maanantai 13. helmikuuta 2012

Sirpa Talka, Perheen ruokavuosi

Kokkauksia lukemattomista keittokirjoista II


Sirpa Talkan Perheen ruokavuosi (WSOY 2008) tuli meille kirjakerhon kuukaudenkirjana. Tilasin kirjan sillä mielellä että veisin sen Kesäkotiin jonkinlaiseksi perusreseptivarastoksi. Osoittautui kuitenkin, että useimmat ohjeet eivät olleet sillä tavalla ihan perusjuttuja, että kirja olisi kovin kätevä paikassa jossa ei ole sähköjä ja matka lähimpään kauppaan mitataan meripeninkulmina. Niinpä se jäi kotiin hyllyyn pölyttymään. Ihan turhaan - nyt kun selailimme kirjaa, sieltä löytyi montakin ohjetta joilla saa kivasti ja vähällä vaivalla vaihtelua arkiruokaan. Reseptit on järjestetty vuodenaikojen mukaan, mistä tykkäsimme. Plussaa myös monista sieniohjeista. Ruokaohjeet ovat pääsääntöisesti helppoja, joten kirja sopii hyvin - ehkä jopa parhaiten - aloittelevalle kokkaajalle. Välipala-annokset osaavat isommat lapset laittaa itse.

Päädyimme testaamaan kirjasta tortellinivuokaa, jota mainitaan saksalaiseksi versioksi makaronilaatikosta.

Tortellinivuoka (neljälle)

2 pakettia (á 250 g) juustotäytteisiä tortellineja (tuorepastaa)
vajaa 100 g tuoretta pinaattia (kolmasosa 250 g pussillisesta; pari kourallista)
150 g kylmäsavu(kirjo)lohta siivuna 
mustapippuria
tuoretta basilikaa
1 rasia (300 g) einespinaattikeittoa
1 dl mozzarellajuustoraastetta (+ pinnalle)
muskottipähkinää
korppujauhoja
margariinia (/voita)

Keitä tortellinit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Huuhtele pinaatinlehdet. (Ohjeessa ei sanottu lohen käsittelystä mitään, mutta leikkelin siivuja hiukan pienemmiksi.) Sulata pinaattikeitto kattilassa tai mikroaaltouunissa.
Voitele laakea uunivuoka ja sekoita siinä keskenään pasta, kylmäsavulohi ja pinaatti. Mausta mustapippurilla ja tuoreella basilikalla. 

Sekoita pinaattikeittoon juustoraaste ja muskottipähkinä. Valuta seos uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja muutama nokare margariinia. (Me emme laittaneet margariinia, vaan ripottelimme pinnalle lisää juustoraastetta.) Koristele basilikanlehdillä.

Paista uunissa 225 asteessa 20 minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Tämä oli todella helppoa ja nopeaa, eikä yhtään hullumman makuista - Poikakin tykkäsi. Kelpo arkiruokaa siis. Annoksesta riitti kolmihenkiselle perheellemme kahteen ateriaan. Kirjassa mainitaan että ruuan voisi maustaa myös sitruunankuorella ja valmistaa lohen sijasta kinkusta tai poroleikkeleestä (oletettavasti kylmäsavuporosta).


Edelliset postaukset sarjassa: 
Hans Välimäki, Koti keittiössä

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails