siirappi, mausteet ja munamaito. Kaada seos isohkoon voideltuun uunivuokaan.
Paista uunissa 175 asteessa 1-1,5 tuntia kunnes maksalaatikko on kiinteää ja saanut pinnalleen hieman väriä, eikä siitä enää tihku nestettä.
4 kommenttia:
Lapsuudessa järkytys oli suuri, kun äiti teki maksalaatikko itse. Se kun oli verilettujen lisäksi ainoa eines, jota meillä harrastettiin. Ja makuero oli aika iso... Tykkäsin silloin enemmän siitä Saarioisesta. Omia kokeiluja en ole tohtinut tehdä.
Mekin olimme lapsena todenneet suoraansukaiseen tyyliin, että Saarioisella osataan paremmin. Yhä edelleen se on ainoita valmisruokia, joista pidän. En ole siis uskaltautunut ollenkaan kokeilemaan itsevalmistamista.
Siis suorasukaiseen ;-)
Tusla ja suolaajahunajaa, niin kuin kävikin jo ilmi, minä en ole koskaan pitänyt maksalaatikosta missään muodossa - ja ikävä kyllä on todettava että ei siitä vieläkään tullut lemppariani, vaikka näin aikuisena sitä kiltisti ja kakistelematta syönkin.
Lähetä kommentti